Με τις καταθέσεις δύο εισαγγελικών λειτουργών συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Πρώτος μάρτυρας στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε ο αρχαιότερος εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου.Ο εισαγγελικός λειτουργός κλήθηκε να καταθέσει καθώς επόπτευε την Οικονομική Εισαγγελία την Εισαγγελία Διαφθοράς την περίοδο 2016-2018.

Ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο πως δεν είχε δεχθεί παρεμβάσεις από τον κατηγορούμενο, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Δε γνωριζόμαστε με τον κ. κατηγορούμενο, δεν έχουμε συνυπάρξει, τον χαιρέτησα μόνο μία φορά εδώ σε ένα αγιασμό στον Άρειο Πάγο» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως δεν είχε αντιληφθεί κάποια εξωθεσμική παρέμβαση προς οποιοδήποτε εισαγγελικό λειτουργό.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis. «Η δική μου εμπλοκή ήταν ότι είχα εγκρίνει χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επειδή υποβλήθηκαν 16 εγκλήσεις κατά μαρτύρων, είχα εκδόσει και την παραγγελία για την αποχή από ποινική δίωξη» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει για τους μάρτυρες στην υπόθεση. «Όταν χαρακτηρίστηκαν οι μάρτυρες, δημοσίου συμφέροντος, είχαν ακουστεί διάφορα από νομικούς, πολιτικούς. Τότε, υποβλήθηκε αίτηση από πέντε βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης (ΝΔ) και είχα συντάξει μία απάντηση στον πρόεδρο της Βουλής και αναρτήσαμε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Αρείου Πάγου, που ξεκαθάριζε το θέμα» τόνισε ο μάρτυρας.

Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε πως η Ελένη Ράικου ποτέ δεν ανέφερε κάτι για παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της. «Η παραίτηση της με αιφνιδίασε και εμένα. Η παραίτηση της αφορούσε άλλη δικογραφία, που είχε διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Ζαμανικά και ένα μέρος δικογραφίας είχε παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό το είχε διαπιστώσει και ο επόπτης τους, Σταμάτης Δασκαλόπουλος. Σε αυτό το γεγονός η Ζαμανίκα έδωσε παραπάνω βάση και έκανε αναφορά, η οποία διέρρευσε στις εφημερίδες» τόνισε ο μάρτυρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που αφορά την κατηγορία σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη ο μάρτυρας τόνισε: «Δεν είχα ενημερωθεί για ύπαρξη αναφορών βουλευτών ΠΑΣΟΚ, άρα δεν μπορώ να πω κάτι. Εκείνο που έγινε γνωστό ήταν ότι συσψετίστηκαν αναφορές».

Όσο αφορά τις καταγγελίες του πρώην οικονομικού εισαγγελέα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε: «Ο κ. Αθανασίου με είχε ενημερώσει προς τέλος 2016 για τα δύο πορίσματα είχαν συντάξει ο κ. Μπρης και η κυρία Μιχαλοπούλου και αφορούσαν της υποθέσεις Σάλλα. Κατέληγαν στην παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης και μου είπε ο κ. Αθανασίου πως ήταν σοβαρές υποθέσεις και πολυσέλιδα τα πορίσματα. Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη. Είχε διαρρεύσει και σε κάποια εφημερίδα και δημοσιοποιήθηκε. Ο Σάλλας υπέβαλε και έγκληση και πειθαρχική αναφορά, μιλούσε για διαρροή και κατάχρηση εξουσίας. Η τότε εισαγγελέας του αρείου πάγου μου ανέθεσε να διενεργήσω ποινική και πειθαρχική προκαταρκτική. Στο πλαίσιο αυτών των προκαταρκτικών συζητώντας με τον Αθανασίου, μου είχε πει «ξέρω ότι για την πορεία αυτών των υποθέσεων θέλει να γνωρίζει Παπαγγελόπουλος»

Κατάθεση Ζαγοραίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κατέθεσε ότι δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση του τραπεζίτη Σάλλα αλλά και σε καμία άλλη.

«Ο φάκελος της υπόθεσης Σάλλας ήρθε στο γραφείο μου, το 2017, Παρασκευή προ Σάββατο του Λαζάρου. Είχε έρθει ένα κομμάτι σε εμάς προηγουμένως και μας το είχε ζητήσει ο κ. Αθανασίου και την στείλαμε. Ήρθε ένας μεγάλος φάκελος, ογκώδης φάκελος, πολύ μεγάλος φάκελος. Είπα να την χρεώσω από Μεγάλη Δευτέρα. Την χρέωσα στο κ. Σπύρο Παππά. Ο κ. Αθανασίου, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι πρέπει να ασκηθεί άμεσα δίωξη. Μου είπε ο κ. Παππάς ότι πρέπει να την μελετήσει. Του είπα «πάρε το χρόνο σου». Τελικώς, η δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη του Πάσχα. Ήταν πέντε ημέρες εργάσιμες» κατέθεσε ο κ. Ζαγοραίος.

Πρόεδρος: Το τηλέφωνο στον κ. Παππά ήταν να επιταχυνθεί η διαδικασία

Μάρτυρας : Ναι.
Πρόεδρος : Τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο έγινε;

Μάρτυρας : Κανένα απολύτως. Σε εμάς δεν έγινε καμία παρέμβαση από υπουργό, ούτε σε αυτήν, ουτε σε άλλη υποθεση. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Μπορούσε ο κ. Παππάς να την κρατήσει τρεις μήνες. Ο κ. Παππάς ήταν πάρα πολύ γρήγορος, έπαιξε ρόλο και το τηλεφώνημα. Τη Μεγάλη Παρασκευή είδα στην εφημερίδα στο Documento «δίωξη κατά Σάλλα». Ήταν αναφορά για κάτι που δεν είχε λάβει χώρα. Έμεινε στο γραφείο, κλειδωμένη η δικογραφία για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπήρχε μυστικότητα.

Η πρόεδρος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την αναφορά του πρώην οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος του είχε πει όταν έστειλε την παραγγελία για άσκηση δίωξη στη υπόθεση Σάλλα είχε πει ότι «που θα βρω τον Ζαγοραίο τώρα να την κρατήσει».

Πρόεδρος: Ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν σας ενόχλησε το ΣΚ;

Μάρτυρας: Όχι

Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες ;

Μάρτυρας: Όχι

Πρόεδρος: Τον κύριο Παππά;

Μάρτυρας: Θα μου το είχε αναφέρει.

Πρόεδρος: Χειριστήκατε σοβαρές υποθέσεις ;

Μάρτυρας:Πάρα πολλές. Δεν με ενόχλησε για υποθέσεις που είχαν είτε πολιτικό είτε προσωπικό ενδιαφέρον για εκείνον. Θα σας αναφέρω δύο υποθέσεις, που δεν με ενόχλησε ποτέ. Μία για Τσατάνη και μία για ποινικό σκέλος αναφοράς κυρίας Ζαμανίκα για Ράικου. Δεν με ενόχλησε ποτέ.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται την προσεχή Δευτέρα 21 Νοεμβρίου με τις καταθέσεις των πρώην επίκουρων εισαγγελέων, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.