Σε πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τις παρακολουθήσεις και την ακρίβεια εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την ενσωμάτωση Eυρωπαϊκής Οδηγίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν τοn λόγο πήρε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων προκαλεί τοξικό κλίμα και έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα και πως πρέπει η κυβέρνηση να πέσει.

Mάλιστα, σημείωσε πως το ζήτημα των υποκλοπών είναι και θέμα οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας, το πώς πρέπει να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα. «Όταν δεν μπορείτε να τους υποστηρίξετε όλους, δημιουργούνται μικροπροβληματάκια, αλλά κάνετε ό,τι μπορείτε», είπε, θυμίζοντας τα χθεσινά λόγια της κυρίας Φωτίου.

Γεωργιάδης: «Πάτε να στήσετε Novartis Νο 2»

«Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη με 4ετή θητεία. Το πότε θα λήξει η θητεία της ορίζει το Σύνταγμα. Το ότι δεν αρέσει σ' εσάς δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέσει ή πάσχει από έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε με νόημα: «Γιατί δεν είναι εδώ η κυρία Φωτίου σήμερα; Σήμερα που ήρθατε ως επικεφαλής των "53" και είναι μέρος της. Και είπε ενώπιον του λαού ότι ο λόγος που οι ολιγάρχες χτυπούν την κυβέρνηση είναι ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη μοιρασιά. Γιατί δεν είναι εδώ; Την κρύψατε; Γιατί; Άνωθεν εντολή προφανώς… Εσείς είπατε το ίδιο γκρόσο μόντο ότι δεν ευχαρίστησε κάποιους».

«Όταν μιλάτε για κρίση δημοκρατίας, μπορείτε να μου την εξηγήσετε; Δεν λειτουργούν οι θεσμοί και το Κοινοβούλιο; Δεν είμαστε νόμιμα εκλεγμένοι; Αν μου πείτε τη λίστα των υποκλοπών Βαξεβάνη, υιοθετείτε τι λέει το καφενείο. Γιατί απόδειξη σύνδεσης Μητσοτάκη με τις λίστες δεν έχει υπάρξει. Ο Ματζουράνης είπε δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν 2-3 πρόθυμοι να καταθέσουν αν πάρουν τον χαρακτηρισμό μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Νόμιζα ότι αυτή την απόφαση την παίρνουν οι δικαστές. Εκτός αν έχει γίνει εθνικός εισαγγελέας. Εσείς που στήσατε 10 κάλπες, με βάση τους κουκουλοφόρους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, μάθατε ποτέ ότι και οι 10 αθωωθήκαμε; Ότι και ο Λοβέρδος με 10-0, ότι δεν υπήρχε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο; Ζητήστε εσείς τώρα να φύγει η κουκούλα. Όχι μόνο αυτό, αλλά πάτε να στήσετε Novartis Νο 2. Αφού οι πρώτοι τη γλίτωσαν, λέει ο κ. Μαντζουράνης να το κάνετε και εσείς. Εσείς δεν το λέτε τοξικό; Λάσπη, συκοφαντία, ψέμα και συνωμοσία για άλλη μια φορά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφερόμενος στην οικονομία πρόσθεσε: «Αν αθροίσετε τα 5 χρόνια που ήσασταν υπουργός, το '22 σας ρίχνουμε νταμπλ σκορ».

Τσακαλώτος για παρακολουθήσεις: «Το δικαστικό σώμα κυνηγάει τους μαρτυριάρηδες και όχι τους κατεργάρηδες»

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας ξεκινά την περίοδο 2009-2015, όταν και «φαλιρίσατε τη χώρα». «Μη μου κάνετε μαθήματα να συγκρίνουμε την ανάπτυξη. Η δική σας κυβέρνηση χρεοκόπησε τη χώρα και μειώσατε το εισόδημα 25%», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει κρίση δημοκρατίας; Όχι αν αυτό που νομίζετε είναι ότι ψηφίζουμε εκλογές, περνάνε 4 χρόνια και μετά ξαναψηφίζουμε. Όταν το δικαστικό σώμα κυνηγάει μαρτυριάρηδες που μαρτυρούν και όχι τους κατεργάρηδες που κάνουν το παράπτωμα, υπάρχει κρίση. Όταν λέει ο πρωθυπουργός άπλετο φως και δεν λέει τίποτα και στήνετε επιτροπές για να μη μάθει ο λαός τίποτα. Προσέξτε γιατί η κρίση δημοκρατίας χτυπάει και αυτούς που δεν είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά που κερδίσανε κάποιοι άλλοι μετά. Η κρίση δημοκρατίας είναι απειλή όχι μόνο για εμάς, αλλά και για εσάς, για τους δικούς σας βουλευτές».

«Κρατάω τη φράση σας, κρίση δημοκρατίας είναι όταν κλείνεις τα μάτια σου και αφήνεις πράγματα να περνούν. Τη φράση Πολάκη πρέπει να κλείσουμε πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή για να κερδίσουμε εκλογές την ακούσατε; Εσείς τι κάνατε όταν συνάδελφός σας είπε να κλειστούμε φυλακή; Κι αν δεν κάνατε τίποτα γι’ αυτό, δεν έχετε και εσείς ευθύνη που το δεχθήκατε να γίνει; Δεν είστε μέρος της απειλής της δημοκρατίας;», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε: «Είστε πολύ πονηρός, σας μιλάω για ανάπτυξη και οικονομία και μιλάτε για '13-'14. Μπα; Τότε ήταν η μείωση 25%; Να πάμε λίγο στο πρώτο μνημόνιο λοιπόν, για πείτε μου λίγο, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούσης, σας λέει τίποτα; Π. Κουρουμπλής, Τζάκρη, Μωραΐτης; Η μισή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Αν ευθύνονται αυτοί που δεν ήταν στην εξουσία, δεν ευθύνονται αυτοί που κυβερνούσαν;».