Στο Ευρωκοινοβούλιο η συναυλία της Δήλου για τον πλανήτη με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και της Μαρίας Σπυράκη
Το ιερό νησί της Δήλου, ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος ανοιχτό μουσείο, όπου τα αρχαία μνημεία εκεί ήδη πλήττονται από την άνοδο της στάθμης του νερού, φιλοξένησε στις 30 Μαΐου μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας, με στόχο την προστασία της ζωής στον πλανήτη
Ηχηρό μήνυμα επείγουσας δράσης γα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εστάλη από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα Yehudi Menuhin, η συναυλία που δόθηκε τον Μάιο στη Δήλο για την προστασία του πλανήτη με τίτλο «Alpha Mission Delos & Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και η πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Η συναυλία της Δήλου αποτέλεσε μια συλλογική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για τον πλανήτη, συνδυάζοντας την επιστήμη, την τεχνολογία του διαστήματος, τη μυθολογία και την τέχνη.
Την ανάγκη να προστατευτεί η Δήλος από την απειλή της κλιματικής κρίσης, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ανάγκη να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι και να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, είπε. «Πρέπει να αναζητήσουμε σοφία στις εποχές που έχουν περάσει και όπως επισημαίνει η πρωτοβουλία Αlpha Mission, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μόνο μέσω της συνεργασίας διαφορετικών κλάδων μαζί με αυτή τη σοφία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγαλύτερες προκλήσεις». Είπε μάλιστα ότι επισκέφθηκε τη Δήλο το καλοκαίρι από τη Μύκονο με την οικογένειά της, σημειώνοντας την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων για την προστασία των αρχαίων μνημείων της: «Χρειάζεται να κάνουμε πολλές επενδύσεις για να διατηρήσουμε τόσο σημαντικούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους».
Η πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία ξεκίνησε το έργο, μιλώντας στην εκδήλωση, είπε: «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα σήμερα γιατί η Άρτεμις πέταξε επιτέλους. Στο φεγγάρι και πέρα και φέρνει ένα μήνυμα για όλους μας, για την ανθρωπότητα: να οικοδομήσουμε χρησιμοποιώντας επιστήμη και τεχνολογία που συμβαδίζουν με την τέχνη, την πνευματικότητα και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αυτή την προγονική ευφυΐα που υπήρχε όχι μόνο στη χώρα μου, την Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Μια σοφία να αντιμετωπίζουμε τη φύση διαφορετικά από αυτό που κάνουμε σήμερα. Να ξεκινήσει μια νέα σχέση συμβιωτική σχέση».
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι είναι περήφανη για την προβολή της συναυλίας στο Ευρωκοινοβούλιο, στον χώρο όπου αναδεικνύονται οι βασικές πτυχές της Δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. «Καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας και της εφαρμογής μιας από τις πιο απαιτητικές -σε παγκόσμιο επίπεδο- περιβαλλοντικές νομοθεσίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή η πρωτοπόρος συναυλία μάς δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε και να εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας και της ειρήνης. Να ξεκινήσουμε μια μοναδική αποστολή σε ένα εξαιρετικό μέρος, το εμβληματικό νησί της Δήλου», κατέληξε η κ. Σπυράκη.
Μετά την προβολή της συναυλίας ακολούθησε συζήτηση. Ο διευθύνων σύμβουλος του ARTE Deutschland και συμπαραγωγός της συναυλίας, Wolfgang Bergman, ανέφερε ότι ήταν μια εμπειρία που συμβαίνει μια φορά στη ζωή. «Ήταν κατά τύχη η ακριβής ημερομηνία της 30ής γιορτής του Arte και δεν θα μπορούσε να γιορταστεί καλύτερα αυτή η ιδέα ενός ενωμένου ευρωπαϊκού καναλιού όπως το ARTE».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Θοδωρής Ζαγοράκης, ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο Διονύσης Καλαμβρέζος, ο πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου Αρχιμανδρίτης Φιλάδελφος Καφαλής, η εκτελεστική αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Yehudi Menuhin στις Βρυξέλλες Marianne Poncelet, αξιωματούχοι της Ε.Ε., ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, καθώς και η κορυφαία βιολονίστρια Diana Tishchenko.
Το ιερό νησί της Δήλου, ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος ανοιχτό μουσείο, όπου τα αρχαία μνημεία εκεί ήδη πλήττονται από την άνοδο της στάθμης του νερού, φιλοξένησε στις 30 Μαΐου μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας με στόχο την προστασία της ζωής στον πλανήτη, που μεταδόθηκε ζωντανά από το ARTE TV σε όλη την Ευρώπη και την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές. Στη συναυλία συμμετείχε η ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς. Πρόσφατα, μάλιστα, κέρδισε το βραβείο Crystal Recordings of Concert Performance για την καλύτερη τηλεοπτική συναυλία της χρονιάς στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Golden Prague.
Η αποστολή Αlpha Delos είναι μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δράσεων για την προστασία της ζωής στον πλανήτη. Η αποστολή Artemis της NASA θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι και η Alpha Mission χρησιμοποιεί τη γενέτειρα της Αρτέμιδος, τη Δήλο, για να στείλει ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.
Το «Alpha Mission Delos» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.