«Ο κ. Δένδιας ήταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, αλλά επιβλήθηκε η παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Είπε πως οι διπλωματικές σχέσεις δεν είναι σπριντ, αλλά είναι μαραθώνιος και επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Λιβύης με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, είπε πως η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την πλήρη διαλεύκανσή της.

Έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια να μετατραπεί σε βούρκο η πολιτική ζωή και να πληγεί ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της στον Παναγιώτη Τζένο

Αναφορικά με την ματαίωση της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Λιβύη: Υπήρξε σαφής τοποθέτηση για αυτό το θέμα από το υπουργείο Εξωτερικών για το σκέλος που αφορούσε την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τρίπολη και ήταν και πολύ σαφής η τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών ότι ήταν προγραμματισμένο, επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης και η υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να επιβάλει συνάντηση μαζί του με την παρουσία της στο αεροδρόμιο.

Ερωτηθείς αν γνώριζε ο κ. Μένφι ότι θα είναι μαζί του και η υπουργός Εξωτερικών: Υπήρξε μια δήλωση του κ. Μένφι χθες το βράδυ υπέρ της διατήρησης καλών σχέσεων με την Ελλάδα και του κατευνασμού των πνευμάτων. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πει ότι θα συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στη Λιβύη, δουλειά αυτής της κυβέρνησης της μεταβατικής είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Προφανώς θέλουμε να έχουμε σχέσεις με αυτή τη χώρα και προφανέστατα έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν και τώρα για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση με την Τουρκία και το περίφημο τουρκολιβυκό, το άκυρο και ανυπόστατο μνημόνιο με μια χώρα που δεν είναι συνορεύουσα.

Οι διπλωματικές σχέσεις δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος. Θυμίζουμε ότι όταν υπήρξαν αυτές οι πιο πρόσφατες συμφωνίες με την τουρκική ηγεσία είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι προφανώς δεν τις αναγνωρίζουμε και ότι θεωρούμε οποιαδήποτε ενέργεια προκύπτει από αυτό το τουρκολιβυκό μνημόνιο παράνομη. Είχαν τοποθετηθεί εταίροι και σύμμαχοί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ότι δεν πρέπει αυτή η κυβέρνηση να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα και τις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη που θα κάνει ότι πρέπει και ότι απαιτείται για να διαλευκανθεί πλήρως. Υπήρξε πρόσφατα τοποθέτηση η παρέμβαση ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, «στις δημοκρατίες δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από τη Δικαιοσύνη». Αναμένουμε την ετυμηγορία της και φυσικά υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να μετατραπεί σε βούρκο η πολιτική ζωή, να υπάρξει τοξικότητα, να πληγεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση στην τοξικότητα και σε αυτό το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει και να προκαλέσει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση απαντάμε με έργα και πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Η κυβέρνηση από την αρχή κίνησε όλες τις κοινοβουλευτικές και τις θεσμικές διαδικασίες, απέδωσε πολιτικές ευθύνες και προ ημερών έθεσε σε διαβούλευση ένα συνολικό σχέδιο νόμου που απαντά και στην υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών, ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό στο οποίο καμία χώρα δεν έχει βρει ακόμα λύση. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε τέτοια ρύθμιση και ένα πλαίσιο συνολικό και συνεκτικό που αφορά τα προσωπικά δεδομένα και τις διαδικασίες, διαδικασίες που δεν υπήρχαν ούτε σε προηγούμενα νομοθετικά πλαίσια.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη: Δεν άκουσα τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη. Θυμίζουν απλώς από τι πέρασε η χώρα και πως προσπάθησε και παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πως σήμερα, μη έχοντας πρόγραμμα και λύσεις στα προβλήματα, προσπαθεί με λάσπη στον ανεμιστήρα και με τοξικότητα να έρθει στην επιφάνεια.