Οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και τους Ρεπουμπλικανούς να παίρνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μ;iα από τις πιο σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα μας ήταν ότι όλα τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας επανεξελέγησαν στη Βουλή και συνεπώς στο Κογκρέσο: Γκας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, Κρις Πάππας και Νικόλ Μαλλιωτάκη ανανέωσαν τη θητεία τους στην Ουάσινγκτον. Τα «Π» επικοινώνησαν με βουλευτές που επανεξελέγησαν, όπως και με την Ελένη Κουναλάκη, που επανεξελέγη αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ. Μας μίλησαν και για τις πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Κρις Πάππας: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιου Χαμσάιρ (Δημοκρατικό Κόμμα)

«Θα αποτρέψω τη µεταφορά F-16 στην Τουρκία»

papas

«Οι πρόγονοί µου ήρθαν στις Ηνωµένες Πολιτείες από την Ελλάδα και µε ενέπνευσαν µε τις αξίες της οικογένειας, της κοινότητας και της σκληρής δουλειάς. Αποτελεί τιµή να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες του Νιου Χαµσάιρ στο Κογκρέσο και ταυτόχρονα να συνεχίσω να εργάζοµαι µε τρόπο διακοµµατικό για να ενισχυθούν οι σχέσεις της Αµερικής µε την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι σηµαντικό να βελτιώσουµε τη συνεργασία µας σε κρίσιµα ζητήµατα, διπλωµατικά, στρατιωτικά και ανθρωπίνων δικαιωµάτων, που διακυβεύονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πιέσω την κυβέρνησή µας να αντιµετωπίσει την Τουρκία για τις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου και θα συνεχίσω να εργάζοµαι µε τους συναδέλφους µου και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου για να αποτρέψω να µεταφερθούν στο καθεστώς Ερντογάν F-16 και άλλα όπλα κατασκευασµένα στην Αµερική». Σηµειώνεται ότι ο Κρις Πάππας απέστειλε επιστολή, την οποία υπογράφουν 22 βουλευτές, προτρέποντας να διατηρηθεί στον αµυντικό προϋπολογισµό των ΗΠΑ η διακοµµατική τροπολογία που θέτει περιορισµούς στην πώληση και τον εκσυγχρονισµό των F-16 στην Τουρκία.

Γκας Μπιλιράκης: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Φλόριντα (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα)

«Να προστατεύσουµε Ελλάδα και Κύπρο»

mpilirakis

Με τιµά που οι ψηφοφόροι ανανεώνουν την εµπιστοσύνη τους στο πρόσωπό µου, ώστε να υπηρετώ ως η ισχυρή φωνή τους στην Ουάσινγκτον. Ενώ οι ψήφοι ακόµα καταµετρώνται σε κάποιες αναµετρήσεις στη χώρα, είµαι αισιόδοξος ότι θα δώσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στα χέρια των Ρεπουµπλικανών, διότι θέλουν να υλοποιήσουµε τις υποσχέσεις που έχουµε δώσει στη δέσµευση προς την Αµερική, η οποία περιλαµβάνει σχέδια για να δηµιουργήσουµε: ένα έθνος που είναι ασφαλές, µια οικονοµία που είναι ισχυρή, ένα µέλλον που είναι ελεύθερο και µια κυβέρνηση που λογοδοτεί. Προσδοκώ να εργαστώ µαζί µε τους συναδέλφους µου για να εκπληρώσουµε αυτές τις ηθικές επιταγές και για να συνεχίσουµε να πιέζουµε την κυβέρνηση Μπάιντεν να προστατεύει την Ελλάδα και την Κύπρο, τους ακλόνητους και σταθερούς συµµάχους µας, απέναντι στη συνεχιζόµενη τουρκική επιθετικότητα.

Τζον Σαρμπάνης: Μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων, Μέριλαντ (Δημοκρατικό Κόμμα)

«Θα συνεχίσω να εργάζοµαι στο Hellenic Caucus»

Αποτελεί τιµή µου που κέρδισα την υποστήριξη της τρίτης περιφέρειας του Μέριλαντ για το Κογκρέσο. Είµαι ευγνώµων για την ευκαιρία να εκπροσωπώ τόσο ζωντανές κοινότητες κατοίκων του Μέριλαντ και να φέρνω τη φωνή τους στην Ουάσινγκτον. Κοιτάζοντας µπροστά, παραµένω αφοσιωµένος στην ενίσχυση της οικονοµίας και στην προάσπιση της ∆ηµοκρατίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ως Ελληνοαµερικανός, είµαι υπερήφανος για τις ισχυρές δηµοκρατικές παραδόσεις που µοιράζονται οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα. Θα συνεχίσω να εργάζοµαι µε τους συναδέλφους µου στο Hellenic Caucus (σ.σ.: κοινοβουλευτική οµάδα για τα ελληνικά θέµατα), για να συνεχίσουµε τη βαθιά, µακρόχρονη σχέση µεταξύ των χωρών µας και για να υποστηρίζουµε την Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

sarmpanis_2

Ελένη Κουναλάκη: Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια (Δημοκρατικό Κόμμα)

«Προωθώ την εξαιρετική διπλωµατική συνεργασία µας»

Είναι τιµή µου που επανεξελέγην για να υπηρετήσω άλλα τέσσερα χρόνια ως αντικυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια. Ως Ελληνοαµερικανίδα και κόρη και εγγονή Ελλήνων µεταναστών, είµαι πολύ υπερήφανη που είµαι η µόνη Ελληνοαµερικανίδα γυναίκα που έχει υπηρετήσει ποτέ ως πρέσβης των Ηνωµένων Πολιτειών και η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που εξελέγη αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια. Προσδοκώ να συνεχίσω να αποτελώ τη φωνή όλων των Καλιφορνέζων, συµπεριλαµβανοµένων των µελών της ελληνικής κοινότητας, και να προωθώ την εξαιρετική διπλωµατική συνεργασία µεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

kounalaki

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νέα Υόρκη (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα)

«Να συνεργαστούµε στο LNG»

malliotaki2

Σε σχέση µε τις προτεραιότητές µου που αφορούν την Ελλάδα, πρώτον, πρέπει να αυξήσουµε την παραγωγή ενέργειας, για να προστατεύσουµε την ενεργειακή ασφάλεια, να είµαστε ανεξάρτητοι, αλλά να έχουµε τέτοιες ποσότητες ώστε να µπορούµε να παρέχουµε ενέργεια στους συµµάχους µας στην Ευρώπη, για να µην πρέπει να αναζητούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από αντιπάλους όπως ο Πούτιν. Υπάρχει ειδικά µε την Ελλάδα µια ευκαιρία να συνεργαστούµε στο LNG, κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις συναντήσεις που είχαµε στην Ουάσινγκτον. Υπάρχει µεγάλο περιθώριο να συνεργαστούµε για να µεταφέρεται LNG µέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και να τους βοηθήσουµε να καλύψουν κάποιες από τις ενεργειακές τους ανάγκες για να µην οφείλουν στον Πούτιν, ο οποίος εργαλειοποιεί την ενέργεια απέναντι στην Ευρώπη. ∆εύτερη προτεραιότητα, να ξεκαθαρίσουµε µε τρόπο διακοµµατικό ότι το Κογκρέσο αντιτίθεται στην πώληση F-16 και στρατιωτικού εξοπλισµού στην Τουρκία. Εργαστήκαµε µε µεγάλη επιµέλεια για να περάσουµε τροπολογία στο νοµοσχέδιο για τον αµυντικό προϋπολογισµό των ΗΠΑ (NDAA), που απαιτεί από τον πρόεδρο να διαβεβαιώνει το Κογκρέσο πως η Τουρκία δεν θα χρησιµοποιεί τα F-16 ενάντια στην Ελλάδα. Πρέπει τώρα να εργαστούµε µε τη Γερουσία, για να διασφαλίσουµε ότι θα περιληφθεί στον τελικό νόµο.