Ικανοποιητική ήταν η πορεία των εσόδων στο 10μηνο δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως ένα κομμάτι έχει να κάνει με την επάνοδο του τουρισμού.

Ανέφερε πως όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα επιστρέφει στους πολίτες.

Ακόμη, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι υπάρχει ένα σύστημα προστασίας και κάλεσε τους δανειολήπτες να αξιοποιούν τις υφιστάμενες διαδικασίες ρύθμισης.


Ολόκληρη η συνέντευξη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για τα έσοδα του προϋπολογισμού: «Η πορεία στο δεκάμηνο είναι πάρα πολύ ικανοποιητική κι αυτό μας έχει επιτρέψει και να βοηθήσουμε γιατί δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αλλιώς. Έχει να κάνει πρώτον με την επάνοδο του τουρισμού η οποία μας έδωσε σχεδόν 1,5 δις έσοδα. Πήραμε λίγο παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε. Έχει να κάνει με το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων από το ’21 που ήταν μια χρονιά που τελικά πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε, οπότε αυξήθηκε. Και έχει να κάνει επίσης ένα κομμάτι με τον πληθωρισμό, περίπου 1,5 δις προέρχεται από τον πληθωρισμό και 1,5 δις προέρχεται περίπου από την αυξημένη ανάπτυξη σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει.

Πέφτουν οι τιμές συνεπώς έχουμε μειωμένες επιδοτήσεις και ταυτόχρονα προς το τέλος του χρόνου θα εισπράξουμε σημαντικά ποσά από τα υπερέσοδα τα οποία θα πάνε στο να καλύψουν τις επιδοτήσεις τις οποίες δώσαμε. Εκεί που ακόμη δεν έχουμε εικόνα αλλά θα είναι σημαντικά τα έσοδα, είναι από τα κέρδη των διυλιστηρίων που ψηφίστηκε ένας ευρωπαϊκός κανονισμός και αυτά θα είναι σημαντικά και θα μπουν στον προϋπολογισμό του ’23.

Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος: «Περιμένουμε να δούμε. Εμείς λέμε ότι οποτεδήποτε έχουμε κάποιον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτή τη φάση που υπάρχει ακρίβεια και πίεση στον κόσμο πρέπει να γυρνάει και να αντιμετωπίζει την ακρίβεια. Αλλά επειδή η προτεραιότητα είναι ηλεκτρισμός, μετά καύσιμα και τρόφιμα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές σε αυτά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να έχουμε μια τελική εικόνα».

Για την πιθανότητα παρέμβασης στο diesel κίνησης: «Δεν έχω κάτι να σας πω».

Για την ενίσχυση των δανειοληπτών: «Το ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπάρχει μια συζήτηση που προφανώς πρέπει να γίνει και με την πλευρά των τραπεζών πριν καταλήξουμε. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω πέραν των όσων είπε ο Πρωθυπουργός».

Για το αν είναι αισιόδοξος για το 2023: «Είμαι περισσότερο αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι ακόμη έχουμε ένα μεγάλο θέμα με τις τιμές των καυσίμων και του αερίου κλπ παρόλα αυτά η γενικότερη εικόνα πηγαίνει προς το καλύτερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες μια αύξηση του ευρώ, όταν αυξάνεται το ευρώ αυτό αυτομάτως αποκλιμακώνει τον πληθωρισμό. Αυξήθηκε σε σχέση με τον περασμένο μήνα περίπου 4% το ευρώ και αυτό είναι σημαντικό- και έχουμε και μια μείωση του πετρελαίου στα 86 €, θυμόσαστε ότι ήμασταν στα 97€ αυτή είναι μια αξιόλογη μείωση χωρίς το αέριο να έχει ξεφύγει. Συνεπώς βλέπουμε μια θετική εξέλιξη αυτές τις μέρες στους διεθνείς δείκτες».

Αναφορικά με την άποψη του κόσμου, στη δημοσκόπηση της Metron analysis, ότι τα πράγματα στην οικονομία θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες: «Ο κόσμος ορθώς λέει θα χειροτερέψουν με την έννοια ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και επιβράδυνση και της δικής μας οικονομικής ανάπτυξης. Θα πάμε από το 5,6 ή πιθανότατα το 6 φέτος στο 1,8 ή 2 του χρόνου. Από το 6 στο 2 σημαίνει ότι δεν θα έχεις την ίδια αύξηση του τζίρου κλπ αλλά θα έχεις πολύ λιγότερο πληθωρισμό και αυτό θα βοηθήσει στο να μην ανατρέπονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, συν ότι ερχόμαστε από την αρχή του χρόνου και βοηθούμε τις συντάξεις και με άλλους τρόπους τα νοικοκυριά και νομίζω ότι θα υπάρξει μια λίγο καλύτερη εικόνα σε σχέση με την πίεση που αισθάνονται τα νοικοκυριά σήμερα».

Ερωτηθείς αν θα καλύψουν τη διαφορά για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: «Όταν θα δούμε τη δικαστική απόφαση θα την εφαρμόσουμε. Έχουμε πάντα στο αποθεματικό χρήματα για δικαστικές αποφάσεις».

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών: «Οι πλειστηριασμοί είναι κάτι που υπήρχε, σταμάτησε σε κάποιο βαθμό στα χρόνια των μνημονίων λόγω της μεγάλης πίεσης του έφερε αυτή η κρίση, στη συνέχεια ξανάρχισαν μετά την ψήφιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τελείωσε η προστασία της πρώτης κατοικίας υπό την μορφή του νόμου Κατσέλη κάποια στιγμή και στη συγκεκριμένη περίπτωση της κας Κολοβού βγήκε το σπίτι στον πλειστηριασμό δηλαδή δημοσιεύτηκε ο πλειστηριασμός στις 20 Μαρτίου του ’19 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η κριτική που άσκησα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί όταν έχει επί δικής σου κυβερνήσεως και με δική σου νομοθεσία βγει το σπίτι στον πλειστηριασμό να πηγαίνεις στο σπίτι!

Στη συνέχεια γίνανε για το συγκεκριμένο σπίτι τέσσερις πλειστηριασμοί και στον τέταρτο που κατέβηκε η τιμή κατακυρώθηκε σε κάποιον τρίτο το σπίτι. Εγώ είπα στο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι υποκριτικός, η υποκρισία ενοχλεί τον κόσμο ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν
πλειστηριασμοί θα υπάρχουν γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί ένα οικονομικό σύστημα χρεών.

Υπήρχαν πριν από τα μνημόνια, υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, η θεωρία ότι δεν θα υπάρχουν πλειστηριασμοί δεν ισχύει.

Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός βγήκε επί ημερών του κ. Τσίπρα κάτι θα ήξερε η τράπεζα όταν έβγαλε τον πλειστηριασμό».

Για το αν θα πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο όσον αφορά τα χρωστούμενα: «Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο όμως οι πολίτες πρέπει να αξιοποιούν. Υπάρχει σύστημα ρυθμίσεων...

Είναι πολύ δυσάρεστο σε οποιονδήποτε συμβαίνει να χάνει το σπίτι του για αυτό χρειάζεται να αξιοποιούν τις υφιστάμενες διαδικασίες ρύθμισης και όπου δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των πιστωτικών φορέων εκεί πρέπει να υπάρχει η πίεση για να υπάρχουν δίκαιες και λογικές ρυθμίσεις. Ο τρόπος είναι να μπαίνει κανείς στη διαδικασία, εάν δεν επικοινωνεί, αν δεν μπαίνει στη διαδικασία δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα, και δεν μπορεί να υπάρχει και αποτελεσματική πίεση από τη δική μας πλευρά που παρακολουθούμε τις διαδικασίες αυτές».

Αναφορικά με την ενέργεια του σπασίματος της πόρτας της κ. Κολοβού: «Δεν είναι η εικόνα αυτή καλή, από την άλλη πλευρά όλο αυτό το θέμα είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο θέμα δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχουν και πολλές καλές εικόνες όταν κάποιος χάνει το σπίτι του. Εδώ έχουμε ιδιώτες εναντίον ιδιωτών».

Ερωτηθείς πόσα δις πιστεύει ότι θα υπάρχουν στα κρατικά ταμεία για να προχωρήσουν σε επιπλέον μέτρα στήριξης: «Σίγουρα έχουμε τα χρήματα που έχουμε στο αποθεματικό για την ενέργεια τα οποία είναι περίπου 1 δις εκ των οποίων ένα κομμάτι θα πάει σε δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης. Και υπάρχουν και τα χρήματα που θα προστεθούν από την φορολόγηση των διυλιστηρίων συν κάποιοι πόροι από τα υπερέσοδα της φετινής χρονιάς που θα περάσουν στην επόμενη. Θα τα δούμε τα ποσά όταν θα μετρηθούν και κλείσει ο χρόνος, δεν έχω ακόμη εικόνα να σας δώσω».