Για κυβερνητικό πανικό κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς όπως επισημαίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την ακρόαση των Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιου και Ταλ Ντίλιαν μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που έγινε χθες οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέλαβαν ότι πρέπει να είναι δημόσια η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η ακρόαση των τεσσάρων με υπόμνημα, όπως επίσης και ότι δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς είναι ιδιώτες.

Σημείωναν δε ότι εάν δεν εμφανιστούν οι κληθέντες τότε θα πρέπει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον κανονισμό.

Με την άποψη αυτή φαίνεται ότι διαφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας ο οποίος φέρεται να ανέφερε ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση σημειώνοντας μάλιστα ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε επιτροπή της Βουλής που έχει συγκληθεί από τα 2/5, δηλαδή από τη μειοψηφία. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως «σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμο της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα “με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147”. Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή “ακρόαση”, αλλά “εξέταση” αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή».

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της».

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέχουν 19 βουλευτές, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από 11 βουλευτές. Όπως είναι γνωστό στην επιτροπή συμμετέχουν η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας που έχουν εκφράσει αρκετές φορές τη διαφωνία τους με την γραμμή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών.