Στη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού δίνουν σηµασία τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει πλέον καµία βεβαιότητα για το τι µπορεί να συµβεί ακόµα και αύριο το πρωί. Έτσι, υποστηρίζουν ότι το τελικό ποσοστό είναι δυσδιάκριτο και όποιοι σπεύδουν να βγάλουν συµπεράσµατα θα διαψευστούν.

«Όσοι κρίνουν µε τη λογική του παρελθόντος και τα δεδοµένα που υπήρχαν στις προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις κάνουν ένα σοβαρό λάθος. Σήµερα ζούµε την απόλυτη πολιτική ανατροπή και κανένας δεν ξέρει πού µπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν ότι τα θέµατα της ενέργειας, που βρίσκονται στο «κόκκινο», η ακρίβεια, που δοκιµάζει τους πολίτες, καθώς και το ζήτηµα των υποκλοπών διαµορφώνουν ένα σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας.

Τα «κλειδιά»

Όσοι, µάλιστα, µελετούν τις δηµοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι πλέον η διαφορά έχει φτάσει γύρω στο 4%-4,5%, ενώ δίνουν βάση σε κάποια στοιχεία που θα διαµορφώσουν το τελικό αποτέλεσµα:
▶Η κυβέρνηση σε όλες τις µετρήσεις το τελευταίο διάστηµα παρουσιάζει σταθερή φθορά. Αρα, όσο πιο µακριά στηθούν οι κάλπες τόσο περισσότερο θα έχει µεγαλώσει η αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση.
▶Σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.∆. µε µεγάλη διαφορά στις ηλικίες 17-44.
▶Από την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων το µεγαλύτερο ποσοστό ανήκει σε πρώην ψηφοφόρους του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. ∆ηλαδή σε όσους το 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
▶Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο» έχει σπάσει εξαιτίας της απογοήτευσης που υπάρχει στους πολίτες από την κυβέρνηση.

Τα πρόσωπα

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι σηµαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία θα παίξουν τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια, ενώ επιµένουν ότι ιδιαίτερη σηµασία έχουν και τα αποτελέσµατα της απογραφής, τα οποία επίσηµα θα ανακοινωθούν την 1η Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά την επόµενη µέρα των εκλογών, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι ανάµεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή θα υπάρξει ακραία πόλωση, ενώ επισηµαίνουν ότι το εάν θα προκύψει κυβέρνηση από τη δεύτερη κάλπη έχει να κάνει µε το ποια και πόσα κόµµατα θα µπουν στη Βουλή.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Δεκεμβρίου 2022.