Στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμεναν τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «Το κλίμα μυρίζει εκλογές», για να μπουν σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει εκλογικό αιφνιδιασμό αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Γνωρίζοντας ότι μοιραία, ως τρίτο κόμμα, ειδικά με διπλές κάλπες, η πίεση που θα έρθει τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντονότατη, δίνουν μεγάλη έμφαση στις δεξαμενές που μπορεί να φέρουν τις απαραίτητες δυνάμεις, για να μην υπάρξει ανάλογη συμπίεση και στα ποσοστά του κόμματος.

Η πρώτη δεξαμενή, που δείχνει και μεγαλύτερη, είναι αυτή που προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει διαρκώς εισροές σε αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Η μετωπική σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, κάνει πιο εύκολο τον πολιτικό επαναπατρισμό τους. Ωστόσο, η δεξαμενή αυτή, με δεδομένη την πόλωση που θα επικρατήσει, δεν αρκεί για να φέρει στη Χαριλάου Τρικούπη την πολυπόθητη νέα εκτίναξη των ποσοστών του κόμματος.

Απαραίτητη για να συμβεί αυτό είναι και η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή, αυτή των κεντρώων ψηφοφόρων, που διαμορφώνουν εκλογικά αποτελέσματα, λειτουργούν συχνά ως opinion makers και στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις μετρήσεις που φτάνουν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη 3 στους 10 κεντρώους που στήριξαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές μπορούν να διεκδικηθούν.

Μάλιστα, στις αναλύσεις που γίνονται διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Στους ΠΑΣΟΚογενείς που μετακινήθηκαν στη Ν.Δ. αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της. Σε κεντρώους, που ψήφισαν με τα λεγόμενα «αντιΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά και τώρα, βλέποντας ότι δεν είναι ορατή η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, ψάχνουν μια θετική επιλογή στην κάλπη. Σε αυτούς που δίνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην ατζέντα των δικαιωμάτων, ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα ακούγεται συχνά από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ η φράση «ανελεύθερος φιλευθερισμός», που σκοπεύουν να λειτουργήσει και ως μια πρόσκληση σε φιλελεύθερους ψηφοφόρους, που χρεώνουν την κακή διαχείριση για το ζήτημα των υποκλοπών στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις συσκέψεις που γίνονται στον Πολιτικό Σχεδιασμό του κόμματος συχνά επισημαίνεται η ανάγκη τονισμού δύο χαρακτηριστικών της παράταξης: της κυβερνησιμότητας, δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο στις κάλπες με βάση το πρόγραμμά του και όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας, και της παρουσίας του ως δικλίδας ασφαλείας για τη λειτουργία των θεσμών και του ελέγχου της εξουσίας.

Με συνεχείς εκδηλώσεις, στις οποίες θα παρουσιάζονται οι θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, και μια φουρνιά στελεχών της νέας γενιάς με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά σε κομβικές θέσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν στο Κέντρο, για να εξασφαλίσουν το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που διεκδικούν.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 3/12