vouli_3
Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Στα άκρα η σύγκρουση στη Βουλή - Μητσοτάκης: «Είστε ψεύτης, κ. Τσίπρα, το Predator δεν λειτουργούσε στο γραφείο μου»

Άγρια κόντρα χωρίς νέα στοιχεία

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με το πολιτικό θερμόμετρο στη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις να ανεβαίνει κατακόρυφα στην τριτολογία του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια, τόνισε: «Είπατε, κ. Τσίπρα, επί λέξει "το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας". Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος -επειδή είπατε να πάμε μαζί- ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα, ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου» και προσέθεσε:

3685950
«Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε, κ. Τσίπρα, ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».

Δείτε την τριτολογία του πρωθυπουργού


 

Μητσοτάκης: Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν τον νέο Ποινικό Κώδικα;

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ επειδή ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχή αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ. «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε, κ. Τσίπρα, γι' αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε πει ότι "από τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω"», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός, κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω, όμως, ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξή μας διχασμένη πέφτει στο κενό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, έχει παρέλθει το εξάμηνο. Το κάνατε για έναν χιονιά, δεν θα το κάνετε για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας;».


Στο ερώτημα αν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Με ρωτάτε αν γνώριζα για τις παρακολουθήσεις. Στην περιβόητη λίστα του Predator, αν είναι αληθινή, παρακολουθούνταν 5 στενοί μου συνεργάτες, η προσωπική μου γραμματέας. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια. Τι είναι αυτά που λέτε. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι εγώ παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησής μου; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο να τα λες αυτά (σ.σ.: αναφέρετε στον Τζανακόπουλο που φωνάζει όρθιος). Ότι εγώ παρακολουθούσα ή γνώριζα ότι παρακολουθούσαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Είστε σε παραληρηματική κατάσταση, κ. Τζανακόπουλε, δείτε το αυτό. Με τον κ. Φλώρο έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Α' ΓΕΕΘΑ δεν θέλω να σχολιάσω. Γνωρίζω ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου κάποιοι χαίρονται».

Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού για τη μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία», χωρίς ωστόσο να καταθέσει νέα στοιχεία. Όπως είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμιση μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος.

Υπήρξε διάταξη που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρχε διάταξη για τους υπουργούς σας; Αφήστε τα γελάκια, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε. Πάμε αύριο το πρωί. Επειδή αντιλαμβάνομαι. Ο θεσμικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Ανησυχώ για το τι θα σκεφτείτε. Είχαμε διαπράξει τέτοια πράγματα στην ΕΥΠ και εσείς 3,5 χρόνια δεν τα βρήκατε; Τα στοιχεία είναι σε πέντε μεριές και κανείς εξ ημών δεν επικαλείται το απόρρητο».

Ένταση με τον Τσίπρα να κατεβαίνει από το βήμα

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο πρωθυπουργός και να απαντήσει.

«Έχω τη δυνατότητα να πάρω τον λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω τον λόγο είναι δικό μου θέμα, στη διακριτική μου ευχέρεια». Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. «Αν θέλετε, ολοκληρώστε για να πάρει τον λόγο ο πρωθυπουργός για την τριτολογία. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107. Δεν γίνεται να του αρνηθούμε τον τελευταίο λόγο. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς», είπε. Τότε ακούστηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση: «Τι φοβάστε;», με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά «Φοβάμαι τον κορονοϊό».
3685962
 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, πράγμα που τελικά έγινε. Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «η συζήτηση έληξε».

«Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος θα τα ερευνήσει»

«Είπατε, κ. Τσίπρα, επί λέξει «το παράνομο predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Είστε ψεύτης. Ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό και πάντως ουδέποτε υπήρξα αποδέκτης τέτοιας πληροφορίας πλην του επισήμου καναλιού της ΕΥΠ. Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το Predator στο γραφείο μου. Εχετε στοιχεία; Πάρτε τον λόγο να απαντήσετε. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα ότι άκουγα εγώ τον Χατζηδάκη. Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Προσκομίσατε στοιχεία στον κ. Ντογιάκο; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να ερευνήσει. Αρα, ως προς τι όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι θέατρο. Θα ερευνήσει και αν εντοπίσει στοιχεία θα πάρει τις αποφάσεις. Δεν θα επιτρέψω αυτή τη διαδικασία να μετατραπεί σε θέατρο παραλόγου. Μας είπατε ότι δεν παίζετε με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν παίζετε εσείς; Όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν έχετε καμία απόδειξη; Εσείς θα το αποδείξετε κ. Τσίπρα. Με καλείτε να κάνω μηνύσεις. Εγώ, κ. Τσίπρα, δεν κάνω μηνύσεις. Εσείς αν κρίνετε ότι θίγεστε απ' όσα λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, αυτά τα λένε εκτός από Κοντονή η κ. Κωνσταντοπούλου και ο Παρασκευόπουλος. Ε, λοιπόν, κάντε μήνυση στον κ. Κοντονή», ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Επί των ημερών σας έγιναν 75.000 επισυνδέσεις

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενέργειές τους. «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά».

«Σας άκουσα, κ. Τσίπρα, με προσοχή να αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Γίνατε ταυτόχρονα και σαμαρικός και καραμανλικός. Είναι επίτευγμα. Μόνο που η προσπάθειά σας να εμφανίζετε την παράταξή μας διχασμένη πέφτει συνέχεια στο κενό. Εχετε στα χέρια σας το όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Εχει παρέλθει το εξάμηνο, μπορείτε. Τελευταία φορά κάνατε πρόταση δυσπιστίας για έναν χιονιά, τώρα που λέτε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε;», ανέφερε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.


Και συνέχισε, αναφερόμενος στην ΕΥΠ: «Ο πρώτος που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι επί της ουσίας σωστή επιλογή. Την ίδια επιλογή κάνει Γερμανία, Γαλλία Ιταλία κ.ά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΕΥΠ να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ΕΥΠ πρέπει να στρέφει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες εκτός Ελλάδος. Η εγχώρια έννομη τάξη είναι αρμοδιότητα του Προστασίας του Πολίτη. Η Αντιτρομοκρατική έχει δυνατότητα να κάνει νόμιμες επισυνδέσεις. Πολύ περισσότερες παρακολουθήσεις κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απ' ό,τι η ΕΥΠ».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις επισυνδέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Οι εκθέσεις της ΑΔΑΕ δίνουν απόλυτους αριθμούς για νόμιμες επισυνδέσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αφορούν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Είναι λάθος αυτό. Επί ημερών σας, κ. Τσίπρα, έγιναν 70 χιλιάδες επισυνδέσεις. Δεν αφορούσαν 70 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, αλλά περιλαμβάνουν ανανεώσεις και πολλά τηλέφωνα του ίδιου προσώπου».
5751559
5751552

Και επανήλθε στην ΕΥΠ και τη λειτουργία της: «Δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ, κ. Τσίπρα. Εχουμε σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι απαιτούν από την ΕΥΠ να αναλάβει δράση σε προκαθορισμένα πλαίσια. Θεωρούμε ότι η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων αλλά και της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΥΠ είναι σωστή. Η προσθήκη πρόσθετων δικλίδων πιο δύσκολη κάνει τη διαδικασία. Εσείς μας είπατε ότι αφαιρέσατε τον 2ο εισαγγελέα για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη. Η εισαγωγή πολιτικού φίλτρου μεταφέρει μεγάλο βάρος στον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής θα αποφανθεί πριν από τους εισαγγελείς και θα χρειαστεί να είναι σκληρά τεκμηριωμένη η εισήγηση για να συνηγορήσει ο πρόεδρος της Βουλής σε μια τέτοια διαδικασία».

«Πρέπει, κ. Τσίπρα, να είστε σε απόγνωση για να εμφανίζετε ως μεγαλύτερο επιχείρημα το να μηνύσουμε τους δημοσιογράφους. Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική και δεν έχω κάνει ποτέ μηνύσεις σε δημοσιογράφους. Εάν το έκανα εκεί θα άκουγα περισσότερα, ότι καταλύω το κράτος δικαίου. Εδώ όμως συμβαίνει το ανάποδο. Μου έκανε εμένα αγωγή ο κ. Βαξεβάνης διότι θίχτηκε. Τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά θίχτηκαν γιατί είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και αποδεικνύεται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για να στηθεί το δίκτυο. Επίσης ο υπεύθυνος της προσπάθειας εκείνης ήταν ο κ. Βαξεβάνης. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Πριν καλά καλά, κ. Βαξεβάνη… συγγνώμη, κ. Τσίπρα, ήθελα να πω. Πριν καλά καλά αναφερθείτε σε αυτή την επιχειρηματολογία ο κ. Βαξεβάνης είχε ήδη κάνει τουίτ ότι πρέπει να του κάνω μήνυση. Αυτός σας γράφει τις ομιλίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Όσα είπα τέλη Αυγούστου ισχύουν στο απόλυτο. Είχα πει τότε ότι δεν γνώριζα τίποτα όχι μόνο για Ανδρουλάκη, αλλά κανενός πολιτικού προσώπου. Είχα πει τότε, κ. Τσίπρα, αν μπορείτε και εσείς να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούσατε κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία. Σας είχα πει επίσης ότι αν γνωρίζετε, θα παρανομούσατε γιατί κανείς δεν νομιμοποιείται να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Είπατε το πρώτο ψέμα. Ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν ή όχι; Το γνωρίζατε; Όταν ανεβήκατε και είπατε ότι δεν παρακολουθούνταν επί ημερών σας κανείς πολιτικός λέγατε ψέματα;», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στις παρακολουθήσεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κανείς βουλευτής, είπα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Άρα το γνωρίζατε. Μας είπε ότι γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά μας είπε εδώ ότι δεν γνώριζε για παρακολούθηση βουλευτή για να θολώσει τα νερά. Εγώ σας απάντησα ότι δεν ξέρω και δεν δικαιούμαι να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Τώρα σας ρωτώ εγώ. Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές; Εγώ σας απάντησα ευθέως».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Ερχομαι σε ένα ζήτημα που θεωρούσα ότι θα το προσπερνούσατε... αναφέρομαι στους Ποινικούς Κώδικες. Αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Ποιος το είπε; Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Ο δικός σας υπουργός σας κατηγορεί ότι φέρατε Ποινικό Κώδικα κάνοντας την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα και σας κατηγορεί όχι τυχαίος υπουργός, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας, δηλαδή τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Θα μου εξηγήσετε, κ. Τσίπρα; Το βράδυ των ευρωεκλογών βγήκατε στην τηλεόραση και προκηρύξατε εκλογές διαλύοντας τη Βουλή και μετά κρατήσατε ανοικτή τη Βουλή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με κατεπείγουσα διαδικασία αλλαγή ποινικού κώδικα 1.000 σελίδων. Γιατί; Ποιους εξυπηρετήσατε; Καταλαβαίνω ότι η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως την περιμένατε, αλλά τέτοιο εκνευρισμό δεν τον καταλαβαίνω. Τη δόξα Πολάκη πολλοί ζήλεψαν».

«Να είστε πολύ προσεκτικός, κ. Τσίπρα, όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε εσείς που διορίσατε πρόεδρο Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και μετά την κάνατε σύμβουλό σας. Κάνατε δημοψήφισμα μέσα σε μία εβδομάδα. Εσείς έχετε δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Μιλήσατε για άθλιες πολιτικές που θέλουν άθλιες μεθόδους. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ πολλά επίθετα. Αν έψαχνα να βρω μια τελευταία δήλωση που να αποτυπώνει τον ορισμό πολιτικής αθλιότητας, θα σας έλεγα ότι είναι η κουβέντα που είπατε στην Κοζάνη, ότι αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής, αν κλέψεις 20 ευρώ δέχεσαι μια σφαίρα. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό που οφείλει να ερευνήσει η Δικαιοσύνη και η ΕΛ.ΑΣ. και έως τότε απαιτείται προσοχή από όλους. Να μη φαντάζεστε ότι θα ξαναγίνουν όσα εσείς οργανώσατε τον Δεκέμβριο του 2008. Δεν τα λέω εγώ, η κ. Παπαρήγα τα είχε πει. Χαίρομαι, κ. Τσίπρα, που επαναλάβατε και σήμερα ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. Φαντάζομαι ότι αυτά είπατε και στον κ. Ντογιάκο όταν τον επισκεφθήκατε και φαντάζομαι ότι αν έχετε στοιχεία, θα τα καταθέσετε στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα βρει τι έγινε στο παρλεθόν. Είπατε ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ερευνά και η Δικαιοσύνη να αποδεικνύει. Να πετάξετε τη λάσπη και μετά αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί έπειτα από 3-5 χρόνια ότι δεν υπάρχει τίποτα, δεν βαριέσαι, κανείς δεν θα ασχοληθεί. Αυτά που κάνατε στη Νοβάρτις δεν θα σας επιτρέψουμε να τα κάνετε ξανά. Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν όλοι αν υπάρχουν ευθύνες. Πολιτικά οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους», ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.