Σοκάρει η περιγραφή των Βέλγων αστυνομικών που πήραν μέρος στην επιχείρηση σύλληψης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες. «Σαν να πιάσαμε διακινητή ναρκωτικών», είπαν για την κινητοποίηση που έφερε στο φως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πολυτελείς τσάντες στο σπίτι της Ελληνίδας αντιπροέδρου της Ευρωβουλής.

 Δημοσίευμα της βελγικής «Le Soir» αναφέρεται στις συγκλονιστικές εξελίξεις με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες. «Δύο σπίτια γεμάτα μετρητά», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για μία υπόθεση «που αρχικά χειρίστηκαν μια χούφτα δικαστές και ερευνητές», με άκρα προσοχή, «προκειμένου αποφευχθούν τυχόν διαρροές» όσο διαρκούσαν οι έρευνες.

 Άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας Βελγίου, περιγράφει η «Le Soir», περίμεναν υπομονετικά τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, να βγει από το σπίτι της οδού Wiertz, στο κέντρο των Βρυξελλών, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

 Ο λόγος είναι ότι οι Αρχές δεν μπορούσαν να μπουν στο διαμέρισμά τους λόγω της βουλευτικής ασυλίας της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά τον συνέλαβαν μόλις βγήκε από το γκαράζ. Η κατάσχεση του κινητού του ήταν ζωτικής σημασίας, επειδή δεν πρόλαβε να επικοινωνήσει και να ειδοποιήσει κανέναν.

 Στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρήκαν ολόκληρες σακούλες με μετρητά. «Τα χρήματα βρίσκονταν σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες. Αυτά είναι πράγματα που συνήθως παρατηρούνται σε έρευνες σε εμπόρους ναρκωτικών», δήλωσε αστυνομική πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

 «Τα μετρητά ήταν διάσπαρτα σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή. Μία συντηρητική εκτίμηση. Ακόμη καλύτερα (ή χειρότερα, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς), το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επίσης γεμάτο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: μετάλλια και άλλα τιμαλφή που προσέφερε το Κατάρ», γράφει η εφημερίδα και καταλήγει:

 «Το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ.: 09.12.2022) κλαίγαμε από χαρά, παρόλο που τα γεγονότα είναι απίστευτα σοβαρά και λίγο αηδιαστικά».