Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που µελετούν τις δηµοσκοπήσεις στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν σύµφωνα µε πληροφορίες ότι τη συγκεκριµένη στιγµή υπάρχει χώρος στο δεξιό ακροατήριο για να ξεδιπλώσει ο Αλέξης Τσίπρας το αφήγηµά του, καθώς στόχος του κόµµατος είναι στις επόµενες εκλογές να φτάσει τα δύο εκατοµµύρια ψηφοφόρους.

Στην πραγµατικότητα, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, απευθυνόµενος στο συντηρητικό ακροατήριο, επιχειρεί να προσεγγίσει όσους ψηφοφόρους της Ν.∆. ανήκουν στο «καραµανλικό µπλοκ» και έχουν αναφορές στην παραδοσιακή ∆εξιά και όχι στη «φιλελεύθερη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι τελευταίοι αποτέλεσαν τον κορµό στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο. Φυσικά, δεν απευθύνεται ούτε στους ψηφοφόρους της ∆εξιάς που βρίσκονται κοντά στον Αντ. Σαµαρά, καθώς η Συµφωνία των Πρεσπών ρίχνει βαριά τη σκιά της.

Σφήνα

Με βασικό αφήγηµα «Ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές», ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το δεξιό κοινό, το οποίο σήµερα εµφανίζεται δυσαρεστηµένο από την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναζητεί άλλη πολιτική στέγη. Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να µπει σφήνα ανάµεσα στη Ν.∆. και τον Κυριάκο Βελόπουλο, αποσπώντας έστω και µικρά δηµοσκοπικά οφέλη.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσµατα του 2019, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει διαµορφώσει ένα πρόγραµµα µε περιοδείες στις περιοχές όπου στην προηγούµενη εκλογική αναµέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε µεγάλες δυνάµεις. Παράλληλα θα απευθυνθεί στους πολίτες που αντιµετώπισαν ειδικά προβλήµατα στις περιοχές τους (∆υτική Μακεδονία, Εύβοια) και δεν είναι ικανοποιηµένοι από τη βοήθεια που τους έδωσε η κυβέρνηση.

Δυτική Μακεδονία

Στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 καταποντίστηκε εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών. Σήµερα ωστόσο στη ∆υτική Μακεδονία, εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης, τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ στην εικόνα αυτή συµβάλλει και το γεγονός ότι καταγράφεται κάθετη πτώση του τζίρου στα γουναράδικα εξαιτίας του εµπάργκο στη Ρωσία.

Μέσα σε αυτό το κλίµα, οι υπέρογκες τιµές στην ενέργεια εκτιµάται ότι επιδεινώνουν ακόµα περισσότερο το κλίµα στις µεγάλες πόλεις της περιοχής. Σε αυτό το κοινό απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας, προσδοκώντας να αποκτήσει ερείσµατα. Να θυµίσουµε πάντως ότι στις εκλογές του 2019 στην Καστοριά το κυβερνών κόµµα είχε φτάσει το 50,48%, µε τη Λακωνία να έρχεται δεύτερη µε 50,26%.

«Δύσκολο»

Στην Κουµουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το όλο εγχείρηµα είναι δύσκολο. Λένε, ωστόσο, ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα για να ακυρώσει τη Συµφωνία των Πρεσπών έχει αλλάξει το σκηνικό, ενώ τα καθηµερινά προβλήµατα επισκιάζουν τα πάντα.

Προβάλλοντας λοιπόν την υπόθεση Πάτση, σε συνδυασµό µε την ακρίβεια, θεωρούν ότι µπορούν να κάµψουν τις αντιστάσεις κάποιων ψηφοφόρων που εµφανίζονται απογοητευµένοι από την κυβέρνηση. «Αυτοί που µας κυβερνούν σήµερα είναι µια οικογένεια που δεν έχει καµία σχέση και µε τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσµου που παραδοσιακά βρίσκεται στη Ν.∆. Δεν κυβερνούν γι’ αυτούς, κυβερνούν για την πάρτη τους. Και ακόµα και αυτός ο κόσµος µένει στην απέξω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Θα απευθυνθούµε λοιπόν και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Ν.∆. και είναι άνθρωποι µε αξιοπρέπεια, µε αξίες. Και θα τους πούµε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει µπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεµούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύουν».


Αττική

Μετά τη Βόρεια Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρωθεί στην Αττική, όπου βρίσκεται ο µισός πληθυσµός της χώρας. Θα στοχεύσει κυρίως στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά στο Μάτι έχει αφήσει βαθιά τα σηµάδια της στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να τονίσει ότι η Ν.∆. εκµεταλλεύτηκε τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς ωστόσο να κάνει σηµαντικά έργα υποδοµής στην περιοχή. Παράλληλα θα αναδείξει τα προβλήµατα που δηµιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα τα τελευταία τριάµισι χρόνια εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής, αφήγηµα το οποίο αµφισβητούσε η κυβέρνηση την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Εύβοια

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Εύβοια (σ.σ.: θα ξαναβρεθεί εκεί και το επόµενο διάστηµα), και ειδικά το βόρειο κοµµάτι της, καθώς καταστράφηκε από τις φωτιές του 2020, αλλά και από τις πληµµύρες που δοκίµασαν την περιοχή. Τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχουν κάνει ήδη αρκετή και σοβαρή δουλειά εκεί, καθώς πάτησαν πάνω στις αρρυθµίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της περιοχής.

Η Κρήτη, που τα τελευταία χρόνια από «πράσινο» νησί είχε περάσει στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει ακόµα έναν «σταθµό» για τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Το δεδοµένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης λόγω εντοπιότητας εµφανίζεται να έχει ανατρέψει τους µέχρι τώρα συσχετισµούς οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στο να βρεθεί πολλές φορές σε όλους τους νοµούς του νησιού, προκειµένου να συγκρατήσει όσο περισσότερους ψηφοφόρους µπορεί.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.