Την πρόθεσή του να προσκαλέσει και να συναντήσει άτυπα τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Καβάλα, διατύπωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά την ετήσια εορταστική συνάντηση με τους διαπιστευμένους Στρατιωτικούς Συντάκτες, στο πάντα φιλόξενο Δώμα ΓΕΝ.

«Λέω να τον καλέσω ακόμη και στα μέρη μου για μια άτυπη συνάντηση, εφόσον θα υπάρχει κλίμα χωρίς απειλές και επιθετική ρητορική, μετά την ένταση θα έρθει η ύφεση, αλλά εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικώς ο ΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του.


Στη συγκέντρωση εκτός του ΥΕΘΑ παραβρέθηκαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης αντί του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος ήταν για υπηρεσιακούς λόγους σε ακριτικό νησί.  

Τελείως επιγραμματικώς και ανά θεματική ενότητα οι απαντήσεις του ΥΕΘΑ ήταν οι εξής:

 Για τα ελληνοτουρκικά – Χ.Ακάρ

«Υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας όποτε χρειάζεται ακόμα και με μηνύματα. Δεν έχω πρόβλημα να τον καλέσω και εγώ όπως λέει ότι με καλεί και αυτός. Λέω να τον καλέσω ακόμη και στα μέρη μου στην Καβάλα για μια άτυπη συνάντηση, εφόσον θα υπάρχει κλίμα χωρίς απειλές και επιθετική ρητορική, μετά την ένταση θα έρθει η ύφεση, αλλά εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές»

 Για τις παρακολουθήσεις των Αρχηγών

«Πιθανόν οι παρακολουθήσεις να εκπορεύονται και από άλλα κέντρα. Άλλο οι νόμιμες επισυνδέσεις μέσω ΕΥΠ και άλλο οι παράνομες παρακολουθήσεις. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτό συνέβαινε με τους δύο Αρχηγούς που με ρωτάτε, αλλά στις θέσεις που είμαστε πρέπει όλοι μας να προσέχουμε πως επικοινωνούμε από τα απλά τηλέφωνα»

 Για τα εξοπλιστικά

«Η απόφαση για τις κορβέτες πλησιάζει για να ληφθεί απόφαση. Οι δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη και ήδη αξιολογούνται από το Πολεμικό Ναυτικό. Προβλέπεται και στις δύο ότι το πρώτο πλοίο θα ναυπηγηθεί έξω και οι υπόλοιπες στην Ελλάδα. Η τελική απόφαση πρόκειται να κριθεί στις λεπτομέρειες, ενώ το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει περί τις 20 Δεκεμβρίου».   

«Η απόφαση για την ενεργοποίηση της οψιόν για την 4η φρεγάτα FDI-HN «Κίμων» θα ακολουθήσει την απόφαση για τις κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ».

«Το ζήτημα με τους ισραηλινής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους SPIKE NLOS τελειώνει. Βρισκόμαστε στη διαδικασία συλλογής υπογραφών των μελών του ΚΥΣΕΑ για να ακολουθήσει αμέσως μετά η διαδικασία συμβασιοποίησης και υλοποίησης της προμήθειας, που θα γίνει με διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ, χωρίς μεσάζοντες».

 Για το προσωπικό

Αναφορικώς με το επίδομα των 600 ευρώ που δόθηκε σε αστυνομικούς και λιμενικούς αλλά όχι και στους στρατιωτικούς, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «οι αστυνομικοί το πήραν από το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς θα δώσουμε στο τέλος του χρόνου, υπό μορφή οδοιπορικών από τις δικές μας πιστώσεις του ΥΠΕΘΑ».  

«Χρειάζεται ανανέωση του προσωπικού. Χρειαζόμαστε λιγότερους συνταγματάρχες εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΦ) και περισσότερους ΕΠΟΠ για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορείς να έχεις στις Ειδικές Δυνάμεις για παράδειγμα μέσο όρο ηλικίας ΕΠΟΠ τα 40 χρόνια! Προβλέπονται προσλήψεις 2300 νέων ΕΠΟΠ για το 2023»

«Γίνεται ευρύτερη συζήτηση για το μισθολογικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα τεθεί όμως υπό την κρίση του οικονομικού επιτελείου και του Πρωθυπουργού πριν ανακοινωθεί το παραμικρό. Βρισκόμαστε στη φάση της επεξεργασίας νομοσχεδίου για την επίλυση των μισθολογικών ζητημάτων του προσωπικού. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει δώσει την τελευταία τριετία 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας». 

 Για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Αναφορικώς με τις κρίσεις στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας προς την αντίστοιχη στρατιωτική μετά την εμφάνιση των δύο αηθών επιστολών εναντίον του Αρχηγού Στόλου η πρώτη ανώνυμη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η δεύτερη επώνυμη, ο ΥΕΘΑ τόνισε: «Οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους».

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εμπιστεύεται απόλυτα τη Στρατιωτική. Το είπα δημόσια και ενώπιον του Πρωθυπουργού λίγες μέρες μετά την πρώτη ανώνυμη επιστολή και φυσικά ισχύει και για τη δεύτερη. Η εμπιστοσύνη που έχουμε για τη στρατιωτική ηγεσία και όλους τους Αρχηγούς είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ από την πλευρά του ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλίάς, παρεμβαίνων στη συζήτηση, τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας προς τους Αρχηγούς είναι αδιαπραγμάτευτη»  

  Για τα ρωσικής προελεύσεως οπλικά συστήματα των ΕΔ

«Για εμάς έχουμε πει και ισχύει ότι αν δεν αντικατασταθούν τα οπλικά μας συστήματα στην κατηγορία του ‘ένα προς ένα’, όπως έγινε με τα BMP-1 και τα Marder-1A3, δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από εκεί που είναι, γιατί είναι στα νησιά για ειδικό λόγο, που δεν έχει εκλείψει. Αν δεν μας γίνει συγκεκριμένη πρόταση εμείς δεν δίνουμε τίποτα»

 Για δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδος www.parapolitika.gr περί του αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου για τα αρματαγωγά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, καθώς σε δύο δημόσιες τοποθετήσεις, με διαφορά λίγων ημερών μεταξύ τους, ο μεν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος αναφέρθηκε ρητά και ονομαστικά στη δημιουργία του συγκεκριμένου Ναυστάθμου, ενώ αντίθετα ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης όχι, ο Στρατηγός Φλώρος τόνισε τα εξής:

«Στόχος είναι η προβολή Σημαίας και Ισχύος από τους Ναυστάθμους μας. Γι’ αυτό το λόγο εγκαίρως είχε αναγνωριστεί ο ρόλος της Κρήτης λόγω Λιβύης και αποφασίστηκε η ενίσχυσή της με την ενίσχυση της 115 Πτέρυγας Μάχης, την αποστολή σε μόνιμη βάση μιας Μοίρας στην αεροπορική βάση Καστελλίου, ενώ θα ενισχυθούν και οι υποδομές για τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις που σταθμεύουν στο νησί. Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών δεν μπορεί να μετακινηθεί από τον Βόλο γιατί εκεί έχει στη διάθεσή της κρίσιμες υποδομές, όπως πεδία βολής κλπ, που δεν υπάρχουν στον Σκαραμαγκά».  

 Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης