Το πολιτικά οξύμωρο και επικοινωνιακά παράδοξο στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως την τελευταία δεκαετία έχουν αντιστραφεί οι όροι της ηγεμονικής επίδρασης της μιας πλευράς προς την άλλη.

Την περίοδο της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ, και ειδικά το διάστημα που ο Κ. Σημίτης είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΝ ήταν ο «φτωχός συγγενής» της Kεντροαριστεράς, τον οποίο οι «εκσυγχρονιστές» χρησιμοποιούσαν για να δίνουν άλλοθι «αριστεροφροσύνης» στην πολιτική της «παγκοσμιοποιημένης» οικονομίας που έπρεπε να διαχειριστούν.

Κάποιοι, μάλιστα, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των πρώτων... φυγάδων από τον ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη, σήμερα επιχειρούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίστροφη εκδοχή των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Δηλαδή, να καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη μικρομεσαίο, αλλά σπουδαίο σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς για την επίτευξη του στόχου της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Ν. Μπίστης είναι ένας εξ αυτών που τη δεκαετία του 2000 εγκατέλειψαν τον ΣΥΝ για να προσχωρήσουν στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη.

Ξανά στην Αριστερά

Μόλις αυτό κατέρρευσε στην πορεία, επί αρχηγίας Ευ. Βενιζέλου, εντάχθηκε ξανά στους κόλπους της Αριστεράς με αρχηγό τον Αλ. Τσίπρα και τώρα αγωνίζεται από θέση ισχύος για τη συνεργασία της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικουπη. Μαζί του τον ίδιο αγώνα δίνουν και άλλα πρόσωπα, που επίσης είχαν πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν για τη διεύρυνση της απήχησης του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά εσχάτως επιχειρούν η επιτυχία αυτή θα πιστωθεί στον Αλ. Τσίπρα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών οι καθηγητές Ν. Μουζέλης, Α. Λιάκος, Κ. Τσουκαλάς κ.ά. Ούτως ή άλλως, στα «πάρε-δώσε» μεταξύ των δύο κομμάτων δεν υπήρξαν ποτέ διακοπές συνεννόησης με όρους ρήξης, δεδομένου πως υπήρχαν πάντα πρόσωπα για να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ακόμα και την περίοδο που ο ΣΥΝ ήταν κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η γραμμή του κόμματος άλλαξε επειδή υπήρχε συνεννόηση ανάμεσα στον Κ. Λαλιώτη, που ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον «άγνωστο» εκείνη την εποχή στο ευρύ κοινό Αλ. Φλαμπουράρη, που είχε την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη επί προεδρίας Ν. Κωνσταντόπουλου.

Θέλει τη συνεργασία

Ο Κ. Λαλιώτης ήταν και συνεχίζει να είναι ένα πρόσωπο που επιδιώκει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και την Δεξιά στην ευρύτητα της. Δεν είναι, όμως, ο μόνος που στην παρούσα φάση επιζητά την «ανατροπή» του Κ. Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία της χώρας, καθώς ανάλογες στοχεύσεις επιδιώκουν να πετύχουν και άλλα πρόσωπα που είτε βρίσκονται σήμερα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν στο παρασκήνιο ως «προξενητές» και «συμπεθεροκόποι» ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη.



Φουλ επίθεση

Από την Κουμουνδούρου έχει καταγραφεί από το ρεπορτάζ πως λειτουργούν ως επιθετικοί «προξενητές» του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ οι Κ. Ζαχαριάδης, Χρ. Σπίρτζης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Χατζηγιαννάκης, Στ. Τζουμάκας, Ν. Μαδεμλής, Ρ. Βάρτζελη κ.ά.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσα στελέχη κατά καιρούς έχουν «στιγματιστεί» ότι εμπλέκονται σε μυστικές διαβουλεύσεις και εμπιστευτικές συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να προωθήσουν το σενάριο της συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην παρούσα φάση αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Μεταξύ αυτών ο Δ. Ρέππας, που πρόσφατα συναντήθηκε με τον Χρ. Σπίρτζη, αλλά και οι Χρ. Καστανίδης και Γ. Καμίνης, που στα μέσα της περασμένης εβδομάδας συμμετείχαν σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου.

Κάποια από τα προαναφερθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να στέλνουν τα «μηνύματά» τους διά της πλαγίας οδού και όχι με την εκδήλωση παρεμβατικών τοποθετήσεων υπέρ της άρνησης της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., αλλά με το να υποδηλώνουν την «ανάγκη» συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ διά της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν πρώην υπουργοί ή νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...

Ερωτηματικό

Αινιγματική είναι κατά καιρούς η στάση του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο της Φ. Γεννηματά οι εσωτερικοί του αντίπαλοι προεξοφλούσαν πως, αν εκλεγόταν, θα έγερνε το καράβι προς τα «αριστερά». Επίσης, από όλους τους υποψήφιους ήταν γνωστό πως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας τον Γ. Παπανδρέου ήθελε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, όμως, ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θεωρεί καταστροφική τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου κ.ά

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2023.