Έµφαση στο κοινωνικό κράτος και στα ζητήµατα που άπτονται της καθηµερινότητας των πολιτών δίνουν οι µεταρρυθµίσεις που βάζει µπροστά η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της άνοιξης, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να ενισχύσει τη «σφραγίδα» της Νέας ∆ηµοκρατίας ως λαϊκής παράταξης, µε κοινωνικά χαρακτηριστικά και αναφορές.

Πέρα από τις µεταρρυθµίσεις, το νέο market pass, η αύξηση των συντάξεων µετά από 12 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου και η νέα αύξηση του κατώτατου µισθού, που είναι προ των πυλών, αποτελούν πρωτοβουλίες που ενισχύουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Σημαντικές αλλαγές

Ήδη την προηγούμενη εβδοµάδα πέρασαν από τη Βουλή δύο νοµοσχέδια µε αυτόν τον χαρακτήρα και βούληση του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίησή τους. Πρώτον, το νοµοσχέδιο «Σπίτι µου», «µε έντονο κοινωνικό πρόσηµο, που επιδιώκει την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής» -όπως τόνισε ο αρµόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης-, το οποίο προβλέπει χαµηλότοκα δάνεια, αξιοποίηση της περιουσίας του ∆ηµοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, στοχευµένα προγράµµατα για ευάλωτους πολίτες κ.ά.

Το δεύτερο, που ψηφίστηκε προχθές, ήταν ο νόµος Πλεύρη για το «Ολοκληρωµένο σύστηµα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας». Στόχος η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους νόσο ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια, µε τη δηµιουργία και οριοθέτηση του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας ολοκληρωµένου συστήµατος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά µε τις λοιπές υφιστάµενες δοµές του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευµένες ανάγκες των ασθενών αυτών και των οικογενειών τους.

«Πράσινο φως»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το τελευταίο υπουργικό συµβούλιο της χρονιάς, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη και έδωσε το «πράσινο φως» στα πρώτα νοµοσχέδια που θα βγουν σε δηµόσια διαβούλευση µετά τις γιορτές.

Η Νέα ∆ηµοκρατία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέµβασή του, είναι «η µόνη παράταξη που τελικά συνοµιλεί µε την κοινωνία, όταν κάποιοι άλλοι επαναλαµβάνουν στερεότυπα, τα οποία φαίνεται να έρχονται από άλλες εποχές». Μίλησε, µάλιστα, εµφατικά για τη «διπλή αποστολή αυτής της κυβέρνησης», που είναι «από τη µία πλευρά να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη», «ταυτόχρονα, όµως, να στηρίζει και τους πολίτες, γιατί είµαστε λαϊκή παράταξη». Μία από τις επόµενες νοµοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι το νοµοσχέδιο για τη δωρεά και µεταµόσχευση οργάνων. Ειδικότερα, θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δωρεά από άνθρωπο, ζώντα ή αποβιώσαντα, και τη χρήση οργάνων, ιστών και κυττάρων, µε σκοπό τη µεταµόσχευση ή άλλη θεραπευτική ή επιτρεπτή χρήση.

Το εν λόγω νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αποσκοπεί στο να συνεισφέρει στη διαθεσιµότητα ανθρώπινων οργάνων, ιστών και κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, να θεσπίσει συστήµατα προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τα διακινούµενα όργανα, ιστούς και κύτταρα, καθώς και να αποκλείσει οποιαδήποτε µη ενδεδειγµένη χρήση, αφαίρεση ή διακίνηση αυτών.

Βελτίωση υπηρεσιών

Ακολουθεί το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για την Ψυχική Υγεία, µε δέκα τοµείς δράσεων, που αποσκοπούν στη δραστική βελτίωση των υπηρεσιών σε αυτό το πεδίο. Στο πλαίσιο βελτίωσης των καθηµερινών προβληµάτων των πολιτών εντάσσεται το νοµοσχέδιο Βορίδη, που επιχειρεί να αντιµετωπίσει ζητήµατα διοικητικής και λειτουργικής φύσης του Συνηγόρου του Πολίτη, τα οποία καθιστούσαν δυσχερές το θεσµικό του έργο, προκαλώντας αφενός καθυστερήσεις σε αυτό, αφετέρου τη δυσαρέσκεια και την έλλειψη εµπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξάρτητη Αρχή. Περαιτέρω, επιδιώκει να εξασφαλιστεί αποτελεσµατικότερα η θεσµική ανεξαρτησία του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετανάστευση

Στα πρώτα νοµοθετήµατα που θα έρθουν στη Βουλή το 2023 ανήκει και ο Νέος Κώδικας Μετανάστευσης, που αλλάζει το τοπίο στη χορήγηση αδειών, µειώνοντας τις κατηγορίες κατά 34%, από 92 σε 61. Επίσης, αυτοµατοποιεί πλήρως τις διαδικασίες, πλην του σταδίου της ίδιας της επεξεργασίας, δίνει έµφαση στην πενταετή άδεια εποχικής εργασίας και παρέχει τη δυνατότητα λήψης άδειας διαµονής δεκαετούς διάρκειας στους δικαιούχους ιθαγένειας χωρίς την προϋπόθεση της ελληνοµάθειας. Επιπλέον, καταργεί τη δυνατότητα αίτησης για κάθε τύπου άδεια διαµονής για όσους έχει απορριφθεί το αίτηµα ασύλου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2023.