Στις 8 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, ηµέρα κατά την οποία είχαν γίνει τότε οι εθνικές εκλογές, η Ν.∆., µε αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε πετύχει µια σηµαντική νίκη µε ποσοστό 46,88%.

Η Εκκλησία ούτε καν είχε ασχοληθεί στην τότε συγκυρία µε το θέµα, αλλά και η τότε κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει την «άδειά της» για την ηµεροµηνία προκήρυξης εκλογών. Με αφορµή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ηµεροµηνία των εκλογών και τη στάση της Εκκλησίας, από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου έγινε γνωστό ότι το θέµα του χρόνου δεν απασχολεί και δεν πρέπει να απασχολεί τους κληρικούς, ακόµα κι αν η πρώτη Κυριακή των εκλογών συµπέσει φέτος µε την 9η Απριλίου, που είναι η Κυριακή των Βαΐων.

«Κανένα θέμα»

«Για την Εκκλησία δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέµα. Οι ναοί είναι ανοικτοί και γίνονται Λειτουργίες πρωί-βράδυ και θα πρέπει να τονιστεί ότι ο λαός έχει εξοικειωθεί µε τις εκλογές και, αν θέλουν, µπορούν να τα προλάβουν όλα», λέει ο µητροπολίτης ∆ηµητριάδος, κ. Ιγνάτιος.

«Δεν μας αφορά»

Από την πλευρά του, ο µητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστοµος, εκτιµά ότι «η Εκκλησία δεν έχει κανέναν λόγο να θέτει βέτο στο ενδεχόµενο εκλογών την Κυριακή των Βαΐων. ∆εν την αφορά το θέµα». Ίδια άποψη έχουν και οι ιερείς, ειδικά της επαρχίας, οι οποίοι µε χαρά θα έβλεπαν τους ετεροδηµότες να ψηφίζουν και να παρακολουθούν τις Λειτουργίες των ηµερών, που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για όλους, καθώς ακολουθεί η Εβδοµάδα των Παθών.

Όπως έχει γίνει γνωστό από στελέχη της Αρχιεπισκοπής, προς το παρόν κανείς δεν έχει συζητήσει το θέµα µε τον Αρχιεπίσκοπο και δεν θα µπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αφού οι εκλογές αφορούν την εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, αναµένεται να συστήσει σε όλα τα µέλη της και στους ιερείς να τηρούν υπερκοµµατική στάση και να µην εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα στις διαδικασίες.

Σύµφωνα µε το χριστιανικό εορτολόγιο, καθιερώθηκε να ονοµάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούµενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόµενη Μεγάλη Εβδοµάδα και εορτάζεται η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυµα, όπου τον υποδέχτηκαν οι Ιουδαίοι κρατώντας βάια ή βάγια (κλαδιά φοινίκων), απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους και, κατά την παράδοση, ζητωκραυγάζοντας «Ωσαννά, ευλογηµένος ο ερχόµενος εν ονόµατι Κυρίου».

Κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισµού, η εορτή της ανάµνησης αυτής τελούνταν µαζί µε την Ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη µετατέθηκε κατά µία ηµέρα πριν, το λεγόµενο Σάββατο του Λαζάρου. Σήµερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική Ορθόδοξη όσο και στη ∆υτική Καθολική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023.