Έχοντας µπει πλέον στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την ηµεροµηνία της κάλπης, η Πειραιώς κινείται, εδώ και καιρό, σε εκλογικούς ρυθµούς και στο κοµµάτι της συγκέντρωσης υποψηφιοτήτων και κατάρτισης των ψηφοδελτίων, αλλά και σε αυτό της εκπόνησης και οριστικοποίησης του προεκλογικού προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Τον τελευταίο λόγο για το ποια ονόµατα θα µπουν τελικά στα ψηφοδέλτια έχει, φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όµως µια πρώτη επεξεργασία έχει γίνει από την τριανδρία Μπρατάκο - Μαρινάκη - Νέζη, οι οποίοι τον τροφοδοτούν µε λίστες πιθανών υποψηφίων.

Έμπειρος

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, έχοντας µεγάλη εµπειρία από τα επιµελητήρια και τον κόσµο του επιχειρείν, αφού έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΒΕΑ και δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο των επιχειρήσεων, έχει ξεκάθαρη εικόνα για ανθρώπους της αγοράς.

Ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, τροφοδοτεί µε πληροφορίες για τις υποψηφιότητες, αφού, άλλωστε, γυρίζει εδώ και έναν χρόνο όλη την Ελλάδα µαζί µε τον Στέλιο Κονταδάκη, ενώ λόγω και της «προϋπηρεσίας» του στη νεολαία έχει ιδιαίτερα καλή γνώση των στελεχών στα νεότερα ηλικιακά στρώµατα - ένα target group στο οποίο θέλει να στοχεύσει το κυβερνών κόµµα.

«Κλειδί»

Ο Θανάσης Νέζης, από την άλλη, παίζει ιδιαίτερα κρίσιµο ρόλο στη διαδικασία προεπιλογής, όχι µόνο γιατί είναι ένας από τους διαχρονικότερους συνεργάτες του προέδρου της Ν.∆., αλλά και γιατί γνωρίζει όσο λίγοι τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία.



Το «project» των τελικών προτάσεων που θα διαµορφώσουν το πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας για την τετραετία 2023-2027 έχει ξεκινήσει εδώ και µήνες, από τον περασµένο Μάιο, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Τακτικού Συνεδρίου του κόµµατος. Ηδη, επιµέρους συσκέψεις πραγµατοποιούνται και στα κεντρικά της Πειραιώς, αλλά και στο Μαξίµου, ενώ πριν από λίγες ηµέρες έλαβε χώρα και µια διευρυµένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να θέσει ο ίδιος τους στόχους για την επόµενη τετραετία.

Οι προτάσεις

Το πρόγραµµα της Ν.∆. θα έρθει ως συνέχεια των προεκλογικών δεσµεύσεων του κόµµατος που υλοποιήθηκαν µέσα στην τετραετία 2019-2023. Τις νέες προγραµµατικές προτάσεις, από πλευράς κόµµατος, επεξεργάζονται ο γραµµατέας της Νέας ∆ηµοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, και ο γραµµατέας Προγράµµατος της Ν.∆. και βουλευτής Νότιου Τοµέα, Χάρης Θεοχάρης. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα «ψηφιδωτό», που προέρχεται από δύο βασικές «δεξαµενές»: Πρώτον, τις προτάσεις που αναδιαµορφώνονται από τη Γραµµατεία Προγράµµατος του κόµµατος κατόπιν των προτάσεων των επικεφαλής των θεµατικών τοµέων της Νέας ∆ηµοκρατίας, και, δεύτερον, από τις προτάσεις που κατατίθενται στον ίδιο τον Παύλο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Αττική και όλη την Ελλάδα.

Με Σκέρτσο

Το πρόγραµµα στην τελική του µορφή θα το ολοκληρώσουν τα στελέχη του κόµµατος µαζί µε τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μαξίµου, τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, και τον γενικό γραµµατέα Συντονισµού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη, οι οποίοι γνωρίζουν το κυβερνητικό έργο καλύτερα από τον καθένα. Στην επικοινωνία και προβολή του προεκλογικού προγράµµατος του κόµµατος τον πρώτο λόγο θα έχουν η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, και ο σύµβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας Ερικ Παρκς. Εκπρόσωπος του κόµµατος στην προεκλογική περίοδο ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.