«Η κηδεία του τέως βασιλιά έγινε με τον δέοντα τρόπο, όπως συμφώνησαν η κυβέρνηση και η οικογένεια του εκλιπόντος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία πολιτικών προσώπων στην κηδεία, είπε ότι πολλοί είχαν προσωπικές σχέσεις, ενώ τόνισε πως το Πολιτειακό έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Κληθείς να σχολιάσει τα συλλαλητήρια που έχουν προαναγγείλει οι αγρότες, ανέφερε πως η κυβέρνηση τους έχει ενισχύσει σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο, τις αγορές λιπασμάτων και ζωοτροφών.



Μεταξύ άλλων, τόνισε

Αναφορικά με την κηδεία του τέως βασιλιά και αν έχει ανοίξει θέμα στη ΝΔ, είπε: «Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω τι ονειρεύονται ή τι βλέπουν ή τι δικές τους αναγνώσεις κάνουν. Θεωρώ ότι η κηδεία του τέως βασιλιά έγινε με τον δέοντα τρόπο, με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται άλλωστε με έναν τρόπο ο οποίος συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην οικογένειά του. Πολύ σωστά ετάφη στους τάφους της οικογενείας και βεβαίως νομίζω ότι έγινε με έναν πολύ σωστό τρόπο. Υπήρξαν και παρουσίες πολιτικών προσώπων και βεβαίως το κάνανε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Πολλοί είχαν προσωπικές σχέσεις, από την άλλη θεσμικά το να αποτίνει κάποιος φόρο τιμής με την παρουσία του σε μια κηδεία σε έναν πρώην αρχηγό του κράτους δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δημιουργεί οποιοδήποτε ζήτημα. Είναι αποδεκτό και βεβαίως όταν είναι ξεκάθαρο απόλυτα και με κάθε τρόπο στα στελέχη της ΝΔ αλλά και επίσημα στη ΝΔ ότι το πολιτειακό έχει κλείσει με τον τρόπο που έκλεισε, και τον οποίο πάνω από όλα αποδέχτηκε ο ίδιος ο αποθανών, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πεδίο για οποιαδήποτε συζήτηση την οποία επιχειρούν κάποιοι να ανοίξουν χωρίς πραγματικά να υπάρχει καμία αφορμή για αυτό. Ας μείνουν στην κουβέντα η οποία είναι στο κενό. Θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά να βρει μια αφορμή για να διχάσει τους Έλληνες, να φέρει στο προσκήνιο αντιπαραθέσεις ενός παρελθόντος το οποίο δεν υπάρχει επί της ουσίας, επί της ζώσας πραγματικότητας όλων μας νομίζω ότι πέφτει στο κενό και για ακόμα μια φορά δείχνει και τα αδιέξοδά του τα πολιτικά».

Ερωτηθείς αν οι θετικές προοπτικές της χώρας που επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας στο χθεσινό Eurogroup έχουν θετικά αποτελέσματα στον πρωτογενή τομέα, σημείωσε: «Η όλη εικόνα της οικονομίας είναι μια εικόνα που δημιουργείται και από τα αποτελέσματα στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε και εδώ αύξηση των εξαγωγών η οποία ειναι κοντά στο 18% παρά τις δύσκολες συγκυρίες, παρά την κλιματική κρίση η οποία σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφει καλλιέργειες, έχουμε πολλά προγράμματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στη διάθεση των αγροτών μας και τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης επιχειρήσεων μεταποίησης πάνω στον αγροτικό τομέα αλλά και αμιγώς στις καλλιεργητικές δραστηριότητες νέες δυνατότητες. Έχουμε αρδευτικά έργα τα οποία προχωρούνε με πολύ καλούς ρυθμούς όταν εδώ και δεκαετίες δεν είχαμε ένα τέτοιο σχεδιασμό και μια τέτοια υλοποίηση τα οποία δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες αλλά και τις υποδομές που είναι αναγκαίες για μια ουσιαστική ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι την κλιματική κρίση, δηλαδή η ενεργειακή κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει προσπαθούμε να στηρίξουμε τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όμως η κλιματική κρίση δημιουργεί πολλές συνθήκες μη ομαλές πλέον».

Αναφορικά με τα προαναγγελθέντα αγροτικά συλλαλητήρια, είπε: «Υπάρχουν μερικά μετρήσιμα αποτελέσματα των παρεμβάσεων μας τα οποία είναι αναμφισβήτητα. Ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το 2020-’21 και ’22 863 εκατομμύρια για τη στήριξη των αγροτών από ζημιές λόγω καιρικών φαινομένων. Η είδηση δεν είναι ότι στήριξε είναι ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα άλλα μισά είναι από τις εισφορές των αγροτών, είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα νέων αγροτών ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ στη χώρα. Είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ύψους 705 εκατομμυρίων το μεγαλύτερο επίσης πρόγραμμα που έγινε ποτέ. Θεσμοθετήσαμε την έκπτωση 50% στη φορολογία εισοδήματος όλων των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή που παραδίδουν το προϊόν τους μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Εμείς χωρίς καμία διαμαρτυρία, χωρίς καμία παρέμβαση από κανέναν ενισχύσαμε σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο και δώσαμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης 73 εκατομμυρίων, ενισχύσαμε σε σχέση με την αγορά λιπασμάτων, δόθηκαν 60 εκατομμύρια. Τις επόμενες μέρες καταβάλλουμε 89 εκατομμύρια για τις ζωοτροφές έχοντας καταβάλλει και νωρίτερα άλλα 50 εκατομμύρια. Βοηθάμε σε σχέση με το αγροτικό ρεύμα στο οποίο πλέον η κάλυψη είναι περίπου στο 90% σε σχέση με την αύξηση η οποία θα υπήρχε αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα αυτό το οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση. Μειώσαμε το ΦΠΑ σε πολλά αγροεφόδια και λιπάσματα, δεν λέμε ότι παίρνουμε το 100% του βάρους από την αύξηση αυτή που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση αλλά έχουμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση την οποία δίνουμε στους αγρότες. Μια την κάνουμε με τις άμεσες παρεμβάσεις, μια με τα προγράμματα και το άλλο με τις θεσμικές παρεμβάσεις όπως η έκπτωση στο φόρο εισοδήματος. Κάνουμε και στοχευμένες στηρίξεις ειδικά στον κλάδο του Πρωτογενούς τομέα. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των αγροτών τις κατανοεί και τις βλέπει αυτές τις προσπάθειες στήριξης και τα αποτελέσματά τους και νομίζουμε ότι οι όποιες διαμαρτυρίες είναι περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν γενικευμένο χαρακτήρα».