Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα όσα αποκάλυψε προ χθες ο κ. Μητσοτάκης για την τροπολογία που αναμένεται, η οποία θα «κόβει» τον δρόμο του κόμματος Κασιδιάρη προς την Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ και εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν πως αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν, είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, σημειώνουν.

Στην κατεύθυνση αυτή, με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης τόνισε πως πρόκειται για ένα πρωτίστως νομικό ζήτημα, όσον αφορά στις διατυπώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, τους νόμους και το Σύνταγμα. «Η κυβέρνηση καταρτίζει μια νομοθετική ρύθμιση. Σε λίγες ημέρες θα μάθουμε όλοι το ακριβές περιεχόμενο αυτής της νομοθετικής ρύθμισης για την οποία θέλουμε να δούμε και τη στάση και των υπολοίπων κομμάτων», είπε ο κ. Γαιτάνης.

«Μένει να δούμε πώς θα είναι η τροπολογία. Από όσο καταλαβαίνω από το περίγραμμά της εάν κάποιος υποκρύπτεται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, θα υπάρχει ένας έλεγχος από το τμήμα του Αρείου Πάγου και βεβαίως την Ολομέλεια. Θα γίνεται ένας πραγματικός έλεγχος και όχι ένας τυπικός έλεγχος, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ώστε να διερευνηθεί αν πράγματι υπάρχει συσχέτιση προσώπων» είπε στο EΡΤNews ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.



«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη», υποστηρίζει σε συνέντευξη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Θέμα αντισυνταγματικότητας εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ενόψει της κατάθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ενημέρωσε ότι θα καταθέσει τη δική του νομοθετική πρόταση η οποία -όπως υποστηρίζει το κόμμα της Κουμουνδούρου- θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, δεν θα εγείρει δηλαδή ζητήματα αντισυνταγματικότητας «που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», και δεν θα ανοίγει «κερκόπορτα» για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες», σχολίασαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισαν.


«Να είναι πολύ σαφές, πολύ ορισμένο και πολύ συγκεκριμένο το πλαίσιο της συνταγματικής πρόνοιας που δεν θα επιτρέπει σε εγκληματίες και εγκληματικές οργανώσεις να διαδώσουν ιδέες και πρακτικές μίσους και να υπονομεύσουν την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Επί της αρχής πολιτικά είμαι θετικός. Θέλω βεβαίως να δω τις λεπτομέρειες για να μπορέσω να εκφράσω την τελική μου άποψη», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία μας, ούτε στη διαδρομή μας, ούτε στο αύριο της χώρας μας μια αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη σε αυτό το θέμα δεν θα επιλέξει τοξική στρατηγική και μικροκομματική αντίληψη», συνέχισε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έγινε μία τροποποίηση εδώ και ένα χρόνο περίπου, με την οποία έγινε μία απόπειρα νομοθετικά να αποκλειστεί η είσοδος των καταδικασμένων χρυσαυγιτών στο κοινοβούλιο. Είχαμε πει από τότε ότι δεν είναι αποτελεσματική, με την έννοια ότι με ένα διαφορετικό πρόσωπο, επικεφαλής και άλλους τίτλους μπορεί να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Και βλέπουμε ότι σήμερα επανέρχεται το θέμα.(…) Χρειάζεται μια πολύ πιο σταθμισμένη νομοθετική παρέμβαση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τα διοικητικά μέτρα» είπε στο EΡΤNews ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Οι διαφωνίες των υπόλοιπων κομμάτων 


«Η δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει σε αυτά τα επικίνδυνα κακοποιά στοιχεία να φράξει το δρόμο με απόλυτα θεσμικό τρόπο που σέβεται το Σύνταγμα, τη δημοκρατία και το πολίτευμα της χώρας», σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης με την επισήμανση ότι το Κίνημα θα τοποθετηθεί για την αναμενόμενη διάταξη.

«Ακόμα και στις πιο έντονα φορτισμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περιόδου 2012-2019, οποτεδήποτε η Χρυσή Αυγή έδειχνε το πραγματικό της πρόσωπο εντός και εκτός Βουλής, υπήρχε μία ομόθυμη και ειλικρινής καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όπως εκπροσωπείται στη Βουλή. Αυτό νομίζω λέει πολλά και για τη στάση στο παρελθόν αλλά και για τη στάση στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Ένσταση περί εξίσωσης του ναζισμού με άλλες πολιτικές δυνάμεις εγείρει και το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση».

Επιπλέον, σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρονται τα εξής: «Το Μέρα25 δεν διάκειται θετικά στη διάταξη που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι ανοίγει κερκόπορτα για γενικές απαγορεύσεις και για την προώθηση της θεωρίας των δύο άκρων».

Η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το κυβερνητικό στρατόπεδο, την επόμενη εβδομάδα.