Άκαρπη εξελίχθηκε η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16, που αποτελεί βασική επιδίωξη της Άγκυρας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ περιορίστηκε σε… παράπονα προς τις ΗΠΑ, ζητώντας να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα -στη «σκιά» των πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να προτίθεται να πουλήσει F-35 στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την υπόθεση των F-16.

Την ίδια ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «προβλέψιμη» την έκβαση του ταξιδιού του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία δεν θα πάρει κάτι «απτό», καθώς φρόντισε η ίδια με τη στάση της να βρεθεί απέναντι και στις ΗΠΑ.

«Μια με το "θα ρθουμε μια νύχτα", μια με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, μια με τα δημόσια ξεσπάσματα (4 φορές ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Μενέντεζ μπροστά στον Μπλίνκεν) και κυρίως με το παζάρι για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι μας κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά μας» έλεγε χαρακτηριστικά η ανώτατη διπλωματική πηγή, καθώς «οι σύμμαχοι βλέπουν και καταλαβαίνουν», σύμφωνα με πληροφορίες του Star.

Επίσης, όπως διευκρίνισε η πηγή που επικαλείται το Star, άλλο πράγμα είναι ο μόχθος τους για τα F-16, άλλο πράγμα η προμήθεια της Ελλάδας F-35. «Εμείς θα τα πάρουμε σίγουρα, δεν είναι τριμερές ζήτημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Όσο για τις αιτιάσεις περί αφοπλισμού των νησιών μας, που «αναμάσησε» ο Τσαβούσογλου, τις χαρακτήρισε «έωλες και απορριπτέες που δεν πείθουν κανέναν».

Η Ελλάδα ετοιμάζει πάντως επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά, κι άλλη μια επιστολή - απάντηση στην τουρκο- λιβυκή, για τις έρευνες του Sanco Swift νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης της ΑΟΖ, συμπληρώνοντας όμως ότι «δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πριν τις εκλογές». Σημαντικό είναι, όπως διευκρίνιζαν, ότι η Αλβανία γνωρίζει σήμερα ότι το μέλλον της βρίσκεται στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ο Μπλίνκεν στην Αθήνα 21 Φεβρουαρίου – Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια

Όπως επίσης μετέδωσε το ΑΜΠΕ για τις πληροφορίες από ανώτατη διπλωματική πηγή, «σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα», την ίδια ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα.

Όσον αφορά τις επόμενες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την επόμενη εβδομάδα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη.

Η ίδια πηγή τόνισε μάλιστα την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι επαφές με την Αφρική όσον αφορά το ζήτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν επαφές και με τα μη μόνιμα μέλη του.

Ακόμη τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ τους επόμενους μήνες ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Νότιο Αμερική και την Ινδία.