Με την επισήμανση ότι η Ελλάδα παρέχει ήδη σημαντική ανθρωπιστική και εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της φίλης χώρας που συνεχίζει να μάχεται έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού παρέσχε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς κατά την τοποθέτησή του, στη σύσκεψη των Υπουργών Αμύνης με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group), η οποία πραγματοποιήθηκε στην τεράστια αμερικανική Αεροπορική Βάση Ramstein, στη Γερμανία.

xardalias__5_
xardalias__1_

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για μια ενδεχόμενη παράδοση στο Κίεβο αρμάτων μάχης Leopard-2, από τη Γερμανία και άλλες χώρες-χρήστες του άρματος, όπως ζητεί η Ουκρανία, προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, συμφώνως με τον νέον ΥΠΑΜ της Γερμανίας.

Ο ΥΦΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο και τον Διευθυντή Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχο (Ι) Χρήστο Τελλίδη, συμμετείχε στην προαναφερθείσα σύσκεψη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥΠΑΜ Λόιντ Ώστιν, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν επίσης υπουργοί, υφυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κρατών-μελών, καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ.

xardalias__3_
xardalias__4_

Στο πλαίσιο των εργασιών της συσκέψεως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών που έχουν προκύψει.

Κατά την τοποθέτησή του ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

xardalias__2_

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει δοθεί από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο αμυντικό υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1. Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και να στηρίζει τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Επισημαίνεται ότι στο περιθώριο της συσκέψεως, ο ΥΦΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και ΥΠΑΜ της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ και τους ομολόγους του από τον Καναδά Ανίοτα Ανάρντ, την Ουκρανία Ολεξίι Ρέζνικωφ, την Εσθονία Χάννο Πέβκουρ, τη Ρουμανία Άντζελ Τίλβα, τη Φιλανδία Μίκο Σαβόλα και τη Βουλγαρία Ντιμιτάρ Στιογιάνωφ, τον νέο ΥΠΑΜ της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς και τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγό Μάρκ Μίλλεϋ.

Τέλος, πριν την έναρξη των εργασιών της συσκέψεως, ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε και με τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command/AIRCOM), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ramstein, όπου τον υποδέθηκε ο αρχαιότερος αξιωματικός της ελληνικής αποστολής Σμήναρχος (Ι) Αντρέας Αρχοντάκης.