Αμέτρητοι φαίνεται ότι είναι οι προεκλογικοί πονοκέφαλοι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, δε, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει «παγιδευμένος» σε αδιέξοδα.

Η άρνηση της αμερικανικής διοίκησης να του παρέχει την δέσμευση για τα  F-16, ήταν το πρώτο και σημαντικότερο «χτύπημα». Ο Ερντογάν είδε τον Τσαβούσογλου να επιστρέφει από την Ουάσιγκτον με άδεια χέρια, με μόνο μια γενική αναφορά ότι το θέμα συζητείται. Ακολούθησε το ξεκάθαρο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα F-35, ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, βλέπει ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται με Rafale και μετρά αντίστροφα για τα F-35.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο σε νέο κύκλο προκλητικών αναφορών και εμπρηστικών δηλώσεων. Οι τόνοι για τη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα παραμένουν υψηλοί, ενώ τακτικά επαναλαμβάνονται από τον ίδιο, αλλά καις στενούς του συνεργάτες οι ευθείες απειλές κατά της Αθήνας.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν μπορεί να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται», είπε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκτίμησε παράλληλα πως η ρητορική μίσους του Ερντογάν οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Εξωφρενική ρητορική»

«Η ρητορική του Προέδρου Ερντογάν είναι εξωφρενική, πιστεύω όμως παράλληλα ότι είναι ακριβώς αυτό: ρητορική. Και πιστεύω ότι χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική για εσωτερική κατανάλωση γιατί έχει τραγικές επιδόσεις να δείξει στον τουρκικό λαό. Η τουρκική οικονομία έχει κατακρημνιστεί και εξ αιτίας αυτού, ο τουρκικός λαός υποφέρει, οπότε χρειάζεται να διασπάσει την προσοχή τους, άρα αυτή η ρητορική είναι μέρος της προσπάθειας που πιστεύω ότι καταβάλλει σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε ο Μενέντεζ.

«Στο πλευρό της Ελλάδας»

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας αν δεχθεί επίθεση – κάτι που δεν το θεωρεί πιθανό – καθώς «καταβάλλονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έρθει και δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει το εκτόπισμα που είχε κάποτε στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου».

Ξεκαθάρισε δε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία  μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».