Κάτω από άκρα μυστικότητα, κατά πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες η κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatargate. Το σκάνδαλο έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη και έχει οδηγήσει την Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στη φυλακή. Το γεγονός πως ο πρώην ευρωβουλευτής και λομπίστας από την Ιταλία έχει αφεθεί ελεύθερος έχει πείσει πολλούς πως έχει ανοίξει το στόμα του, «καίγοντας» πρόσωπα και πράγματα. Αυτή η μυστική συμφωνία αναμενόταν να επισφραγιστεί με χθεσινή μυστική κατάθεση. Οι συνήγοροι του Παντσέρι, οι Λοράν Κενς και Μαρκ Ουιτεντέλ, σε συνέντευξή τους στη βελγική εφημερίδα «L’Echo» ανέφεραν ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό του. Είναι απόλυτα ενημερωμένος από τις Αρχές. Τον έχουμε συμβουλέψει σχετικά και γνωρίζει τα θέματα», ενώ ο Μαρκ Ουιτεντέλ προσέθεσε ότι «εγγυάται ότι θα πει όλη την αλήθεια».

Οι δύο δικηγόροι, πάντως, ισχυρίζονται πως ο εντολέας τους δεν είναι δεσμευμένος να πει ονόματα αλλά μόνο την αλήθεια. Κι αν ο Παντσέρι αποτελεί πηγή κινδύνου για την Εύα Καϊλή, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά στην περίπτωση του συζύγου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, του οποίου η κατάθεση αναμένεται αύριο.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, μιλώντας στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποποιήθηκε τη βουλευτική του ασυλία και δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη στο Qatargate. Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «πολύ γενικού περιεχομένου» και υποστήριξε ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. «Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κύριων Τζιόρτζι και Παντσέρι», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Στην αντεπίθεση η Μανταλένα

Μετά την αποκάλυψη του Politico πως η Μανταλένα με διάφορους τρόπους έχει αποσπάσει χρήματα για λογαριασμό της ELONTech, αλλά και την προσπάθεια της αδελφής της πρώην αντιπροέδρου να σβήσει από τα κιτάπια της επιτροπής διαφάνειας τις εταιρείες της, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος προχώρησε εξ ονόματός της σε κατηγορηματική διάψευση: «Το ELONTech ουδέποτε ζήτησε χρήματα από τους συμμετέχοντες στις ημερίδες και τα σεμινάρια που διοργάνωνε. Το ELONTech ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. Η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει πως το ELONTech ουδέποτε έλαβε χρηματοδότηση για καμία δραστηριότητά του και πως δεν έχει προσφέρει ποτέ υπηρεσίες στο EU Blockchain Observatory. Το ίδιο το EU Transparency Registry -ο επίσημος θεσμικός φορέας της Ε.Ε.- διαπιστώνοντας ότι το ELONTech είναι ανενεργής εγγραφή, το διέγραψε από το Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε. Είναι ανακριβές ότι η διαγραφή έγινε με πρωτοβουλία της Μ. Καϊλή ή ότι ζήτησε τη διαγραφή, καθώς δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη καταχώριση ότι υπήρχε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γνωστός δικηγόρος.

Πολυτελής κρουαζιέρα με ιστιοφόρο αποκαλύπτουν οι Ισπανοί!

Σύμφωνα με την ισπανική «Es Diario», η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι είχαν ταξιδέψει στη Μεσόγειο με το «δεξί χέρι» της εκπροσώπου του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Λάουρα Μπαγιαρίν. Η εφημερίδα βγάζει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ζεύγους με τη συνεργάτιδα της ευρωβουλευτή Ιράτσε Γκαρθία πάνω σε ιστιοφόρο. «Η Μπαγιαρίν φωτογραφίζεται επίσης τον Αύγουστο του 2019 με την Εύα Καϊλή στα ανοιχτά των Βαλεαρίδων Νήσων. Η φιλία της με το κατηγορούμενο ζευγάρι για εμπλοκή στο σκάνδαλο επιβεβαιώνεται και από τα ιδιωτικά γεύματα που είχε ο Τζιόρτζι με την Μπαγιαρίν τον Απρίλιο του 2019», προσθέτει η «Es Diario».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 25/1