Τα πρώτα σημάδια από το μνημόνιο συνεργασίας του Αντόνιο Παντσέρι με τις Αρχές των Βρυξελλών, προκειμένου να καταθέσει ό,τι γνωρίζει για το Qatargate, του οποίου φέρεται εγκέφαλος, ήδη φαίνονται. Η σύζυγος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, και η κόρη του, Σίλβια Παντσέρι, σύντομα θα αφεθούν ελεύθερες, που σημαίνει ότι θα πάψει ο κατ' οίκον περιορισμός τον οποίο υφίστανται από τις 9 Δεκεμβρίου. 



Αυτό απορρέει της απόφασης των εισαγγελικών Αρχών στο Βέλγιο να αποσύρουν το αίτημα έκδοσής τους στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, παρότι η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι ενδεχομένως να ανακριθούν από τους δικαστικούς στο Βέλγιο, φαίνεται ότι τα στοιχεία που έδωσε στις Αρχές κατέστησαν τον ρόλο τους στο σκάνδαλο ήσσονος σημασίας

«Η αλλαγή στάσης», σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης των Σίλβια Παντσέρι και Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, «συμπεραίνεται από επίσημο έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες», όπως γράφει η εφημερίδα «La Stampa».



Ήδη από το πρωί της Τρίτης, όταν οι δικηγόροι της Σίλβια Παντσέρι ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατά της απόφασης του Εφετείου της Μπρέσια να εκδοθεί η πελάτισσά τους στο Βέλγιο, εξυφάνθηκε η τελική απόφαση. Θα σιγουρευτεί στις 31 Ιανουαρίου, όταν και μάλλον θα επιβεβαιωθεί επισήμως η αλλαγή πλεύσης των Βέλγων εισαγγελέων. 

«Θα πρέπει να δούμε αν η απόφαση αυτή συνεπάγεται την απελευθέρωση της Σίλβια Παντσέρι και της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι», δήλωσε ένας από τους δύο συνηγόρους υπεράσπισης των συγγενών του Παντσέρι. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνδέεται με την απόφαση του Αντόνιο Παντσέρι να συνεργαστεί, ως «μετανοημένος», με τη βελγική Δικαιοσύνη.

Η μαρτυρία για την Καϊλή 

Η απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή, με τη δικαιολογία της ενδεχόμενης απόκρυψης στοιχείων, συνοδεύτηκε από σενάρια που ήθελαν τον Παντσέρι να μην έχει εκφραστεί με θετικό πρόσημο για εκείνη και τον ρόλο της στην υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ, που αφορά σε Ευρωπαίους πολιτικούς και παράγοντες. 



Το προδικαστικό συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκισή της για ακόμα έναν μήνα την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ δεν είναι γνωστό αν ο Παντσέρι έχει μιλήσει για την εμπλοκή της. Ο Ιταλός, αφ' ης στιγμής συνεργαστεί έως το τέλος, πρόκειται να τιμωρηθεί με φυλάκιση ενός έτους, πρόστιμο και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, η αξία των οποίων προς το παρόν εκτιμάται σε 1 εκατ. ευρώ.