Στο Τόκιο μετέβη μετά την τριήμερη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία µετά το 2005. Βούληση του πρωθυπουργού, όπως έπραξε την και στο Νταβός, είναι να µεταφέρει την εικόνα της νέας Ελλάδας, µιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, ενώ καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονοµία, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που καλείται να αντιµετωπίσει.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδυτές, ενώ θα τον συνοδεύει 20µελής επιχειρηµατική αποστολή - ανάµεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

Η ενίσχυση και η βελτίωση των διµερών σχέσεων, καθώς και η θεσµοθέτηση της συνεργασίας, στο πλαίσιο του ανοίγµατος που πραγµατοποιεί το Τόκιο και στην εξωτερική του πολιτική, είναι το ζήτηµα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διµερών συναντήσεων, καθώς για την Ελλάδα η Ιαπωνία συνιστά άνοιγµα σε µια σηµαντική χώρα της Ασίας και ταυτόχρονα µια οικονοµία που είναι µέλος του G7. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ιάπωνα οµόλογό του, Φουµίο Κισίντα, που παράλληλα είναι προεδρεύων φέτος του G7, ενώ µαζί µε τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη, θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακισίτο.

Οι ευκαιρίες από την επίσκεψη

Στο κοµµάτι της προσέλκυσης επενδύσεων και κεφαλαίων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει -µαζί µε τον επικεφαλής του οικονοµικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη- τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Θα πραγµατοποιήσει συγκεκριµένα δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονοµία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηµατιών. Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας θα γίνει προς τα µέλη του Keidanren (ο ιαπωνικός ΣΕΒ), εκπρόσωποι του οποίου είχαν συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίµου τον περασµένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριµένους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας.

Θα συναντήσει τον Ιάπωνα οµόλογό του, Φουµίο Κισίντα, ενώ µαζί µε τη σύζυγό του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακισίτο
Η δεύτερη θα γίνει -παρουσία της επιχειρηµατικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργόµε τον Ιαπωνικό Οργανισµό Εξαγωγικού Εµπορίου (JETRO), για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας µε ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και µε το Enterprise Greece, σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηµατική ηµερίδα, που θα επισφραγίσει τη συνεργασία ανάµεσα στην Enterprise Greece και τον JETRO (στον οποίο είναι ενταγµένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις).
tokyo


Ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά εκδηλώνεται σχετικά µε τον τοµέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδοµών που θα τη µετατρέψει σε κόµβο µεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (µε εµβληµατικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συµµετέχει σε έργα όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης µε την Αίγυπτο, που µπορεί να τη µετατρέψει σε «γέφυρα» ανάµεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει ιαπωνικές επενδύσεις και στο πεδίο των φωτοβολταϊκών, της αιολικής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και του υδρογόνου.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός θα έχει, ακόµα, χωριστές συναντήσεις µε θεσµικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα ∆ιεθνούς Συνεργασίας (Japan Bank for International Cooperation).

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα δώσει διάλεξη µε τίτλο «Ελλάδα 2.0: Ενας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον», στο Πανεπιστήµιο του Τόκιο. Στην οµιλία του αναµένεται να περιγράψει το όραµά του για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραµµή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων και είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, γεµάτο προκλήσεις - µια χώρα που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δηµοσιονοµικής κρίσης και του λαϊκισµού και πορεύεται προς το µέλλον µε αυτοπεποίθηση, έχοντας καταφέρει µέσα από ένα πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων δικής της ιδιοκτησίας να καταγράψει θετικές επιδόσεις στην οικονοµία και να κρατήσει την κοινωνία όρθια µέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις. Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στις κινήσεις της Ελλάδας στο γεωπολιτικό τοπίο και στον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Τον πρωθυπουργό, πέραν των στενών συνεργατών του και του κ. Πατέλη, θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για την οικονοµική διπλωµατία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η γενική γραµµατέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και η επικεφαλής του Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 28/1