«Βολές» εξαπέλυσε την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, σε βάρος των τριών, πρώην και νυν εισαγγελέων που τον καταγγέλλουν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος συνέχισε για δεύτερη ημέρα την απολογία του, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και την πρώην εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη.

Αναφερόμενος στον κ. Αθανασίου, έκανε λόγο για «μανία» του καταγγέλλοντα να τον εκδικηθεί για το ότι δεν ανανεώθηκε η θητεία του, ενώ υποστήριξε πως του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα από τους πολιτικούς διώκτες του κ. Παπαγγελόπουλου και συγκεκριμένα για παράνομες πράξεις που είχε κάνει στην Οικονομική Εισαγγελία: «Επιστρατεύτηκε από πολιτικούς μου διώκτες. Η κυρία Ράικου τον έβαλε μέσα και αυτή επιστρατεύτηκε. Από αυτούς που έλεγαν πως το σκάνδαλο της Novartis δεν είναι σκάνδαλο».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία επίσης τον έχει καταγγείλει, εξαπολύοντας επίθεση προς το πρόσωπο της και υποστηρίζοντας πως είχαν στενές σχέσεις.

«Όταν έγινα υπουργός ή αυτή (Ράικου) ή ο Αθανασίου ερχόταν στο γραφείο μου. Δεν έκανα καμία παρέμβαση για τις θητείες τους. Και η θητεία τους ανανεώθηκε και των δύο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε να αποκρύψει τις στενές μας θέσεις. Δεκαπέντε φορές έχουμε φάει μαζί, στη Γλυφάδα, στην Πεντέλη κ.λπ. Στο υπουργείο ερχόταν πολύ συχνά» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κατηγορούμενοςαναφέρθηκε στη… διαφορετική συμπεριφορά που κατά τις περιγραφές του εμφάνιζε η κυρία Ράικου ανάλογα με το ποιος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. «Όσο ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος ερχόταν σε μένα. Μετά με εγκατέλειψε και πήγαινε στον κ. Κοντονή. Είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση. Είχαν την υπόθεση Novartis. Ο κ. Κοντονής πίστευε ότι θα είναι η καταξίωση του. Εγώ πίστευα πως δε θα προκύψει τίποτα. Ερχόταν στο υπουργείο πολύ συχνά 2-3 φορές την εβδομάδα, πάντα μου έφερνε κάτιτις μου (σοκολάτες κλπ). Και όταν πήγαινε στο εξωτερικό μου έφερνε κάτι. Η κυρία Ράικου ήρθε 23/3/17 στο γραφείο μου μετά τον Κοντονή. Μάλλον τον είδε για Novartis. Όποτε ερχόταν η Ράικου ο κ. Κοντονής έφευγε και πήγαινε σφαίρα στο Μαξίμου. Το κλίμα ήταν φιλικό, μου είπε πάλι για θητεία της, της είπα "άσ' το Ελένη, δεν γίνεται".

Τον Οκτώβρη 2017 με πήρε τηλέφωνο και μου ευχήθηκε, μου έδωσε και καινούργιο της κινητό. Αν ήμουν παλιάνθρωπος, Ρασπούτιν, γιατί να με πάρει; Τα ψεύδη της για δύο τηλέφωνα που λέει ότι της έκανα καταρρίπτονται από βούλευμα αφού δέχεται ότι δεν υπήρξε σκευωρία για Novartis. Κανένα τηλεφώνημα δεν έγινε. Είναι κατασκευάσματα της φαντασία της και της αγωνίας της να διασωθεί. Δεν πίστευα στο σκάνδαλο της Novartis και το είχα πει και στον Πρωθυπουργό. Αυτά που είχα πει υπουργάκο και επίτιμο μου τα έλεγε. Κάθε τρεις και λίγο θα ήταν εκεί, στο γραφείο μου, γιατί να την πάρω τηλέφωνο και μάλιστα αμέσως μετά την Παπαδάκου; Ο Κοντονής είπε πρώτα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Ο Κοντονής πήγε τη δικογραφία στο Μαξίμου και κακώς την πήγε» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφέροντας για πρώτη φορά, δημόσια τουλάχιστον, πως δεν «πίστευε» πως θα έχει αποτέλεσμα η υπόθεση της Novartis, διευκρινίζοντας πως εξακολουθεί να θεωρεί πως είναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο όπως και η λίστα Λαγκάρντ.

Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε πως «η κυρία Ράικου ήθελε να ευνοήσει τον κ. Σαμαρά» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λίγο πριν γίνει ολιγόλεπτη διακοπή στη δίκη, για να διευκρινίσει αργότερα: «Η κυρία Ράικου επαναλαμβάνει στις καταθέσεις της όσα είχε αναφέρει στις μηνύσεις του ο κ. Σαμαράς. Ξέρω ότι είχαν πολύ καλή σχέση. Και πως το ξέρω; Εγώ τους γνώρισα. Μου ζήτησε μία χάρη, εγώ ήξερα ότι ο Σαμαράς κάνει ρουσφέτια, βαριόμουν να εμπλακώ και τους έφερα σε επαφή. Εάν μου ζητηθεί, θα πω το λόγο που τους γνώρισα. Το έχω πει βέβαια στην προανακριτική».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην πρώην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη η οποία επίσης τον είχε καταγγείλει, λέγοντας πως η μάρτυρας είχε ζητήσει τη βοήθειά του ώστε να προαχθεί. «Λέει ψέματα. Για τον Βγενόπουλο με ρώταγε συνεχώς εκείνη και της εξέφρασα τη νομική μου άποψη. Της είπα «γιατί δε τη γυρνάς πίσω τη δικογραφία;». Αυτή ήταν η άποψή μου, δεν της την επέβαλλα. Προσπαθεί να με εμφανίσει ως αγενή, ως τραμπούκο. Αν στις 10 Ιουλίου του 2015 έκανα όσα λέει, ότι δηλαδή μπήκα στο γραφείο στη συνάντηση με τους Κυπρίους για το θέμα Βγενόπουλου και την απείλησα, γιατί ύστερα από δυο μήνες με πήρε τηλέφωνο;».

Η απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη.