Έχουμε σοβαρή χαρακιά στον τρόπο που λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός, μετά τις αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ ότι παρακολουθούντο πέντε κορυφαίοι του στρατεύματος, γι' αυτό αποχωρούμε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Εξήγησε ότι το κόμμα δεν έφυγε επειδή διαφωνεί, λέγοντας πως, εάν διαφωνούσαμε, θα καταψηφίζαμε. 

Ακόμα, έκανε λόγο για μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας και τάξης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τη δημοκρατία.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο κος Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται κανονικά στις συνεδριάσεις της Βουλής.

«Δε φύγαμε επειδή διαφωνούμε, αν διαφωνούσαμε θα καταψηφίζαμε, όπως συνέβαινε και τον τελευταίο καιρό. Εδώ έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης και λειτουργίας.

Έχουμε μετά την αποκάλυψη την τελευταία εβδομάδα από την ΑΔΑΕ ότι παρακολουθούνται πέντε κορυφαίοι στην ηγεσία του Στρατεύματος, συν τον κύριο Χατζηδάκη, μια σοβαρή ‘’χαρακιά’’ στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός».

«Δημοκρατία δεν είναι να παρακολουθείς και να υποκλέπτεις, δημοκρατία δεν είναι να τοποθετείς ηγεσία στο Στράτευμα που την παρακολουθείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημοκρατία είναι μια σειρά από λειτουργίες και διαδικασίες που οδηγούν σε ισορροπία και ομαλότητα. Ο κος Μητσοτάκης με την προσωπική του συμπεριφορά και με την υπερσυγκεντρωτική δομή που έφτιαξε γύρω από τον εαυτό του, έφτασε στο σημείο να είμαστε σε μία πολύ οριακή κατάσταση.

Προφανώς και δεν εκβιάζονται και οι 156 της κυβέρνησης. Όμως, όταν έχει βρεθεί κάποιος ή κάποιοι να είναι παρακολουθούμενοι, εγώ δε μπορώ να ξέρω τι κρύβεται από πίσω.

Το θέμα είναι γιατί το έκανε αυτό ο κος Μητσοτάκης. Γιατί βγαίνει τώρα ο κος Οικονόμου και λέει ‘’τραμπισμός α λα γκρέκα’’ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το είχε ξαναπεί όταν έλεγε ότι είναι μύθοι του Αισώπου ότι παρακολουθείται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο κος Χατζηδάκης».

«Εμείς σαν κόμμα έχουμε οριοθετήσει ποιος είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος και ποια είναι τα κόμματα με τα οποία, έχουμε μεν σοβαρό πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά δεν τους θεωρούμε πολιτικούς αντιπάλους. Πολιτικός αντίπαλος για μας, που πρέπει να ηττηθεί είναι ο κος Μητσοτάκης. Τα άλλα κόμματα πρέπει και αυτά να οριοθετήσουν».

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη υποστήριξε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει ο κος Ανδρουλάκης. Μας λέει πριν από είκοσι μέρες πρέπει να ηττηθεί ο κος Μητσοτάκης.

Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι εκβιαζόμενος ο κος Ανδρουλάκης. Άλλο το εκβιάζομαι και άλλο το προσπαθούν να με εκβιάσουν».

Για τις περιπτώσεις συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι: «Αυτές έγιναν υπό συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής δυσκολίας και ανωμαλίας, που ήταν φυσικό να φέρουν μεγάλες ανακατατάξεις».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Λοβέρδου για ‘’προεκλογικό εκβιασμό’’ για να μην κάνουν μετεκλογική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε: «Ο καθένας θα βρει τις συνθέσεις και θα πάρει την ευθύνη του. Όπως και το ΠΑΣΟΚ πριν από 10 χρόνια που αποφάσισε να γίνει –δικός μου ο χαρακτηρισμός- ‘’ουρά’’ του κυρίου Σαμαρά και αποφάσισε να κάνει κεντρικά πολιτικά πρόσωπα, τον Μητσοτάκη, τον Βορίδη και τον Πλεύρη, το ‘’πλήρωσε’’ αυτό γιατί ένας κόσμος της Ιστορικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που το ακολουθούσε, έκανε μεγάλη πολιτική μετατόπιση, ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του».

Ερωτηθείς για πιθανά μέτρα που μπορεί να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, διευκρίνισε: «Αν έρθει κάτι καλό, εγώ θα βγω στο ραδιόφωνό σας και θα πω, αυτό το μέτρο είναι καλό, αλλά εμείς δε μετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα το πούμε και στο κοινοβούλιο».