Σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, αρχίζει στη Βουλή η διήμερη συζήτηση για την τροπολογία που θα απαγορεύει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες φέρουν τον «μανδύα» πολιτικού κόμματος, στις εκλογές, αλλά και τη συμμετοχή στην ηγεσία κομμάτων όσων έχουν καταδικαστεί, σε οποιονδήποτε βαθμό, για ιδιαίτερα απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας.

Ουσιαστικά πρόκειται για το «μπλόκο» στον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση πρώην βουλευτή της, Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος στοχεύει σε επιστροφή στο Κοινοβούλιο μέσω του κόμματος που έχει ιδρύσει.

Η ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές ενώ θέτει ως βασικό κριτήριο αποκλεισμού ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία την «πραγματική ηγεσία» όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί -ακόμα και πρωτόδικα -  για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αλλαγές

Όπως είχαν γράψει τα «Π», το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών με βάση τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Άλλωστε κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας, παρότι για την ψήφιση της τροπολογίας αρκούν 151 ψήφοι. Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ η συζήτηση αρχίζει σήμερα στις 11:00. Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη της ρύθμισης θα παίξει η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής η οποία θα δοθεί στα κόμματα το βράδυ της Τρίτης (07/02).

«Ναι μεν, αλλά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως επιθυμεί τον αποκλεισμό των καταδικασμένων νεοναζί από την Βουλή και τον δημόσιο βίο, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό επιτυγχάνεται με την δική του τροπολογία και δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχθεί η κυβερνητική ρύθμιση. Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ωστόσο ότι θα προσέλθουν στο διάλογο με διάθεση συμφωνίας.

Η θέση του ΚΚΕ

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα-, κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ''στεγαστεί'' η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στηρίξει καμία από τις προτεινόμενες τροπολογίες.

Η στάση του ΜέΡΑ25

«Η τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση δήθεν για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές, επιβεβαιώνει δυστυχώς τα όσα εξ αρχής επισημάναμε: δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη τονίζει μάλιστα: «Ως ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης. Δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού».

Τι είπε ο Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την κυβερνητική τροπολογία αν και όπως είπε «τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν τη Δευτέρα. θα δούμε τα περί συνταγματικότητας της κυβερνητικής διάταξης και θα αποφασίσουμε συλλογικά. Άλλο να διαφωνώ με τους Ναζί και να θέλω να εξαφανιστούν από προσώπου γης και άλλο να στερώ το δικαίωμα από τον Ελληνικό λαό να επιλέξει».