Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζεται το «παζλ» των μικρών κοινοβουλευτικών κομμάτων που επενδύουν στον φανατισμό και στη δημιουργία λαϊκής δυσαρέσκειας, ως προϋποθέσεις επιβίωσης και ενδεχόμενης αύξησης των ποσοστών τους.

Τα μηνύματα των πραγματικών τους επιδιώξεων ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις ηχηρά πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν για παράδειγμα ο Κ. Βελόπουλος (Ελλ. Λύση), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Δ. ΝατσιόςΝίκη») ξήλωναν κατά το δοκούν τους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους, βάζοντας πρόσωπα της απόλυτης επιρροής τους. Μάλιστα, σε μία περίπτωση στη Λάρισα, ο κ. Νατσιός αντικατέστησε τη Β. Ζιάκα με τον Γ. Ρούντα, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Νομού Κορινθίας. 

Ο δε πρόεδρος των «Σπαρτιατών», B. Στίγκας, δήλωσε, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ότι το κόμμα οφείλει στον Η. Κασιδιάρη την είσοδό του στη Βουλή. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε από τον επαγγελματικό χώρο στελέχους του στο Παλαιό Φάληρο, καθώς το κόμμα δεν διαθέτει καν γραφεία και, όπως είχαν γράψει πρόσφατα τα «Π», ήταν απορίας άξιον πώς το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ενέκρινε τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους 12 βουλευτές του δεν εμφανίζουν ούτε σαφή επαγγελματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, στην Αχαΐα ο ηλικιωμένος βουλευτής Γ. Ασπιώτης είναι ένθερμος οπαδός της Παναχαϊκής, γνώριμος ως «ο Αττίλιο με την πίπιζα» (σ.σ.: αυτοσχέδιο πνευστό), στην Αιτωλοακαρνανία ο αγρότης Διον. Βαλτογιάννης συνδέεται με την πολιτική ως κουμπάρος του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Η. Μπαρμπαρούση, στη Λάρισα ο 32χρονος Κων. Φλώρος αναφέρεται ως κάτοικος Αθηνών με καταγωγή από τη Βοιωτία, όπως Βοιωτός είναι και ο κ. Στίγκας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης ο εκλεγείς Μιχ. Γαυγιωτάκης έχει να επιδείξει μόνον φωτογραφίες από το αθλητικό του παρελθόν ως body builder των δεκαετιών του ’70 και του ’80. 

Περικεφαλαίες

Από το επιτόπιο ρεπορτάζ των «Π» το βράδυ της 25ης Ιουνίου στα γραφεία των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης» (Σταδίου, Σύνταγμα) φαίνεται ότι οι μεν πρώτοι δεν διαθέτουν ούτε στοιχειώδη οργανωτική δομή και ότι τους ενώνουν α) οι επίχρυσες κονκάρδες με περικεφαλαίες που φορούν στο πέτο και β) ο Η. Κασιδιάρης.

Αντίθετα, ο Δ. Νατσιός με το διευθυντήριό του, την «Ομαιχμία» (πολλές αιχμές - δόρατα μαζί), συγκεντρώνει δίπλα του πλήθος παραεκκλησιαστικών, παραθρησκευτικών και μοναστηριακών οργανώσεων. Οι οπαδοί του βρίσκονται κατά δεκάδες στο πλευρό του, συμμετέχουν στις ομιλίες του «δασκάλου», όπως τον αποκαλούν, και γενικώς δέχονται τους λόγους και τις παραινέσεις του ως «πίστευε και μη ερεύνα». Το γραφείο του, όπου δεσπόζει ένα μοναστηριακό τραπέζι με πολλές καρέκλες δεξιά-αριστερά, είναι πάντα γεμάτο κόσμο και οι συναντήσεις του, τουλάχιστον στην Αθήνα, γίνονται παρουσία ιερέων και... «ευλογημένων». 

Δυαρχία

Στο στρατόπεδο του Β. Στίγκα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ως λέγεται, εάν δεν υπάρξει προσφυγή εναντίον των «Σπαρτιατών» το προσεχές διάστημα, τότε εξετάζεται το σχέδιο της διεξαγωγής καταστατικού συνεδρίου, από όπου θα προκύψει προεδρικό σχήμα δυαρχίας, δηλαδή πρόεδρος κόμματος ο Η. Κασιδιάρης, ο οποίος κατά δήλωσή του αποφυλακίζεται τον Φεβρουάριο του 2024, και πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Β. Στίγκας.

Με δεδομένο δε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας αναπληρωματικός υποψήφιος, αφού οι συνδυασμοί ανά εκλογική περιφέρεια είναι στην πλειονότητά τους μονοπρόσωποι, μπορεί οι βουλευτές, αναλόγως της συγκυρίας, να παραιτούνται σταδιακά, ώστε να προκαλούνται τοπικές εκλογές, όπως συνέβη το 1992 με τις κάλπες στη Β' Αθηνών, όταν εξέπεσε του βουλευτικού του αξιώματος ο Δ. Τσοβόλας λόγω καταδίκης του στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα των τριών εθνικιστικής αναφοράς κομμάτων προσεγγίζει το 13%, με τους «Σπαρτιάτες» να έχουν λάβει 4,64%, την Ελληνική Λύση 4,44% και τη «Νίκη» 3,69%. Συνολικά έχουν εκλέξει 34 βουλευτές (12, 12 και 10, αντίστοιχα).

Στα υπόλοιπα μικρά κόμματα, 8 βουλευτές εξέλεξε η Πλεύση Ελευθερίας (3,17%), και 20 το ΚΚΕ (7,69%), με αποτέλεσμα η συνολική δύναμη των «μικρών» κομμάτων (κάτω από 10%) να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνην της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ: 48 έδρες).

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7