Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τους χαρακτηρισμούς της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετικά με την αναφορά ότι η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς, απάντησε πως η κυβέρνηση θα είναι πιο οργανωμένη και πιο έμπειρη.

Ακόμα, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε πως στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανοιχτή πρόσκληση στα κόμματα του προοδευτικού τόξου, με κοινές προγραμματικές συγκλίσεις, ώστε να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές, με καθαρή νίκη που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας.


Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1

H Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, κα Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Σπιρτζη
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για τους χαρακτηρισμούς της ΝΔ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Από «αγράμματους», «άξεστους», «αμόρφωτους» και πολλά άλλα τα οποία δεν είναι πρόσφατα βεβαίως, αλλά θα εκπορεύεται απ’ όταν ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της ΝΔ. Να παρατηρείτε τον κ. Γεωργιάδη και να τον σχολιάζετε ό,τι απειλεί την ελληνική κοινωνία και τα λοιπά. Στήθηκαν κάποιοι να ακούσουν τι θα πει ο Πολάκης και ο Σπίρτζης, ενδιαφέρον έχει αυτό μόνο που όπως αντιλαμβάνεστε δεν είπε κανείς ότι θα πάρει τα όπλα για να βγει να κάνει τη δημοκρατία υποχρεωτική στη χώρα. Γίνεται δύο –τρεις μέρες συζήτηση, δεν το κατανοώ. Υπάρχει μια επιλεκτική ευαισθησία, την κατανοώ βεβαίως αλλά δεν μπορεί να είμαστε τόσο άδικοι και να απομονώνουμε κάποιες λέξεις σε ένα ολόκληρο σκεπτικό το οποίο προφανώς δεν εμπεριείχε τίποτα άλλο.

Ερωτηθείσα τι εννοούν με τη φράση «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς»
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μια πιο έμπειρη κυβέρνηση, πιο ρεαλιστική και πιο οργανωμένη.

ΔΗΜ: Δεν θα πάμε με εκκαθαρίσεις;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι εκκαθαρίσεις δεν ήταν και δεν είναι στο λογική μας. Αυτό αφορά όλους εκτός απ’ όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα και από όσους πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα.

ΔΗΜ: Όταν κάποιος λεει «θα ξηλώσω την ΕΥΠ, θα κάνω σοβιετικού τύπου την ΕΡΤ».

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ότι η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο πήγαν στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού απ’ όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης σας λεει κάτι; Προφανώς αυτά είναι μακριά από τη λογική τη δική μας εξ ου και διοικήσαμε τη χώρα, εμπιστευτήκαμε ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, κάναμε αξιοκρατικές κρίσεις στο δημόσιο για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, με διευθυντές οι οποίοι πέρασαν τις αντίστοιχες διαδικασίες και βρίσκονται στη θέση τους μέχρι να γίνουν οι επόμενες κρίσεις και όταν ανέλαβε η ΝΔ όλη η διοίκηση έχει πάει με απευθείας ανάθεση. Από εκεί κρίνεται και όχι από τα λόγια.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να είναι η αυτοδυναμία το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς έχουμε μια σαφή στρατηγική με ανοιχτή πρόσκληση στα κόμματα του προοδευτικού τόξου για κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη ως προτεραιότητα και βεβαίως με προγραμματικές συγκλίσεις οι οποίες απ’ ότι διαβλέπω και στο δημόσιο λόγο δεν διαφέρουν πολύ. Συνεργασίες δεν σημαίνει ότι καταργούμε τις διαφορές μας αλλά προκρίνουμε στα μείζονα και η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από βασικές αλλαγές, παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στις οποίες εκτιμούμε ότι μπορούμε να συγκλίνουμε στον προοδευτικό χώρο. Εκτιμούμε ότι θα είμαστε πρώτοι στις πρώτες εκλογές με καθαρή νίκη και αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει αμέσως από τις πρώτες εκλογές, σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ερωτηθείσα με ποιους θα προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς έχουμε πει ότι έχουμε μονομέτωπο αγώνα, ότι προφανώς δεν έχουμε να καταγγείλουμε και να εκβιάσουμε κανέναν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε από την κριτική μας σε όλα τα κόμματα όπως δεν απαιτούμε να κάνει και κανένα άλλο κόμμα. Αυτό δεν αναστέλλει και την πιθανότητα συνεργασίας διότι σήμερα είναι μια προεκλογική
περίοδος και προφανώς ο κάθε χώρος περιχαρακώνει ή προσπαθεί να διευρύνει τον εκλογικό του χώρο.

Ερωτηθείσα αν το ΜέΡΑ25 είναι μέσα στα κόμματα που θα μπορούσαν να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε απευθύνει σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού κόσμου ανοιχτά. Αν εκτιμούμε ότι μπορούμε να κάνουμε συγκυβέρνηση προοδευτική με το ΠΑΣΟΚ ας πούμε, ναι εκτιμούμε ότι μπορούμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα λέγονται πράγματα, ας πούμε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ έχει μιλήσει σαφώς για τη ΝΔ στη συνέχεια αυτό το μάζεψε για να ξαναπαίξει ίσες αποστάσεις και διμέτωπο αγώνα. Σε μια προεκλογική περίοδο το αντιλαμβάνομαι και αυτό ωστόσο φοβάμαι ότι επειδή μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν και προς τα δεξιά ενδεχομένως είναι δύσκολο και για τον κ. Ανδρουλάκη να ισορροπήσει και να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Ερωτηθείσα αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διάταξη για να δοθεί τιμητική σύνταξη στους δύο πεσόντες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς αυτό δεν είναι δίλλημα, θα το δούμε.

Αναφορικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ΝΔ εμφάνισε μια τροπολογία στην οποία βρίσκουμε αρκετά προβλήματα δηλαδή ότι είναι μια πολύ ευρεία ρύθμιση, η οποία αφήνει ανοιχτά θέματα ως αναφορά το να κρίνει η Δικαιοσύνη ποιο ακριβώς είναι αυτό το κόμμα το οποίο θα μπορεί να αποκλειστεί. Μπορεί να μεταφερθεί και προς τ’ αριστερά αυτή η αντίληψη με την ευρύτητα της τροπολογίας της ΝΔ.

Από την άλλη, βάζει ένα θέμα για το ποια είναι η πραγματική και ποια είναι η εικονική ηγεσία ενός κόμματος το οποίο είναι ένα θέμα, με δεδομένο ότι ξέρουμε ότι ο Κασιδιάρης θα προσπαθήσει και με άλλους τρόπους, όμως αυτό έχει αρκετά προβλήματα συνταγματικά και ευρύτητας και δεν είναι εύκολο να κριθεί μέσα σε δύο μέρες από τον Άρειο Πάγο όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Έχουμε μια τροπολογία η οποία δεν αναφέρεται στους Νεοναζί, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα και βεβαίως επιμένουμε γιατί αυτός είναι ο στόχος. Δεν είναι μια εύκολη ρύθμιση διότι έχουμε από τη μια πλευρά το σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι τα κόμματα δεν μπορούν να δρουν ενάντια στη δημοκρατία στη χώρα όμως δεν μπορεί να απαγορεύσει στ’ αλήθεια με βάση το σύνταγμά μας τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος και προσπαθούμε να παρέμβουμε στον εκλογικό νόμο, όμως δεν μπορεί οι παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο να είναι αντισυνταγματικές. Άρα υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία τα εντοπίζει ο νομικός κόσμος της χώρας.

ΔΗΜ: Η άποψη σας είναι ότι θα βρείτε τον κοινό τόπο για να ψηφίσετε όλοι μαζί αύριο;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα προσπαθήσουμε. Είπαμε και δημοσίως ότι στη βάση και της δικής μας πρότασης αλλά και στη βάση του κ. Αλεβιζάτου μπορούμε να συζητήσουμε, θα δείξει και η κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά. Η ΝΔ έχει τις ευθύνες της δηλαδή φέρνει αυτή την αλλαγή ένα ή δύο μήνες πριν το κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου και από την άλλη πλευρά τρία χρόνια τώρα ο Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή δρα ανενόχλητος με πολιτική δράση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση προφανώς έχει τις ευθύνες της για όλο αυτό και σήμερα φτάσουμε προεκλογικά να συζητάμε... παρόλα αυτά εμείς σε μια τροπολογία που δεν θα εμπεριέχει γενικεύσεις, θα αφορά και θα στοχεύει αποκλειστικά το ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος αυτού είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε.

ΔΗΜ: Αν δεν συμπεριλαμβάνει αυτό θα καταψηφίσετε;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εξαρτάται από το πόσο θα τροποποιηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και τι διαθέσεις θα δείξει η κυβέρνηση.