Θα αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία, δεν θα κάνουμε αγριότητες, δήλωσε στα
Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, κληθείς να
σχολιάσει τη δήλωση Σπίρτζη.

Ανέφερε πως οι θεσμοί δεν λειτουργούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως με το ΣΥΡΙΖΑ Θα λειτουργήσουν.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι η δεύτερη φορά θα
είναι αλλιώς, απάντησε πως το κόμμα έχει μάθει από τα λάθη του.

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη, είπε πως η θέση των νεοναζί είναι στη φυλακή.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς αν θα κάνουν άνοιγμα στον μεσαίο χώρο με τον ύμνο του ΕΑΜ και με τη φράση του κ. Σπίρτζη ότι θα επαναφέρουν τη δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ο ύμνος του ΕΑΜ συμβολίζει μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο που ο ελληνικός λαός έδινε τη μάχη μέσα και από την γραμμή του ΕΑΜ αλλά και από τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις απέναντι στους Ναζί κατακτητές. Άρα την ώρα που έχουμε αναθέρμανση των ακροδεξιών, των φασιστών, των αναθεωρητών της ιστορίας είναι σωστό να θυμόμαστε την ιστορία μας. Ποιοι πολέμησαν, πώς ελευθερωθήκαμε και τι σημαίνει για αυτήν την ταλαιπωρημένη χώρα ο φασισμός.

ΔΗΜ: Τι σημαίνει «με το καλό ή με το άγριο»;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Οι δημοκρατίες λειτουργούν με θεσμούς και με διαδικασίες, καταλαβαίνω ότι αυτή η αποστροφή του προφορικού λόγου έδειχνε την μεγάλη βούληση μας και την αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε. Εγώ θα έλεγα θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία.

Όπως είπε, όμως, σωστά ο κ. Σπίρτζης αυτό είναι μια λαϊκή έκφραση, σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε ούτε σχεδιάζουμε να κάνουμε αγριότητες, άλλωστε δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη τοξικότητα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη βαρβαρότητα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγριότητα από το να ακούς δημοσιογράφους, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και αυτά δεν τα λεει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα αποδεικνύει η ΑΔΑΕ.

Για παράδειγμα η φράση του Ηλ.Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» έχει δύο πάρα πολύ ισχυρούς συμβολισμούς, ή του Γέρου της Δημοκρατίας «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες» δεν μπορεί να πει κανένας ότι καλούσε σε τρομοκρατία αλλά ότι τότε ο δημοκρατικός χώρος μέχρι και το κέντρο υφίστατο μια τρομοκρατία.

Ερωτηθείς τι εννοούν όταν λένε ότι θα έρθει δεύτερη φορά αριστερά και θα είναι αλλιώς
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Θα επαναφέρουμε και θα αποκαταστήσουμε τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν ούτε με το καλό ούτε με το κακό, οι θεσμοί ή λειτουργούν ή δεν λειτουργούν, σήμερα δεν λειτουργούν με τον κ. Μητσοτάκη. Με εμάς θα λειτουργήσουν.

Η τρίτη φορά που θα δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του την εμπιστοσύνη του στον Αλ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προφανώς και θα είναι αλλιώς πρώτα απ’ όλα γιατί έχει αλλάξει η χώρα. Δεν είναι ίδια η χώρα όπως ήταν το ’15, κάναμε τόσες θυσίες και τόσους αγώνες. Ένα δεύτερο που επίσης έχει μεγάλη σημασία είναι ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Μάθαμε τις δυσκολίες που είχε η πολιτική μας σε μια σειρά από στρώματα και αυτό δεν αρκεί να το αποκαθιστούμε στα λόγια λέγοντας «κάναμε λάθη» αλλά χρειάζεται μια αποκατάσταση στην πράξη. Αν δεν αποκαταστήσουμε αυτό το πράγμα την επόμενη φορά που θα γίνουμε κυβέρνηση νομίζω ότι θα υπάρχει αναντιστοιχία. Άρα όταν λέμε «θα είναι αλλιώς» εννοούμε και στο περιεχόμενο και τα λοιπά. Επίσης για να είμαστε απολύτως σωστοί εμείς δεν μιλάμε για κυβέρνηση της Αριστεράς, εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς που το ψηφίζουνε και πολλοί ανθρωποι από την Κεντροαριστερά, τον ευρύτατο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Εμείς μιλάμε για προοδευτική κυβέρνηση.

Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Στην Κύπρο δείχνανε διαφορές μέχρι και 16% λίγες βδομάδες πριν. Το 16% των δημοσκοπήσεων έγινε 2,5% και είναι οι ίδιες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.

ΔΗΜ: Είναι ψεύτικα τα ευρήματα των εδώ δημοσκοπήσεων;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ρευστότητας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ρεύμα το οποίο πολλές φορές δεν απαντά στις δημοσκοπήσεις γιατί ακούει μετά να λένε «δεν βλέπετε οι δημοσκοπήσεις» και αυτό δημιουργεί μια αποστροφή στο ακροατήριο. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει μια τεράστια αποδοκιμασία στις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και βλέπει ότι ο χειμώνας του 2023 είναι χειρότερος και πιο δύσκολος από το χειμώνα του 2019 και του 2018.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Μετά τα προχθεσινά στην Κύπρ,ο δεν δικαιούται να μιλάει κανείς για δημοσκοπήσεις. Έχω την εντύπωση ότι δεν ένα σημαντικό τμήμα του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν χρησιμοποιούνται για να αποτυπώσουν τα στοιχεία δυναμικής αλλά για να δημιουργήσουν, και αυτό το ζήσαμε το ’12, τρεις φορές το ’15, εγώ λεω και το ’19 ότι το ζήσαμε παρόλο που ήρθαμε δεύτεροι.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν ατυχής η φράση του κ. Πολάκη ότι είναι πιασμένοι στο ΠΑΣΟΚ και κολλημένοι στο ΚΚΕ
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι σαφές και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την κα Καϊλή ως ένα Δούρειο ίππο, πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αναφερόταν σε αυτό ή σε κάτι ανάλογο. Ο κ. Τσίπρας χθες ήταν απολύτως καθαρός, είπε ότι εμείς με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου έχουμε πολιτικό ανταγωνισμό αλλά ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης και αυτός θέλουμε να ηττηθεί. Άρα εμείς καλούμε τον κόσμο στις εκλογές να μας ψηφίσει για να είμαστε πρώτο κόμμα και να βρεθεί στο περιθώριο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ μετά όμως θα χρειαστούμε συνεργασίες. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο η στάση του ΚΚΕ είναι δεδομένη εδώ και τριάντα χρόνια. Εμένα δεν με εκπλήσσει καθόλου και δεν περιμένω και τίποτα από εκεί. Σεβόμαστε την άποψη του ΚΚΕ ως εκεί.

Αναφορικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα του κ. Κασιδιάρη
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι ανάγκη μεγάλη να βρεθεί κοινός τόπος. Η θέση των νεοναζί εγκληματιών δεν είναι ούτε στο δημόσιο βίο ούτε στο κοινοβούλιο είναι στη φυλακή.

Εμείς καταθέσαμε εξαρχής μιας τροπολογία, η οποία οριοθετεί σε εγκλήματα ρατσιστικού μίσους, μισαλλοδοξίας, ναζιστικών απόψεων τη ρύθμιση δεν λέμε όμως ότι αυτή η ρύθμιση που προτείνουμε εμείς είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωυσή.

Προσερχόμαστε σε διάλογο, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σημαντικές μετατοπίσεις.

Νομίζω ότι η πρόταση του κ. Αλιβιζάτου μπορεί να είναι μια βάση για την τελική σύνθεση των απόψεων όμως δεν θα δεχτούμε ανιστόρητες προσεγγίσεις γιατί είμαστε στην Ελλάδα, η οποία έχει υποφέρει πολιτικά, έχει ταλαιπωρηθεί. Θεωρούμε ότι όλο αυτό δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις ώστε να ενισχύονται τα ρατσιστικά, νεοναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής ή το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη και δεν θα δεχτούμε προσεγγίσεις οι οποίες θα προσπαθήσουν να κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι όλες οι πλευρές θα κάνουν ένα βήμα. Υπάρχουν μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες στο 91ο λεπτό ή στο 92ο λεπτό για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους έχουν τη δυνατότητα της μετατόπισης.