Το πλήρωμα του χρόνου για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει.

Πρόσωπα, που είναι εξοικειωμένα με το πρωθυπουργικό σκεπτικό, παρατηρούν πως η γαλάζια εκλογική σκακιέρα έχει ήδη στηθεί: «αξιωματικοί» και «στρατιώτες» γνωρίζουν πλέον άριστα τις αποστολές τους και από την εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα κρούσης σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς θα βρίσκεται πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα, κομματικές πηγές μεταδίδουν ότι ο σχεδιασμός για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, την οργάνωση των περιοδειών, αλλά και την οριστικοποίηση του γαλάζιου προγράμματος της επόμενης τετραετίας επιταχύνεται, καθώς άπαντες αναμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου τα χαρτιά του για τον εκλογικό χρόνο.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι ο άξονας κυβέρνηση-κόμμα εξακολουθεί να εργάζεται βάσει του επικρατέστερου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή της διενέργειας εκλογών ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, στις 9 Απριλίου, αν και διευκρινίζεται πως ο πρωθυπουργός δεν έχει, προς ώρας τουλάχιστον, εκμυστηρευθεί τις μύχιες σκέψεις του.

Τα ίδια πρόσωπα αφήνουν, πάντως, να εννοηθεί ότι η «9η Απριλίου» δεν θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένη». Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, το σενάριο να στηθεί η κάλπη της απλής αναλογικής τον Μάιο (με τις επικρατέστερες ημερομηνίες τη 14η ή την 21η) όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά πιθανώς να κερδίζει έδαφος, εξαιτίας των εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδος τις τελευταίες ημέρες.

Ο σεισμός

Πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του κ. Μητσοτάκη αφήνουν να εννοηθεί πως τα δεδομένα θα ξεκαθαρίσουν σε κάθε περίπτωση μετά την επιστροφή του από το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας, την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο. Έως τότε, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να αξιολογήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες, εάν δεν αποδειχθούν game changers, μπορούν, πάντως, να επηρεάσουν τη γαλάζια προεκλογική στρατηγική.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο ασύλληπτος σε ανθρώπινες απώλειες θηριώδης σεισμός, που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες την Τουρκία. Καίτοι στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένοι ως προς τη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών, στο φόντο της πρώτης ύστερα από τον προηγούμενο Μάρτιο απευθείας επικοινωνίας των δύο ηγετών, καθίσταται σαφές πως η εν εξελίξει ανθρωπιστική τραγωδία στη γείτονα ωθεί εκ των πραγμάτων την Άγκυρα να αναπροσαρμόσει τις βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον προτεραιότητές της και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να φέρει έστω και πρόσκαιρα πολιτική νηνεμία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τυχόν… αφαίρεση, έστω και πρόσκαιρη, του παράγοντα Ερντογάν από την εκλογική εξίσωση είναι πιθανό να διευρύνει την γκάμα επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου ως προς τον χρονισμό των εκλογών, καθυστερώντας τις για μερικές εβδομάδες.

Ο Μπλίνκεν

Σε αυτό το νέο σκηνικό, που διαμορφώνει με εξαιρετικά βίαιο τρόπο το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, η έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και στην περιοχή ευρύτερα αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σε μία περίοδο, όπου η αχαλίνωτη αντιδυτική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν τείνει να «παγώσει» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τα μηνύματα που θα επιδιώξει να εκπέμψει η Ουάσινγκτον στις συναντήσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια αποτελούν το δίχως άλλο υπολογίσιμη παράμετρο στην εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεκτιμώντας την ιδιομορφία των ταυτόχρονων εκλο γών σε Ελλάδα και Τουρκία και με ανοιχτή ακόμα την πληγή «Ουκρανικού», έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν την εμπέδωση κλίματος ηρεμίας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θα έβλεπαν, δε, με ικανοποίηση σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ένα σιωπηρό moratorium στις ακανθώδεις, λόγω της εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας, ελληνοτουρκικές σχέσεις έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις στις δύο πρωτεύουσες. Η ίδια γραμμή πληροφόρησης επισημαίνει, πάντως, με νόημα ότι, ακόμη και εάν δεν «κουμπώσουν» οι προεκλογικές περίοδοι στις δύο χώρες, είναι σαφές πως οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία δεν γίνεται να αποσυσχετιστούν τελείως.

Το δώρο Τσίπρα

Στο εσωτερικό μέτωπο, η σε πρώτη ανάγνωση ανεξήγητη φυγή του Αλέξη Τσίπρα από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες έως τις εκλογές θα έβαζε κάθε υποψιασμένο δρώντα, πολλώ μάλλον το μπαρουτοκαπνισμένο πλέον Μέγαρο Μαξίμου, σε δεύτερες σκέψεις ως προς τον χρόνο των εκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αρνούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η προοπτική μιας πλειοψηφίας που πιστώνεται εξ ολοκλήρου το θετικό αντίκτυπο φιλολαϊκών μέτρων και από την άλλη μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης απούσας από τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και κρίσιμων πτυχών της καθημερινότητας βάζει σε πειρασμό το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να παρατείνει χρονικά την comfort zone που βιώνει.

Πολλώ μάλλον όταν στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια και ρυθμίσεις, όπως η εφάπαξ ενίσχυση στις περίπου 130.000 συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιχαρακώνεται εκ νέου σε μειοψηφικές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Φεβρουαρίου. Τότε, οι καλά γνωρίζοντες το κυβερνητικό παρασκήνιο εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τον χρόνο αλλά και το «τερέν» των εκλογών, έχοντας πλέον υπόψη του όλα τα κομμάτια του πολιτικού παζλ.

*Το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Φεβρουαρίου 2023.