Με ένα μπαράζ από νομοσχέδια που μπαίνουν στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής, αλλά φέρνουν και σημαντικές αλλαγές για την καθημερινότητα των πολιτών, σκοπεύει η κυβέρνηση να αναδείξει το επόμενο διάστημα τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Σε κάθε νομοσχέδιο, οι εισηγητές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας θα αναδεικνύουν όλες τις θετικές πτυχές του που δεν θα ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αποχής, όπως και την αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την πρώτη «τροχιοδεικτική βολή» έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας προ ημερών στη συζήτηση για το πρώτο από τα συνολικά δέκα αυτά νομοσχέδια, για τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που έφερε και αυξήσεις στις απολαβές τους.

«Αρνείστε να τοποθετηθείτε, διά της ψήφου σας, για ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες. Σήμερα για τις ρυθμίσεις στο στράτευμα, αύριο για άλλα θέματα, όπως οι προκαταβολές των επικουρικών στους συνταξιούχους», επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή θα είναι η τακτική σας μέχρι τις εκλογές; Σας το λέω, λοιπόν, ανοιχτά: Είναι μια επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Προσβάλλει, πρωτίστως, εκείνους οι οποίοι σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς».

Το δεύτερο νομοσχέδιο με κοινωνική διάσταση έρχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα εκδώσει για πρώτη φορά Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Με τον νέο νόμο υιοθετείται το νέο μοντέλο ενεργειών συμμόρφωσης για την επιβολή κυρώσεων έναντι παραβάσεων της καταναλωτικής νομοθεσίας. Επίσης, θα εισαχθούν ρυθμίσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ενώσεις καταναλωτών και την άσκηση αντιπροσωπευτικών αγωγών, αλλά και για την αναζήτηση αποζημιώσεων υπέρ των καταναλωτών στην περίπτωση παραβάσεων της καταναλωτικής νομοθεσίας από τους εμπόρους.

Ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά ΜΑΖΙ, Σπάμε τη Σιωπή!», με νέα «εργαλεία» για την προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Καταπατημένα ακίνητα 

Αλλο ένα ζήτημα με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις είναι τα καταπατημένα επί δεκαετίες ακίνητα του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα κατεχόμενα/καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς, υπό προϋποθέσεις, στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους, με στόχο την οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και την αποκατάσταση των κατόχων τους.

Σε κάθε νομοσχέδιο, οι εισηγητές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας θα αναδεικνύουν όλες τις θετικές πτυχές του


Λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών, ιδίως στην περιφέρεια, φιλοδοξεί να δώσει ο νέος, αναμορφωμένος Κώδικας Μετανάστευσης, με τον οποίο προβλέπονται η αναθεώρηση των αδειών διαμονής που χορηγεί η Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών και η αναμόρφωση της διαδικασίας χορήγησής τους (όλο το σχέδιο παρουσιάζεται αποκλειστικά σήμερα από τα «Π»). Τα άλλα πέντε νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο που αναμένεται να ψηφιστούν χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τον χώρο στην κυβέρνηση να ασκήσει δριμεία κριτική για αυτό, είναι τα ακόλουθα:

▶ Εναρμόνιση ορολογίας ΑΜΕΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την εναρμόνιση των διατάξεων και της ορολογίας των Κωδίκων με τη δικαιωματική προσέγγιση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

▶ Ιδρυση (μέσω δωρεάς) πάρκου ναυτικής παράδοσης στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, με το οποίο επιδιώκονται η προβολή και η προώθηση της ναυτοσύνης των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

▶ Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης μέσω της χωροταξικής αναδιάταξης των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και της εισαγωγής του θεσμού του δικαστικού σταθμού τηλεματικής.

▶ Νομοσχέδιο για την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Κέντρο αυτό θα έχει πέντε στόχους: Νοσηλεία, έρευνα, διάδοση ιδεών, διαχείριση πληροφοριών και λειτουργία ως Κέντρο Αριστείας.

▶ Σύσταση της νέας ρυθμιστικής Αρχής υδάτων και λυμάτων, με στόχο την ενίσχυση και βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτων σύμφωνα με τις αρχές της περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων.