Απολογητικός για τη θητεία του ως πρωθυπουργού, επιθετικός σε πρώην υπουργούς του και υποσχόμενος να προστατέψει την πρώτη κατοικία, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδίωξε να αναδείξει το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη για τον τόπο και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ μία ακόμη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας». Απέφυγε μάλιστα διακριτικά να σχολιάσει ένα ενδεχόμενο ήττας για το κόμμα του και για τον ίδιο, λέγοντας ότι «για κάθε κόμμα που δεν κερδίζει την εξουσία είναι ήττα». Εντύπωση προκάλεσε η διάθεσή του να υπεραμυνθεί του γόνιμου πολιτικού διαλόγου και προεκλογικού κλίματος, αρνούμενος την τοξικότητα. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τόνισε. «Χρειάζεται στην πορεία προς τις εκλογές να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος».

Πλειστηριασμοί

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αρνήθηκε ότι και κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί, 27.000 περίπου. «Με τη διαφορά», όπως είπε, «πως ήταν πλειστηριασμοί πολιτών που είτε διέθεταν πολλές κατοικίες είτε δεν πλήρωναν». Δικαιολογήθηκε μάλιστα, λέγοντας ότι «εμείς κρατήσαμε τον νόμο Κατσέλη, που επικαιροποιήθηκε στη συνέχεια με τον νόμο Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας». Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη πως εβδομαδιαίως πραγματοποιούνταν πλειστηριασμοί, επέλεξε να επιτεθεί με «απαξιωτικό τρόπο» -όπως σημείωναν δηκτικά πολιτικοί κύκλοι-, τονίζοντας ότι «επέλεξε να διαλέξει τον δρόμο της καταγγελίας θεωρώντας πως θα κερδίσει εκλογικά, αλλά εκρίθη από τον ελληνικό λαό και δεν πήρε ούτε 1%»!Δεσμεύτηκε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα μπει κανονιστικό πλαίσιο για τα δάνεια που χειρίζονται τα funds, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στη μεσαία τάξη. Σε μια προσπάθεια, όπως εκτιμάται από πολιτικούς παράγοντες, να «κερδίσει μέρος της, από την οποία στις τελευταίες εκλογές υπέστη βαριά ήττα». «Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα», υπογράμμισε. «Η μεσαία τάξη θα χάσει την περιουσία της», πρόσθεσε. Μίλησε για «κρατική αισχροκέρδεια» και πρόσθεσε ότι «με κουπόνια επιβιώνει η μεσαία τάξη» εν μέσω ακρίβειας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει παροχολογία με επιδόματα, ενώ ο ίδιος προτείνει μόνιμες ενισχύσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους και μάλιστα κοστολογημένες.

Απαξίωση των γκάλοπ

Σχετικά με την προοπτική των εκλογών και ερωτώμενος αν επιμένει ότι δεν θα δεχθεί να κάνει «κυβέρνηση ηττημένων», όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, σημείωσε πως «εμείς λέμε ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση», προσθέτοντας: «Αντίθετα, ο κύριος Μητσοτάκης λέει ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της προοδευτικής συνεργασίας θα είναι η κυβέρνηση των νικητών το βράδυ των εκλογών. Το μοναδικό σενάριο που μπορεί να δώσει βιώσιμη κυβέρνηση. Για εμάς υπάρχει ο στόχος καθαρής νίκης για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα».

Κληθείς να σχολιάσει το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίμα των δημοσκοπήσεων, σημείωσε ότι «πλέον οι δημοσκοπήσεις διεθνώς δεν είναι ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος. Θα κριθεί τελικά ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν στην κάλπη. Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων. Ο πολίτης δεν σκέφτεται μόνο ιδεολογικά, αλλά μετρά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει». Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στις τιμές που διαρκώς ανεβαίνουν κατέληξε: «Ρωτήστε για το “Καλάθι του νοικοκυριού” ποια αποτεlέσματα δίνουν».

Η «απεργία» στη Βουλή μπλοκάρει οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από τις ψηφοφορίες την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική επικαιρότητα και κυρίως η πίεση που ασκείται λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου δημιουργούν ένα αντιφατικό κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί επί του παρόντος να καταθέσει προτάσεις νόμου για ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα των δανειοληπτών, των ηθοποιών, της έκτακτης εισφοράς και των συνταξιούχων.

Ζητήματα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει ως βασικές αιχμές και στο πολιτικό πρόγραμμά της, και στην προεκλογική ατζέντα, και στην αντιπολιτευτική στάση. Δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που θεωρούν πως η απουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας από τις ψηφοφορίες της Βουλής απαγορεύει ουσιαστικά πολιτικές πρωτοβουλίες. Την ίδια στιγμή δημοσιεύονται καθημερινώς αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αρκετοί είναι επίσης που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απουσία του από τη Βουλή, και με τις όποιες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, έχασε σημαντική πολιτική ευκαιρία ανάδειξης των δικών του προτάσεων. Στάση που πολλοί φοβούνται ότι θα μετρήσει και στην προεκλογική περίοδο.

Ευρύτεροι πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως η υπόθεση των δανειοληπτών αποτελεί κεντρικό θέμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μείζονα και ελάσσονα, καθώς απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Πιστεύεται μάλιστα πως ο χειρισμός της όλης υπόθεσης θα διαμορφώσει και ανάλογο πολιτικό κλίμα. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό να εμποδίσει με κάποια πρωτοβουλία τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές μπορεί να αποτελέσει μια ανάσα για τους ιδιοκτήτες, αλλά δεν θα είναι μια οριστική λύση, αφού μεταθέτει το πρόβλημα για μετά τις εκλογές και το μετατρέπει σε «προεκλογική υπόσχεση». Κάποιοι δε στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι «μπορεί να ήταν μια πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά χωρίς αντίκτυπο και χωρίς κέρδος, αφού απαιτείται μια οριστική λύση και ταυτοχρόνως τα οφέλη θα τα αποκομίσει η κυβέρνηση».

Παρεμπιπτόντως, οι επίσημες ανακοινώσεις και τηλεοπτικά σποτ αναφέρονται στους «Πάτσηδες»… Ο ίδιος προβληματισμός αναπτύχθηκε και για την υπόθεση στον χώρο του πολιτισμού. Οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή ήταν έγκαιρες, αλλά δεν ήταν δυνατή η κατάθεση συγκεκριμένης νομοθετικής και κοινοβουλευτικής παρέμβασης. Επομένως λένε ότι «θα ήταν αδιανόητο να καταθέσουμε πρόταση, αφού απέχουμε…».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/2