Η Νέα Δημοκρατία αναρωτήθηκε αν τελικά,ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κυβέρνηση ηττημένων, στην περίπτωση που είναι το δεύτερο κόμμα στη Βουλή, διότι φαίνεται ότι τα στελέχη του ακολουθούν αντίθετους δρόμους. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και του βουλευτή Πάνου Σκουρλέτη, οι οποίοι διαφώνησαν στο αν πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, «δείχνοντας», κατά τη Νέα Δημοκρατία, στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας 

«Ούτε 24 ώρες αφότου ο κ. Τσίπρας απέκλεισε εκ νέου το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, ο κ. Σκουρλέτης σε άλλη γραμμή δηλώνει ότι αν βγαίνουν οι συσχετισμοί, μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος. Δηλαδή, ένα σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκη, ΚΚΕ. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρόγραμμα έχει, ούτε πρόταση διακυβέρνησης. Υπάρχει κάτι, πάντως, στο οποίο συμφωνούν στην Κουμουνδούρου: η σταθερή ανάγκη τους για την καρέκλα».

Για την άνωθεν ανακοίνωση το κόμμα της κυβέρνησης βρήκε κίνητρο από τις αντιθετικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι και το επιτρέψουν, αυτό το άθροισμα θα το συγκροτήσουμε. Με αυτήν την έννοια, προφανώς οποίος συγκροτεί κυβέρνηση είναι ο νικητής», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με τροχιά πρωτιάς. Εάν, ο μη γένοιτο, δεν γίνει αυτό, θεωρώ ότι εάν το επιτρέπουν τα νούμερα, θα πρέπει να αποπειραθεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια κυβέρνηση νίκης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, μόλις την Τρίτη, μιλώντας στον Alpha, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Έχω δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν με αφορούν τέτοια σενάρια. Πιστεύω στην κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα είναι κυβέρνηση νικητών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σε παλαιότερη δήλωσή του στον ΑΝΤ1 είχε ξεκαθαρίσει πως «εγώ δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση των ηττημένων».