«Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει την ήττα του, θέλει μια γραμμή άμυνας, δεν αποκλείεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως ο πρωθυπουργός απολαμβάνει υψηλής δημοτικότητας.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη διαγραφή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο ορισμός της Ακροδεξιάς».

Ακόμη ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως το ποσοστό της πρώτης κάλπης για τη Ν.Δ. θα είναι κοντά στην αυτοδυναμία, εάν δεν υπήρχε η απλή αναλογική.

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει πει αυτοδύναμη Ν.Δ. δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα ο κ. Πέτσας σημείωσε πως είναι ντροπιαστικό γι' αυτόν που το διαρρέει το σύνθημα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης».

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Πέτσας είπε πως θα περάσει ένα διάστημα για να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1


Ερωτηθείς αν έχουν κάποια ένδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόθεση να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Ο κ. Τσίπρας με όλα αυτά τα οποία λεει προετοιμάζει την ήττα του και θέλει μια γραμμή άμυνας απέναντι στις πολλαπλές ήττες που έχει υποστεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη από το 2019 και μετά. Επομένως δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη σε όσους βλέπουν αυτή την ακραία ρητορική την οποία αναπτύσσει το τελευταίο χρονικό διάστημα είτε ο ΣΥΡΙΖΑ οργανωμένα, είτε ο κ.Τσίπρας ο ίδιος, είτε στελέχη του με κορυφαίο το χθεσινό ατόπημα του κ. Αρβανίτη, προσπαθεί με ένα τοξικό κλίμα και με μια διάθεση αμφισβήτησης των πάντων να προκαλέσει ακόμα και αυτό. Δηλαδή για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος στην πατρίδα μας το οποίο βέβαια σε όσους ανθρώπους νηφάλια παρακολουθούν τον πολιτικό διάλογο μπορεί να τους προκαλεί γέλιο από την άλλη μεριά όμως είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας.

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Φαντάζομαι ότι όλη η στρατηγική του κ. Τσίπρα επικεντρώνεται στην πρώτη κάλπη, όπως επικεντρώνεται και η δική μας ώστε όλοι οι έλληνες πολίτες να προσέλθουν και να ψηφίσουν μαζικά. Εμείς πιστεύουμε ότι το έργο μας δείχνει ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν και για τη δεύτερη τετραετία, τον πρωθυπουργό ο οποίος απολαμβάνει πολύ υψηλής εμπιστοσύνης των πολιτών μετά απ’ όλη αυτή τη διακυβέρνηση μέσα από πολλαπλές κρίσεις και το κυβερνητικό μας έργο γιατί έδωσε λύση στα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτό πιστεύουμε εμείς, αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αυτός θα είναι πρώτος όπως διατείνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές και ότι δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις και όλα αυτά επίσης δεν θα είχε λόγο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα τότε γιατί τα κάνει όλα αυτά; Τι νόημα έχε στην Ελλάδα του 2023 να λεει κάποιος ότι είμαστε σε μια φάση όπου εξομοιώνει τον πρωθυπουργό με τον ναζισμό; Είναι κουβέντες αυτές που είπε ο κ. Αρβανίτης;

ΔΗΜ: Αυτό δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας;

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Ας τον διαγράψει. Μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι θα το έλεγε αυτό στέλεχος της ΝΔ και δεν θα είχε διαγραφεί; Περιμένω από τον κ. Τσίπρα να διαγράψει τον κ. Αρβανίτη τώρα.

Ερωτηθείς ποιο θα ήταν εκείνο το ποσοστό που θα έκανε τη ΝΔ να πάει σε δεύτερες κάλπες και να μην μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν με τον κ. Ανδρουλάκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Πιστεύω ότι το ποσοστό της ΝΔ στην πρώτη κάλπη θα είναι κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας που θα έδινε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική. Άρα πιστεύω σε ένα πολύ ψηλό ποσοστό για τη ΝΔ.

ΔΗΜ: Δηλαδή στο 36%, στο 37%;

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Πιστεύω σε αυτό το εύρος, και όπως έχω πει πιστεύω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί και αυτός σε ψηλά ποσοστά γιατί δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στους συσχετισμούς που προέκυψαν από την κάλπη του Ιουλίου του 2019. Με διάφορες αυξομειώσεις μέσα σε αυτή την τετραετία βλέπω ότι παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή με την αλλαγή της ηγεσίας του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να κινηθεί σε ψηλότερα επίπεδα άρα να απορροφήσει ψηφοφόρους από τη ΝΔ ενδεχομένως ή από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό τελικά δεν επιτεύχθηκε σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Επομένως βλέπω ένα συσχετισμό δυνάμεων αντίστοιχο με αυτό το 2019 να αποτυπώνεται στην κάλπη και δεν περιμένω πολλές εκπλήξεις στην πρώτη κάλπη με την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα προσέλθει και θα ψηφίσει. Άρα αυτό είναι το στοίχημά μας να προσέλθει και να ψηφίσει και να μη θεωρήσει ότι χαλαρή ψήφος μπορεί να είναι κάτι το είναι αναμενόμενο ή ότι θα ξαναπάει να ψηφίσει μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Η χαλαρή ψήφος σε συνθήκες αβεβαιότητας όπως σ’ αυτές που ζούμε δεν είναι σοφή επιλογή.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που δεν πάρουν αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ είναι εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Είμαι πεπεισμένος ότι θα είμαστε σε επίπεδο αυτοδυναμίας χωρίς να θέλω να προκαταβάλω την ψήφο του ελληνικού λαού μόνο αποτυπώνοντας αυτό που βλέπω σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αυτό που λέτε το έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Επομένως το θέμα της συζήτησης αυτό μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και τον αυτοδύναμο Κυρ. Μητσοτάκη είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να συζητηθεί με τον οποιονδήποτε αλλά δεν έχει να κάνει με τον κομματικό σχηματισμό ο οποίος από πριν θα έχει έρθει να επιλέξει ο πολίτης μετά την πρώτη κάλπη.

Αναφορικά με το δίλημμα που διαρρέεται «Μητσοτάκης ή δημοκρατία»

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Το σύνθημα «δημοκρατία ή Μητσοτάκης» είναι ντροπιαστικό για αυτόν που το συζητάει ή το αφήνει να διαρρέει. Είναι ντροπιαστικό με την έννοια ότι έχουμε δημοκρατία στέρεα στην πατρίδα μας από την Μεταπολίτευση και μετά, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει 40% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση από τον ελληνικό λαό. Επομένως αυτό νομίζω ότι θα έπρεπε να αποφεύγεται γιατί μόνο τοξικότητα δημιουργεί στο κλίμα. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση δεν επηρεάζει τους πολίτες και αν δείτε σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων τους. Πάνω απ’ όλα είναι η ακρίβεια που τους ανησυχεί και θέλουν απαντήσεις πειστικές για αυτό το θέμα για αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα στήριξης. Αλλά μετά την ακρίβεια είναι το μέλλον τους. Τίποτα δεν ακούν από την αξιωματική αντιπολίτευση για το μέλλον τους. Είναι τα θέματα ασφάλειας, είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που πάλι δεν ακούνε πολλά ή ακούνε πράγματα που δεν τους αρέσουν επομένως αυτό που έχω να πω είναι ότι αυτή η συζήτηση είναι μια συζήτηση που μπορεί να κυριαρχεί ενδεχομένως πολλές φορές στις συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελς αλλά δεν αγγίζει την κοινωνία και ίσως αυτό να είναι και ένα δυσάρεστο στοιχείο για την προσέλευση στις κάλπες γιατί ο κόσμος νομίζει ότι δεν μιλούμε για τα θέματα που τον απασχολούν

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν κατεβαίνουν οι τιμές ενώ υποχωρεί ο πληθωρισμός

Σ.ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς δεν υπάρχει ίδιος πληθωρισμός για τα τρόφιμα σε σχέση με το συνολικό πληθωρισμό. Θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές ιδίως στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα είδη των super markets. Θα ακολουθήσουν φυσικά την πτωτική πορεία του γενικού πληθωρισμού αλλά με πιο αργό ρυθμό και για αυτό είναι επιβεβλημένο και σωστό το μέτρο που πήρε η κυβέρνηση για το market pass που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο αλλά θα επεκταθεί στην ουσία για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι ακριβώς να απορροφήσει αυτούς τους κραδασμούς σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απεξαρτημένο από τον εκλογικό κύκλο ο οποίος θα είναι την άνοιξη. Άρα για αυτό λεω ότι ο πληθωρισμός που σχετίζεται με τα τρόφιμα θέλει μεγαλύτερη στήριξη και αυτή την έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, η δε εισοδηματική ενίσχυση με τα μετρά των 800 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες θα είναι μια έκτακτη ενίσχυση ιδίως για τους συνταξιούχους η οποία θα είναι πολύ σημαντική αλλά και για τους αγρότες μας όπως είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το ΦΠΑ και όλα τα υπόλοιπα για να στηρίξουν για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα νοικοκυριά όταν αντιμετωπίζουν αυτόν τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι με αυτές τις απαντήσεις και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας η οποία παρά την ύφεση που υπάρχει διεθνώς λόγω του ενεργειακού κόστους και του πολέμου η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτή την πτωτική πορεία αλλά θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από την ΕΕ και το ’23 και το ‘24, πιστεύω ότι με όλους αυτούς τους τρόπους θα απορροφήσουμε αυτή την εξωγενή πίεση που προκαλεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός.