Συνεχείς είναι οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αμφίπλευρες πιέσεις σε ένα προεκλογικό περιβάλλον όπου επικρατούν η ένταση, η αίσθηση πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και η τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μένουμε μακριά από την αλαζονική βεβαιότητα της ΝΔ και την έξαλλη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν θα μας αναγκάσει να παρεκκλίνουμε του στόχου να είμαστε η σοβαρή, ψύχραιμη δύναμη ισορροπίας και θεσμικής αντίληψης της πολιτικής», επισημαίνει συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη στην «Α». Συμπληρώνει δε ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να αναγκάσουν το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει τους τόνους και να μπει σε τοξικό διμέτωπο αγώνα. «Δεν θα μας εκτρέψουν από τον στόχο μας να μιλήσουμε ψύχραιμα και με θέσεις στην ελληνική κοινωνία. Ο Μητσοτάκης είπε στην ΕΡΤ ότι δεν έχει δει συνεκτικό σχέδιο και… τρώει συστηματικά από τις έτοιμες προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», συμπληρώνει.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, υπάρχει έντονη αγωνία βουλευτών και στελεχών για αδύναμη πολιτική παρουσία, που μοιάζει αμήχανα διεκπεραιωτική και απομακρύνει πολίτες που θα επιθυμούσαν μια πιο έντονη και δυναμική παρουσία του χώρου στην πολιτική επικαιρότητα. Επίσης, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της στρατηγικής απέναντι στο δίλημμα με ποιους θα πάει το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών τόσο δυναμιτίζει την προοπτική του, με κίνδυνο να υποστεί ισχυρές απώλειες στις δεύτερες κάλπες. Η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, ωστόσο, σταθερή: Θα επιδιωχτεί να τεθεί δημόσια και χωρίς μυστικές συνεννοήσεις ένα βασικό πλαίσιο προκειμένου να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις.

Σταθερό σημείο αναφοράς θα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποδεχτεί οποιαδήποτε συνεργασία είναι να επανέλθουν θεσμικές λειτουργίες και η λογοδοσία του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς και ο πλήρης κοινοβουλευτικός έλεγχος στη λειτουργία της ΕΥΠ και την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Όπως είπε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας προχτές στον ΣΚΑΪ, το κόμμα ετοιμάζει τις δέκα προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ που θα αποτελούν τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία: «Εμείς αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε δυο πολιτικούς αρχηγούς που δεν ενδιαφέρονται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση: Οκ. Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία και ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι “δεν κάνει κυβέρνηση ηττημένων”. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι αν δώσουν ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αν διαμορφώσουν έτσι τα ποσοστά ώστε το πρώτο κόμμα να μην προχωρήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με βάση μια προγραμματική σύγκλιση».

«Οι εκλογές για εμάς είτε με απλή αναλογική είτε με ενισχυμένη επιβάλλουν προγραμματικό διάλογο μετά τις κάλπες -αν υπάρχουν προϋποθέσεις-, και, το κυριότερο, επιβάλλουν κάθε κόμμα να παρουσιάσει τη δική του προγραμματική πρόταση πριν από τις κάλπες», αναφέρει συστηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος. Οι αναφορές αυτές ισχυροποιούν τις πληροφορίες ότι η Χαριλάου Τρικούπη «ρυμουλκείται» εκ των συνθηκών στην αποδοχή κυβέρνησης σύμπραξης με βάση προγραμματική συμφωνία.

Ρεπορτάζ: Παύλος Μπέης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/2