Το τέλος μιας ιστορικής περιόδου για τη Νέα Δημοκρατία και τη χώρα σηματοδοτεί η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί σχεδόν μισό αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες», υπογραμμίζει στους τίτλους τέλους της κοινοβουλευτικής του σταδιοδρομίας ο πρώην πρωθυπουργός.

Γνώριζε το Μαξίμου

Η εν λόγω εξέλιξη, που επισημοποιήθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό, με πρωτοβουλία του πρώτου, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όλους όσοι παροικούν τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Και αυτό γιατί όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυβε τις τάσεις αναχωρητισμού, με τις οποίες φλέρταρε εδώ και καιρό.

Μάλιστα, διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» επιμένουν πως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ο κ. Καραμανλής είχε προαναγγείλει σχεδόν τις αποφάσεις του σε σύναξη με πολιτικούς φίλους, χωρίς, πάντως, να αφήσει την αίσθηση στους παρευρισκόμενους ότι επρόκειτο για τις τελικές του αποφάσεις.

Με ευπρέπεια

Ούτως ή άλλως, τα σχετικά «μηνύματα» είχαν προ καιρού φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ήταν, κατά πληροφορίες, προετοιμασμένο για κάθε πιθανό σενάριο. Άλλωστε, κοινή βούληση και των δύο πλευρών μεταδίδεται ότι ήταν η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή να γίνει με τέτοιον τρόπο, που να ταιριάζει στην πολύ σημαντική πολύχρονη διαδρομή του, αλλά και τη βαρυσήμαντη προσφορά του στη χώρα και την παράταξη, καθώς και να προωθεί τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την εκλογική νίκη του κόμματος.

«Ευχαριστώ»

Στη δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό, σημείωσε ότι: «Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το κλίμα στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν καλό και επιμένουν ότι στο άκουσμα της απόφασης του Κώστα Καραμανλή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σέβεται την επιλογή του Κώστα Καραμανλή. Πληροφορίες, εξάλλου, που φέρουν τον Κώστα Καραμανλή να λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «φεύγω τώρα, που η παράταξη είναι ισχυρή, και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», επιβεβαιώνουν πως δεν επιθυμεί να αφήσει περιθώριο για σπέκουλα σε άσπονδους φίλους ή εχθρούς.

Πολιτικά ενεργός

Από το περιβάλλον τού πρώην πρωθυπουργού διευκρινίζεται ότι η αποχώρησή του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα δεν συνεπάγεται εγκατάλειψη της πολιτικής ζωής, τουναντίον, υπογραμμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής παραμένει ενεργός. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να αποσυρθεί από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, τα οποία υπηρέτησε με συνέπεια από τον Ιούνιο του 1989 και, όπως λέγεται, ζύγισε πολύ καλά τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η εκδοχή, να είναι εκ νέου υποψήφιος και να ανακοινώσει την απόσυρσή του μετά τις εκλογές κατά τη νέα Κοινοβουλευτική Σύνοδο, δεν άρεσε στον κ. Καραμανλή, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχθεί. Τουναντίον, το timing, λένε από την Παναγή Κυριακού, ήτοι σε χρόνο προ της προκήρυξης των εκλογών είναι τέτοιο, που δεν δημιουργεί εσωκομματικά προβλήματα, ούτε αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τον χειρισμό που επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός. Παραπέμπουν στο θετικό κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες στην προχθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία και στέκονται στη δήλωση ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως Μητσοτάκης και Καραμανλής συμφώνησαν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι παρών στην επικείμενη κρίσιμη εκλογική μάχη. Πληροφορίες επιμένουν πως αυτό θα γίνει μέσω της παρουσίας ή του χαιρετισμού του στην προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η Προεδρία

Έναυσμα για την πυροδότηση πολιτικών σεναρίων για το μέλλον του Κώστα Καραμανλή αφήνει ο χρόνος της αποχώρησής του, αλλά και το μήνυμα από το στενό του περιβάλλον ότι παραμένει πολιτικά ενεργός. Εάν συνεκτιμήσει κάποιος το ορόσημο του 2025, ήτοι την εκλογή του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές που δεν αποκλείουν να επιδιώξει μία θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Δεν θα πρέπει, βεβαίως, να λησμονεί ή να παραγνωρίζει κάποιος το γεγονός πως η έκταση των αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να θέλγει τον πρώην πρωθυπουργό.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/2