Μία θλιβερή πρωτιά για πολιτικό της Αριστεράς θα έχει ο Νίκος Παππάς, καθώς είναι το πρώτο στέλεχος από αυτόν τον ιδεολογικό χώρο που οδηγήθηκε σε Ειδικό Δικαστήριο, με το τόσο υποτιμητικό, για πολιτικό, αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση.

Για τον εν λόγω πολιτικό ισχύει πλήρως το «από τα ψηλά στα χαμηλά», δεδομένου ότι διήνυσε με «οβιδιακή» ταχύτητα μια διαδρομή που ξεκίνησε στα πρώιμα νιάτα του στη Νεολαία Συνασπισμού, ως γιος αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, και συνεχίστηκε μετέπειτα ως κορυφαίος υπουργός και αντ’ αυτού του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και τώρα καταδικασθείς από το Ειδικό Δικαστήριο. Αν υπήρχε μία λέξη που θα χαρακτήριζε το δρομολόγιο του κ. Παππά, αυτή δεν θα ήταν άλλη από την «πολυπραγμοσύνη» - τις περισσότερες φορές με όρους εντελώς έξω από τους αξιακούς κώδικες της Αριστεράς.

____________2023-02-24__12_12_42___
 Συνομιλητής

Ο Νίκος Παππάς, εκτός όλων των άλλων, έγινε προνομιακός συνομιλητής επιχειρηματιών, που τα χρόνια της γιγάντωσης του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσαν επαφή και πρόσβαση στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος ή και στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Ο τελευταίος είχε αναθέσει όλη αυτή τη «δουλειά» στον στενό συνεργάτη και επιστήθιο φίλο του λόγω και της εμπιστοσύνης που του είχε. Για την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την εποχή της παντοδυναμίας του, ήταν εμφανές ότι ξεπερνούσε κατά πολύ τα λεπτά όρια των σχέσεων πολιτικών με επιχειρηματίες. Εφτασε στο σημείο, όπως λένε στελέχη του κόμματος, στις συσκέψεις που γίνονταν στην Κουμουνδούρου, όταν αναφερόταν σε κορυφαίους επιχειρηματίες, ως δείγμα προφανούς οικειότητας, να μιλάει για αυτούς με το μικρό τους όνομα, σε μια λογική «είδα τον τάδε» ή «μου είπε ο τάδε» κ.λπ.

Το πλήρωσε

Την… αμετροέπειά του αυτή την πλήρωσε και με το παραπάνω όταν πίστεψε πως ως υπουργός Επικρατείας μπορούσε να ελέγξει πλήρως τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να στήσει μέσω, του Χρήστου Καλογρίτσα, το περίφημο «ΣΥΡΙΖΑ channel».

Η εμπλοκή

____________2023-02-24__12_12_28___
Ο κ. Καλογρίτσας ήταν το πρόσωπο εκείνο που εξ ονόματος του κ. Παππά συνάντησε επιχειρηματίες -όπως αμφότεροι έχουν αποκαλύψει, χωρίς να πάρουν απάντηση και, πολύ περισσότερο, χωρίς να διαψευστούν-, ζητώντας τους να του δανείσουν μεγάλα ποσά για να πληρώσει τη δόση του ποσού για τις άδειες, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Παραλλήλως, μέσω της λιβανέζικης εταιρείας CCC μεταφέρθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό του κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες και όχι μόνο.

Όλο αυτό το πλέγμα των δραστηριοτήτων του Νίκου Παππά είναι που ερευνήθηκε από το ανώτατο επίπεδο της ελληνικής Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο.

Έλεγχος των ΜΜΕ

Βεβαίως, ο μεγαλεπήβολος στόχος του κ. Παππά και κατ’ επέκταση του κ. Τσίπρα -όπως έχει αναλυθεί από τα ελληνικά μμε- δεν ήταν απλώς η δημιουργία ενός αμιγώς φιλικού καναλιού, αλλά ο συνολικός έλεγχος των ΜΜΕ, ιδίως με έμφαση σε αυτά που είχαν μεγάλη επιρροή. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, εξάλλου, θεωρούσαν στην Κουμουνδούρου πως τα ΜΜΕ αποτελούσαν ανάχωμα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Γι’ αυτό και εξαρχής στοχοποίησαν το Mega, τις εφημερίδες του τότε ΔΟΛ («Νέα» και «Βήμα»), το «Εθνος» και, λίγα χρόνια αργότερα, τον όμιλο των «Παραπολιτικών».

____________2023-02-24__12_12_52___
 Διττός στόχος

Η γενικότερη προσπάθεια είχε διττό στόχο: πίεση είτε για κλείσιμο Μέσων είτε για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή επιτελικών στελεχών. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον πιο επίσημο τρόπο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον τότε εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, να αντικατασταθούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι με αντίστοιχους της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν κατάφεραν στον ΔΟΛ, λόγω και της εξαγοράς στη συνέχεια του ιστορικού ομίλου από τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, το πέτυχαν με την αλλαγή της διεύθυνσης του «Έθνους», έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις του Φώτη Μπόμπολα με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κάντζα, στην οικία του μετέπειτα διευθυντή του «Εθνους», Μπάμπη Παπαδάκη.

Πως φτάσαμε στην ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου

Το Ειδικό Δικαστήριο για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το πέμπτο της Μεταπολίτευσης. Σήμερα το πρωί η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ανακοίνωσε την ενοχή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα. Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου, όποια και να είναι αυτή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι αμετάκλητη και δε χωρεί ενδίκου μέσου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος, αν και γνώριζε ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου, μίλησε για  σχέδιο που αφορούσε εικονική συναλλαγή του με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, ώστε  εταιρεία συμφερόντων του να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε ο νόμος  για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.
____________2023-02-24__12_13_03___
 
Ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος,με τον υπ´ αριθμόν 4/2022 βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Το δικαστικό συμβούλιο, είχε υιοθετήσει στο σκεπτικό της, την πρόταση της εισαγγελέως, Γεωργίας Αδηλίνη, η οποία και είχε εισηγηθεί την παραπομπή του Νίκου Παππά και του Χρήστού Καλογρίτσα στο «εδώλιο».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε 17 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης, οι δημοσιογράφοι, Κώστας Βαξεβάνης, Δήμος Βερύκιος, Γιώργος Παπαχρήστος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.  Η κατάθεση, ωστόσο, που σημάδεψε τη δίκη και προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ήταν αυτή της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως έφευγαν φάκελοι και τσάντες χρήματα από το γραφείο του Καλογρίτσα προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)μ με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να καταθέτει μήνυση σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήμιση κι άλλα αδικήματα. Παράλληλα, στη δίκη προσκομίστηκαν και sms του Νίκου Παππά από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα προκειμένου να καταδείξουν σύμφωνα με τους συνηγόρους τους τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τον πρώην υπουργό, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε σε μία συνεδρίαση, να επιμένει πως η δίωξη του είναι πολιτική.