«Οι αποφάσεις όλων των εξουσιών κρίνονται, η συγκεκριμένη απόφαση κινείται αντίθετα με την εισήγηση της εισαγγελέως και της λογικής»δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσηςκληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου  για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Σημείωσε πως σήμερα επιχαίρουν όσοι καναλάρχες δεν πληρώνουν ή σταμάτησαν να πληρώνουν ενώ είπε πως δεν υπάρχει ίχνος παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό. Ανέφερε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν δημόσια αποφάσεις και να προτείνουν συγκλίσεις.

Ο ίδιος διαφοροποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα της Κουμουνδούρου βγει δεύτερο.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον κ. Παππά: Όλες οι αποφάσεις και της εκτελεστικής και της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας κατά το σύνταγμά μας καθώς είναι ανεξάρτητες εξουσίες κρίνονται και καθένας έχει την άποψή του για τις σχετικές αποφάσεις. Η δικιά μου άποψη είναι σαφής ότι η απόφαση αυτή κινείται σε αντίθεση όχι μόνο προφανώς με την εισήγηση της Εισαγγελίας ή με άλλες δικαστικές αποφάσεις σαν αυτές πχ που αφορούσαν τον κ. Κρέτσο για το ίδιο ακριβώς θέμα, αλλά κινείται απέναντι και στη λογική και την πραγματικότητα όλης της ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης έτσι όπως έχει γραφτεί και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί μετά την Μεταπολίτευση στη χώρα μας.

Σήμερα από αυτή την απόφαση επιχαίρουν όσοι πλήρωσαν νόμιμα για πρώτη φορά και όσοι πλήρωσαν με βάση και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αφότου έπεσε το σχετικό άρθρο, γιατί δεν έπεσε ο νόμος Παππά όπως λένε στο ΣτΕ, έπεσε το ειδικό άρθρο το οποίο αφορούσε με ποια διαδικασία θα δίνονταν οι άδειες... Σήμερα επιχαίρουν όσοι δεν πληρώναν και όσοι επίσης σταμάτησαν να πληρώνουν με αφορμή και πρόσχημα την πανδημία. Δηλαδή σταμάτησαν να πληρώνουν την ετήσια δόση την οποία το ΕΣΡ έχει κρίνει ότι θα πρέπει να δίνουν οι καναλάρχες και βεβαίως από τότε έχουν γίνει και δύο νόμοι με βάση τους οποίους μειώνονται συνεχώς οι αναγκαίοι εργαζόμενοι για κάθε ραδιοτηλεοπτικό μέσο εθνικής εμβέλειας που ήταν βασικό στοιχείο του νόμου Παππά.

Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου ούτε ίχνος παράβασης καθήκοντος, ίσα-ίσα για το ζήτημα για το οποίο είχε παραπεμφθεί από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ο σύντροφος Ν. Παππάς για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σαφές πως όχι απλά έκανε το καθήκον του αλλά ήταν ο πρώτος που μπόρεσε να το κάνει με γραμμή κυβερνητική μετά από 15-20 χρόνια που δεν πλήρωνε κανείς τίποτα.

Αναφορικά με τις εκλογές: Η άποψή μου απευθύνεται και προς όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει από τώρα όλοι να πάρουνε δημόσια σαφώς τις αποφάσεις τους, να προτείνουν προγραμματικές συμπτώσεις, συγκλίσεις έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να ψηφίσει. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή γιατί πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή θα δώσει και πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μια ψήφο όπως λέγεται διαφορά, και θα διαμορφώσει και μια έμπνευση, μια ελπίδα στον κόσμο πραγματικά για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή είναι η δικιά μας γραμμή.

ΔΗΜ: Λέτε δηλαδή από τώρα και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τη δική του πλατφόρμα για να δείτε αν συγκλίνετε;

Το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 με τις συνεργασίες που κάνει τώρα με τους πρώην συντρόφους μας και με άλλα στελέχη. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ότι δεν θέλει ούτε να στηρίξει ούτε να συναινέσει ούτε να συγκλίνει προγραμματικά. Πρέπει όλοι από τώρα, εμείς έχουμε πει 6 σημεία τα οποία μπορούν προφανώς να γίνουν 8 ή 10 ή να γίνουν λιγότερα ή να διαμορφωθούν νέα πεδία συγκλίσεων

ΔΗΜ: Ακόμα και αν είστε δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά;

Αυτά θα κριθούν το βράδυ των εκλογών μετά το αποτέλεσμα αλλά η έμπνευση, η τάση, η ενθάρρυνση του κόσμου για να πάει να ψηφίσει θα εξαρτηθεί από το πριν. Αυτό κρίνεται τώρα και αυτό θα κριθεί με όλη τη δυναμική που θα έχει υπάρξει και το βράδυ των εκλογών.

ΔΗΜ.: Αφήνετε ανοιχτό το σενάριο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη και δεύτερος και μπορούν να προκύψουν αριθμητικά...

Δεν θέλω να εικοτολογώ σε σχέσεις με τις απόψεις ιδιαίτερα άλλων κομμάτων.

ΔΗΜ: Δεν είναι απόψεις άλλων κομμάτων ο κ.Σκουρλέτης έχει πει ευθέως ότι αν είναι μικρή, πολύ μικρή η διαφορά από τη ΝΔ, το προβλέπει το σύνταγμα αυτό και βγαίνουν οι αριθμοί, ότι δεν θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη

Το σύνταγμα το προβλέπει και ο Κόστα στη Πορτογαλία έτσι πρωτοβγήκε και πολλά μπορεί να γίνουν πλην όμως επαναλαμβάνω όλη η συζήτηση η οποία παραπέμπει τελικά σε μια αριθμητική ποσοτική διάσταση που είναι βεβαίως κρίσιμη και κυρια αλλά θα είναι ορατή μόνο το βράδυ των εκλογών, κατά τη γνώμη μου αποπροσανατολίζει από το κύριο ζήτημα. Και το κύριο ζήτημα είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και συμπτώσεις έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να πάει να ψηφίσει και να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας πολυκομματικής ή στήριξης και από άλλα κόμματα μια προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτό θα γονιμοποιήσει και οποιαδήποτε ιδέα το βράδυ των εκλογών και των αποτελεσμάτων, αν δεν έχει υπάρξει μπορεί όλη η υπόλοιπη συζήτηση να είναι στον αέρα.

Ερωτηθείς πως θα μπορέσουν να βρουν κοινή γραμμή με το ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει το πεδίο, είναι καταγεγραμμένες οι προτάσεις και πιστεύω πως η πρόκληση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μια τέτοια συζήτηση επί της ουσίας, δημόσια όχι ανάμεσα σε κονκλάβια στελεχών, για τη δυνατότητα ενός προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης, που να μην κρατήσει μήνες όπως στη Γερμανία, αυτά πρέπει να γίνουν πριν και πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο. Υπάρχει η ατζέντα για δημόσιες πολιτικές σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, υπάρχει ατζέντα για κοινές πολιτικές.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα πρέπει να βρεθεί ο κ. Τσίπρας στη κρίση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος: Αυτό γίνεται πάντοτε. Έγινε και στις δύο νίκες, έγινε και στην ήττα την εκλογική, συζητήσαμε επί μήνες και δεν είναι προσωπικό το θέμα είμαστε σε εντελώς άλλη λογική από αυτή που είχε πει ο κ.Μητσοτάκης προκλητικά προς τον κ. Τσίπρα ότι «εμείς όταν χάνουμε φεύγουμε». Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα της Αριστεράς και τη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς και θα είναι και μετά τις εκλογές και θα είναι και κυβερνών κόμμα. Άρα η όποια συζήτηση θα αφορά προγραμματικά, πολιτικά ζητήματα, ενδεχόμενα ζητήματα τα οποία δεν μας βοήθησαν και θα αφορούν όλους μας ή και καθέναν ανάλογα με το επίπεδο της ευθύνης του πάντοτε τίθενται σε συζήτηση. Αυτό το οποίο δεν τίθεται σε συζήτηση είναι να υπάρξει μια συστημένη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει ένα κόμμα σαν τη ΝΔ, όχι σαν το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΠΑΣΟΚ είχε τέτοια δείγματα στο παρελθόν ότι δηλαδή χάνει ένας επικεφαλής και πάμε αμέσως για να αλλάξουμε τον επικεφαλής. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα! Μας

ενδιαφέρει ιδεολογικά και πολιτικά να συζητάμε τα θέματα και θα συζητήσουμε με όρους νίκης.