«Το απόγευμα θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτημα την παραπομπή του κ. Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας», δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει ακούσει κάτι για διαγραφή, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις στην ανάρτηση του κ. Πολάκη, ζήτησε να υπάρξει καταλλαγή, καθώς -όπως είπε- υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει εσωστρέφεια.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πως ο κ. Πολάκης υπερέβη τα εσκαμμένα με την προσωπική του στρατηγική, ενώ σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για απόφαση με άμεσα πολιτική διάσταση.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 


Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε από τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη: Θα συνεδριάσει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο με το ερώτημα της παραπομπής του Π. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αυτή είναι η ημερήσια διάταξη.

ΔΗΜ: Η διαγραφή μπορεί να είναι ερώτημα;

Δεν έχω ακούσει κάτι για διαγραφή επομένως νομίζω ότι είναι ένα γεγονός το οποίο είναι σοβαρό με την έννοια αυτή θα είχε διαρρεύσει. Θα δουν στο Εκτελεστικό Γραφείο πρωτίστως, που είναι μάλιστα σε διευρυμένη σύσταση, τις πολιτικές διαστάσεις γιατί υπάρχουν έντονες πολιτικές διαστάσεις γύρω από το θέμα που προέκυψε με την ανάρτηση του κ. Πολάκη και θα εισηγηθούν την κλήση του στην επιτροπή Δεοντολογίας. Εγώ είμαι απόλυτα θεσμικός, δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα υπάρχουν τα αρμόδια όργανα τα οποία θα συνεκτιμήσουν σε πολιτικό επίπεδο το τι συμβαίνει και σε επίπεδο καταστατικού και θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πρέπει να υπάρξει μια καταλλαγή διότι η ιστορία του Π. Πολάκη κινδυνεύει να δημιουργήσει μια εσωστρέφεια. Ο κόσμος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και σας πληροφορώ ότι τα προβλήματά του είναι πολύ πιο άμεσα που έχουν σχέση με το κόστος της θέρμανσης κλπ παρά τα υπόλοιπα .

Υπήρξε μια κοινή ανακοίνωση δική μου και του κ. Ραγκούση για το κομμάτι αυτό στο οποίο περιγράφουμε την καταδικαστέα ούτως ή άλλως τακτική του Π. Πολάκη. Αυτό δεν συζητείται, επίσης η προσωπική στρατηγική που ακολούθησε ο Πολάκης σε σχέση με την συνέντευξη του Προέδρου στο Πρώτο Θέμα πριν από 2-3 μέρες και αν λάβετε υπόψη σας ότι πριν από μια εβδομάδα είχε γίνει πάλι ένα θέμα με το ψηφοδέλτιο των Χανίων με τον κ. Χαιρετάκη καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα προσωπικών στρατηγικών. Αυτό γενικώς ως κόμμα αλλά και ως κόμμα της Αριστεράς είναι αδύνατο να το δεχτούμε με αυτή την έννοια παραπέμπεται και καλώς παραπέμπεται στην επιτροπή Δεοντολογίας

Ερωτηθείς αν εκτιμάει ότι η στάση του κ.Πολάκη βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ: Νομίζω ότι είναι λάθος αυτή η στρατηγική, ότι η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με βάση αρχές και πολιτικά επιχειρήματα, ότι δεν είναι δυνατόν να προσωποποιούνται με αυτό τον τρόπο οι όποιες αντιθέσεις και η αντιπαράθεση με το καθεστώς Μητσοτάκη δεν γίνεται αναρτώντας πρόσωπα και ονόματα δικαστών, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αλλα γίνεται με μια ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση. Άρα με αυτή την έννοια σαφώς δεν είναι θέμα απλής διαχείρισης, είναι θέμα ότι υπερέβη ο κ. Πολάκης τα εσκαμμένα και διαμόρφωσε μια στρατηγική η οποία δεν είναι και αποτελεσματική.

Ερωτηθείς αν θα προχωρούσε σε εισήγηση για τη διαγραφή του κ. Πολάκη: Εγώ για να κάνω εισήγηση θα πρέπει να συμμετέχω σε ένα όργανο όπου θα είχαμε ανταλλάξει όλοι απόψεις, επειδή είναι συλλογική η διαδικασία αυτή θα είχα διαμορφώσει άποψη και θα είχα προτείνει. Επειδή είμαι εκτός οργάνου αυθαίρετα και από μόνος μου να έχω μια άποψη ότι πρέπει να διαγραφεί, πρέπει να πάει στο πυρ το εξώτερο ή αντίθετα δεν πρέπει να τον πειράξετε γιατί είναι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έχει απήχηση στον κόσμο δεν μπορώ να πάρω θέση. Για αυτό λεω ότι δεν είναι τυχαίο ότι συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο σε διευρυμένη σύνθεση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δουν από πολλές πλευρές για να καταλήξουμε σε μια παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας άρα δεν έχω όλα τα στοιχεί για να σας πω να γίνει αυτό ή εκείνο.

Αναφορικά με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον κ.Παππά: Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές. Υπάρχει μια απόφαση σε βάρος του κ.Παππά απλώς εδώ υπάρχει η εξής ποιοτική διαφορά ότι είναι μια απόφαση που έχει άμεσα πολιτική διάσταση και με αυτή την έννοια και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες τοποθετούμαστε σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης ότι ο κ. Παππάς εισέφερε στα δημόσια ταμεία χρήματα από τη χρήση συχνοτήτων μετά την αλλαγή της κυβέρνησης οι καναλάρχες έπαψαν να πληρώνουν αυτό το τέλος χρήσης της δημόσιας συχνότητας και για αυτή του την πράξη εισέπραξε μια καταδίκη, πλημμεληματικού χαρακτήρα, δύο ετών με αναστολή.

ΔΗΜ: Δεν έφαγε δύο χρόνια ο κ. Παππάς επειδή πήρε χρήματα από τους καναλάρχες αλλά επειδή μέσα από τη διαδικασία αυτή επιχείρησε να στήσει ένα κανάλι ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της λειτουργίας του κ.Παππά είναι ότι από τις αποφάσεις του ως υπουργού το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε χρήματα τα οποία δεν εισπράττει μετά την αλλαγή της κυβέρνηση. Αυτό είναι το μείζον και τώρα να προσπαθούμε στη δημόσια σφαίρα να αλλάξουμε το περιεχόμενο της απόφασης αυτής η οποία είναι μια σεβαστή απόφαση από το δικαστήριο και μάλιστα με 13-0 αλλά έχει πολιτικές συνέπειες το δημόσιο βίο νομίζω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος Δεν είναι μια αμιγώς νομική υπόθεση, είναι μια υπόθεση που έχει πολιτικές συνδηλώσεις, που έχει πολιτική διάσταση και για αυτό το λόγο μας απασχολεί. Αν ήταν ένα οποιοδήποτε άλλος ιδιώτης ο οποίος θα δικαζόταν για παράβαση καθήκοντος ούτε εσεις θα τον ξέρατε ούτε εγώ.