Τα βλέμματα του πολιτικού κόσμου είναι στραμμένα στην Κουμουνδούρου, όπου στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη και το μέλλον του στο κόμμα, μετά την αισχρή του ανάρτηση, με την οποία στοχοποίησε δημοσιογράφους και δικαστικούς.

Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής που έχουν θεσμικό ρόλο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επιπλέον, την επιτροπή πλαισιώνουν και οι Ρένα Δούρου και Έφη Αχτσιόγλου. Ειδικότερα, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να κάνει ή όχι αποδεκτή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τα 4 σενάρια για το μέλλον του

  • Διαγραφή από το κόμμα
  • Αναστολή βουλευτικής ιδιότητας
  • Επίπληξη
  • Σύσταση
Για τα δύο πρώτα -διαγραφή ή αναστολή βουλευτικής ιδιότητας- απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 της Επιτροπής Δεοντολογίας, δηλαδή 10 από τα 15 άτομα της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη στάση του ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει πως είναι ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» και ότι δεν χωράνε ούτε προσωπικές ατζέντες στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάτι άλλο.



Ραγκούσης: Η ανάρτησή του στράφηκε ουσιαστικά εναντίον του Τσίπρα

Στην αναστάτωση και στους «τριγμούς» που προκάλεσε η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που θα συζητήσει και για την προτεινόμενη από τον πρόεδρο του κόμματος παραπομπή του βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Open, ότι το θέμα του Παύλου Πολάκη έχει τρεις διαστάσεις, καθώς, εκτός από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο δεύτερος, αναφέρθηκε «στις αποκαλύψεις που έκανε για την υπόθεση Νικολάου», κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

Αναφορικά με τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη και την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί και σημείωσε: «Είναι άλλο πράγμα η διατύπωση πολιτικών απόψεων και άλλο η ποινικοποίησή της. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με αυτήν, μπορεί να θεωρεί ότι κινείται στα άκρα, αλλά η κινητοποίηση της Δικαιοσύνης για κάτι τέτοιο νομίζω ότι εκθέτει τον κ. Ελευθεριάνο».


«Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα είπε ο Πολάκης»

Στη συνέχεια, ο ίδιος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως αντίθετος με όσα είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Διαφωνήσαμε, γιατί αυτά μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους όχι μόνο ως πρόσωπα, αλλά και ως κόμμα, που πρόσφατα έχει βάλει κάτω όλες τις προγραμματικές εξαγγελίες και ομόφωνα με την ψήφο και του κ. Πολάκη έχει αποφασίσει ότι θα κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κινείται».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στράφηκε στην ουσία κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μία μέρα νωρίτερα περιγράψει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα συγκεκριμένα θέματα.


Βορίδης: Ο Πολάκης στοχοποιεί μη πολιτικά πρόσωπα

«Ο Παύλος Πολάκης με την ανάρτησή του στοχοποιεί μη πολιτικά πρόσωπα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στα «Παραπολιτικά 90,1» και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Επιπλέον, στάθηκε στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε ποια είναι η απόσταση που παίρνει θεσμικά η Κουμουνδούρου. Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «προφανώς οι απόψεις Πολάκη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία».

«Ο ήρωας»

Σε ό,τι αφορά την καταδίκη του Νίκου Παππά, ο υπουργός Εσωτερικών είπε χαρακτηριστικά πως τον καταδίκασαν 13 δικαστές και όχι τα συμφέροντα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η λογική του αφηγήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ο ήρωας Νίκος Παππάς, που πήρε τα λεφτά από τους καναλάρχες και τώρα εκείνοι τον τιμωρούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για κρίση επικοινωνιακού χαρακτήρα.



Ξανθόπουλος: Υπερέβη τα εσκαμμένα με τη δική του στρατηγική

«Το απόγευμα θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτημα την παραπομπή του κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας», δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει ακούσει κάτι για διαγραφή, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις στην ανάρτηση του κ. Πολάκη και ζήτησε να υπάρξει καταλλαγή, καθώς -όπως είπε- υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει εσωστρέφεια.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πως ο κ. Πολάκης υπερέβη τα εσκαμμένα με την προσωπική του στρατηγική, ενώ σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για απόφαση με άμεσα πολιτική διάσταση.

Kατρούγκαλος: Σοβαρό το ζήτημα, να το εξετάσουν τα αρμόδια όργανα

«Ο Παύλος Πολάκης φάνηκε ότι είχε πολιτική ατζέντα αντίθετη με το περιεχόμενο της συνέντευξης που είχε δώσει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας και γενικότερα αντίθετη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Σχετικά με τη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα, ότι ο κ. Πολάκης έκανε σοβαρό πολιτικό λάθος, αλλά δεν πρέπει να διαγραφεί, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι, αν είχε αντιληφθεί ότι μία απάντησή του θα είχε θεωρηθεί και πρότασή του, ίσως και να μην την είχε κάνει, όχι γιατί έχει άλλη άποψη, αλλά γιατί είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να το εξετάσουν τα αρμόδια όργανα που συνεδριάζουν σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα του εμφυλίου που επιχειρείται να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ούτε ένα στέλεχος δεν είπε ότι καλώς έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση ο κ. Πολάκης.