Τη στιγμή που η Ελλάδα και η Τουρκία βιώνουν πένθος μετά τις τραγωδίες που συγκλόνισαν τους λαούς τους, οι δύο χώρες μοιάζει να στήνουν διπλωματικές γέφυρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρευρέθηκε στην Πατριαρχική και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Τι συζήτησαν

Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου προς όλο τον κόσμο, και ειδικά προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο κ. Δένδιας επικοινώνησε το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο αντάλλαξαν συλλυπητήρια μηνύματα. Η τραγική συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε αυτή να είναι η τέταρτη φορά που συνομιλούν το τελευταίο διάστημα.

Η αρχή είχε γίνει με το μήνυμα του Έλληνα υπουργού μετά τον φονικό σεισμό, στη συνέχεια συναντήθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές και όταν έγινε γνωστό το δυστύχημα στα Τέμπη ο Μ. Τσαβούσογλου ήταν ο πρώτος που συλλυπήθηκε τον Ν. Δένδια διά τηλεφώνου.

Παράθυρο διαλόγου

Όπως φαίνεται, πάντως, δεν αποκλείεται αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα να διατηρηθεί και να οδηγήσει τις δύο χώρες σε διάλογο. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι το κλίμα αλληλεγγύης θα μπορούσε να ευνοήσει την προσέγγιση των δύο κοινωνιών.

«Πιθανόν η δυναμική που έχει τώρα διαμορφωθεί επιτρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα για επανέναρξη διερευνητικών επαφών ή συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για εμάς, κάθε κίνηση της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεών μας και την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ευκταία. Οφείλουμε να εργαστούμε για τη διατήρηση του καλού κλίματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη φορά

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανοίγει τα χαρτιά του για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ύφεση της πολύμηνης έντασης. Πηγές πάντως εκτιμούν ότι μέχρι να κλείσουν οι νωπές «πληγές», δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Προέχει η διαχείριση των κρίσεων και φυσικά οι εκλογές. Όποτε εντέλει στηθούν κάλπες, θα προκύψουν νέες κυβερνητικές συνθέσεις, οι οποίες θα «κληρονομήσουν» το σημερινό κλίμα και θα προχωρήσουν στον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Για την ώρα, πάντως, η Ελλάδα επικεντρώνεται σε πιο άμεσους και εφικτούς στόχους. Γι' αυτό ο Ν. Δένδιας πρόκειται να συναντήσει εντός του μήνα στη Νέα Υόρκη τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προώθηση της εκλογής της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

*Της Κατερίνας Τσαμούρη - Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023.