«Οι εκλογές παίζονται στο Κέντρο». Αυτή ήταν η φράση που άκουσε συνοµιλώντας µε έναν από τους πιο γνωστούς δηµοσκόπους ο Αλέξης Τσίπρας, ζυγίζοντας την απόφασή του να αφήσει εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη.

Ο πρόεδρος του κόµµατος υπολόγισε ζηµίες και κέρδη αµέσως µετά τον σάλο που προκάλεσε η ανάρτηση Πολάκη, που προανήγγειλε προγραφές, στοχοποιώντας ανοιχτά δεκάδες πρόσωπα. Στις συζητήσεις που είχε, ο δηµοσκόπος που συνεργάζεται έβγαλε τον «λογαριασµό» µε το κόστος της αποχώρησης Πολάκη και του απέδειξε ότι τα κέρδη είναι µεγαλύτερα από τις όποιες πιθανές απώλειες. Ποια είναι αυτά που του απαρίθµησε;

Πιο εύκολα

Μιλώντας του για το εκκρεµές της δεξαµενής του Κέντρου, που κρίνει τις εκλογές, υποστήριξε ότι µε την αποχώρηση Πολάκη κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι που δεν σκέφτονταν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του θα µπορούν πλέον πολύ πιο εύκολα να ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Παράλληλα, συζητήσεις έγιναν και για το πρόσωπο που θα πάρει ουσιαστικά την έδρα του Παύλου Πολάκη, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον µετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. Όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά κυβερνησιµότητας που απαιτούνται για την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ µπορούν να υποστηριχθούν στο έπακρο από τον Γ. Σταθάκη, σε αντίθεση µε τον Παύλο Πολάκη, που λειτουργεί σαν µια διαρκής υπενθύµιση όλων εκείνων των λόγων που οδήγησαν το κόµµα στην ήττα.

«Πονοκέφαλος»

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, µε την έξοδο Πολάκη γίνονται ακόµα πιο δύσκολα τα δεδοµένα για το ΠΑΣΟΚ, που τον επικαλείται διαρκώς προκειµένου να µη συνεργαστεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Παύλος Πολάκης έχει επιτεθεί µε πολύ σκληρό τρόπο προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει ότι δεν διανοείται να συνυπάρξει ή να συζητήσει µε πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης.

Στις αναλύσεις που γίνονται στην Κουµουνδούρου µε δηµοσκόπους, όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ µπορούν να µετακινηθούν πιο άνετα, αλλά παράλληλα και τα επιχειρήµατα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της συγκυβέρνησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγµάτων µειώνονται, καθώς όλα τα υπόλοιπα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι µόνος αντίπαλος είναι η Ν.∆. Ενδιαφέρον έχουν και οι αναλύσεις που έχουν φτάσει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και για το ενδεχόµενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει απώλειες από την πιθανή δηµιουργία ενός νέου κόµµατος ή της συµµετοχής του Παύλου Πολάκη σε άλλο κόµµα. Σύµφωνα µε πηγές που γνωρίζουν τους διαλόγους, ένα από τα πιο «µπαρουτοκαπνισµένα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθµησε τις προσπάθειες που έκαναν γνωστά πολιτικά πρόσωπα να δηµιουργήσουν δικά τους κόµµατα και απέτυχαν να εισέλθουν στη Βουλή.

Το «μαντρί»

«Δεν τα κατάφεραν αυτοί που είχαν επιρροή και στήριξη από τα ΜΜΕ. Θα τα καταφέρει ο Πολάκης έξω από το µαντρί;», αναρωτήθηκε. Χαρακτηριστική ήταν και η αναδίπλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής ∆εοντολογίας του κόµµατος για το θέµα Πολάκη. Ενώ κατέκρινε τη στάση του, διαφώνησε δηµόσια µε τη διαγραφή και την αποποµπή του από τα ψηφοδέλτια του κόµµατος. Το βράδυ της ίδιας ηµέρας, ο τοµεάρχης Εξωτερικών του κόµµατος αρκέστηκε να υπογραµµίσει ότι τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα αρµόδια όργανα, κρατώντας µόνο την κριτική του για τη στάση Πολάκη.

Απόδειξη πως οι υπολογισµοί και οι συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα µε δηµοσκόπους και στελέχη του κόµµατος που εµπιστεύεται είχαν γίνει πλέον «γραµµή» που δεν σήκωνε αντίθετες απόψεις. Ηταν, άλλωστε, και για τον ίδιο ένα ισχυρό στοίχηµα απόδειξης ισχύος, προκειµένου να αναδειχθεί ξανά το ηγετικό του προφίλ και σε όσους παρουσίαζαν τον Παύλο Πολάκη ως άτυπο «νούµερο 2» του κόµµατος, µε προσωπική ισχύ.

Οι δίαυλοι

Στο τέλος της ηµέρας στην ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει ότι το άνοιγµα στο Κέντρο, ο περιορισµός των εµποδίων για συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ, η αύξηση των διαύλων µε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και στην Κρήτη, η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και, τέλος, η αξιοποίηση Σταθάκη υπερτερούν την επόµενη ηµέρα του κόµµατος σε σχέση µε τις όποιες απώλειες από τον «σκληρό πυρήνα» Πολάκη.

Άλλωστε, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά ότι κυβερνησιµότητα και η καλλιέργεια του σοσιαλδηµοκρατικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε µαζί µε τον «αψύ» Σφακιανό, που επαναφέρει διαρκώς µνήµες από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Με το ΠΑΣΟΚ να µη δείχνει ικανό να απειλήσει ακόµα και στη µεγαλύτερη κρίση εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ τη δυναµική του, στην Κουµουνδούρου πλέον δύο συνταγές δείχνουν εφικτές, ειδικά µετά την αποχώρηση Πολάκη από τα ψηφοδέλτια.

Είτε να αυξηθεί η πίεση για συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ, στη λογική ενός κεντροαριστερού µετώπου, είτε να απορροφηθούν ουσιαστικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ µε βοηθό την πόλωση που θα δηµιουργηθεί ειδικά στη δεύτερη κάλπη µε τη Ν.Δ. Και οι δύο συνταγές εκτελούνται πολύ πιο εύκολα, σύµφωνα µε τις αναλύσεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Παύλο Πολάκη εκτός των ψηφοδελτίων του κόµµατος. Ολα δείχνουν ότι ο «αψύς» Σφακιανός µοιάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσκαιρο πρόβληµα, η ηµεροµηνία λήξης του οποίου είχε περάσει εδώ και καιρό. Αδιανόητο για εκείνον, αλλά κανείς δεν έχει λόγο να ανέχεται τις µεταµεσονύκτιες εµπνεύσεις του πια…

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2023.