«Η δήθεν µετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ηµερολογιακά δυσοίωνους όρους, καθώς είχε συµπέσει µε την Κυριακή της Αποκριάς», έγραφε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αµέσως µετά την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούσαν δεδοµένη την «κυβίστηση» του Αλέξη Τσίπρα και την ολική επαναφορά Πολάκη, παρά τις προγραφές δικαστών και δηµοσιογράφων. Οπως υπογραµµίζουν, η απόφαση αυτή σηµαίνει συνέχιση της ανοχής σε τέτοιες πρακτικές. Κανείς, ωστόσο, δεν περίµενε το «comeback» Πολάκη τόσο σύντοµα, καθώς το «διαζύγιό» του µε τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε µόλις 20 ηµέρες.

Δεν στενοχωρήθηκαν

Βέβαια, δεν στενοχωρήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη αυτή - το ακριβώς αντίθετο. Με τον Παύλο Πολάκη στη βιτρίνα του κόµµατος θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και την τελευταία του ευκαιρία να δείξει πως µπορεί να απευθυνθεί στους µετριοπαθείς κεντροαριστερούς που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ και ακόµα περισσότερο να πείσει ότι εξελίσσεται πλέον σε ένα σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα, µε αµιγώς κυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, µε τον Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτια, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αποστοµώνονται και όσοι θεωρούσαν ότι µε την πρώτη απόφασή του ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε ουσιαστικά τον δρόµο για συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας από τη µέση ένα από τα µεγαλύτερα εµπόδια για την ύπαρξη αυτής της προοπτικής.

«Αξιακές διαφορές»

«Προοδευτικό µέτωπο µε ποιους; Με τον Πολάκη; Ακούστε. Εµείς, σας ξαναλέω, έχουµε αξιακές διαφορές», είχε σηµειώσει λίγες µέρες µετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας σαφές εξαρχής ότι η ύπαρξη Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διάλογο. Λίγο µετά, ο Παύλος Πολάκης απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ µε απειλές. «∆εν τραβάς, το ’χουν καταλάβει όλοι πλέον! Είσαι και λίγος και σε έχουν... Οταν επιτίθεσαι σε µένα, µόνο αυτό αποδεικνύεις», έγραφε, φτάνοντας την αντιπαράθεση στα άκρα, ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο σηµείο να αφήνει να εννοηθεί ότι ελέγχεται από συµφέροντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προοδευτική διακυβέρνηση

Μέσα σε όλα αυτά, είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει και σενάριο για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά µόνο για αυτοδύναµη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με τα δεδοµένα αυτά, στο ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν ουσιαστικά για την επιστροφή Πολάκη, γιατί εξανεµίζεται κάθε επιχείρηµα περί µετριοπαθούς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και µένει ανοιχτός ευρύτερος χώρος στο Κέντρο.

Παράλληλα, µειώνεται η πίεση για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να επιδείξει κάποια «θυσία» για τον σκοπό αυτόν. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης πασχίζει να θέσει εκτός των συνόδων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο συνεργασία δεν φαίνεται στον ορίζοντα…

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Μαρτίου 2023.