Η υπόθεση της Εύας Καϊλή έφερε νέα δεδοµένα στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης από ρυθµιστικοί παράγοντες στις επόµενες εκλογές κινδυνεύουν να γίνουν ο «αποδιοποµπαίος τράγος» της πολιτικής.

Παράλληλα, τα όσα φέρεται να έχει διαπράξει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν στιγµατίζουν µόνο το κόµµα της, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστηµα, καθώς επαναφέρουν στους ψηφοφόρους µνήµες από το παρελθόν, ενισχύοντας την αντίληψη της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζονται να τηρούν στάση αναµονής, καθώς αντιλαµβάνονται ότι η Χαριλάου Τρικούπη, αιφνιδιασµένη από τις εξελίξεις, αναζητά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόµενο διάστηµα.

Για πρώτη φορά

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες µόνο ώρες µετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε για πρώτη φορά µε εµφατικό τρόπο το θέµα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», λέγοντας ότι η Ν.∆. θα πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση. Στην Κουµουνδούρου εκτιµούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε µε το αφήγηµα του Αλέξη Τσίπρα για το τι πρέπει να γίνει την επόµενη µέρα των εκλογών. ∆ύο µέρες µετά, ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη, Κώστας Χρυσόγονος, εµφανίστηκε να θέτει όρους για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να µην είναι πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέμα ψυχολογίας

Αν και αυτό το θέµα έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη από την Κουµουνδούρου -το τρίτο κόµµα δεν µπορεί να επιβάλλει τέτοιου είδους όρους προκειµένου να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία (πολύ δε περισσότερο να ζητούν να αλλάξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ)-, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η επαναφορά αυτού του θέµατος τη συγκεκριµένη στιγµή έχει να κάνει µόνο µε την ψυχολογία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Με την προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι είναι ακόµη µέσα στο παιχνίδι και µπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Στηρίζουν αυτήν τους την εκτίµηση, µάλιστα, στο γεγονός ότι οι πρώτες κυλιόµενες δηµοσκοπήσεις έδειξαν πως υπάρχει µεγάλη απώλεια ψήφων από το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά (Ν.∆.), αλλά και προς τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ).

Άρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να κινηθεί µε τέτοιον τρόπο ώστε να µην ταυτιστεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τις διαρροές των ψηφοφόρων πιο έντονες, δεδοµένου ότι µε τη Ν.∆. δεν υπάρχει, υπό τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί, κανένα περιθώριο συγκυβέρνησης. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδοµένα, στην Κουµουνδούρου περιµένουν να δουν πότε θα «καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός» προκειµένου ο Νίκος Ανδρουλάκης να διαµορφώσει µια σταθερή «γραµµή άµυνας» του κόµµατός του.

Σύνδεση

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγµή επιχείρησαν να µη συνδέσουν την υπόθεση Καϊλή µε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Βουλευτές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υιοθέτησαν µάλιστα την επιχειρηµατολογία του Νίκου Ανδρουλάκη περί «∆ούρειου Ιππου της Ν.∆.», θέλοντας µε αυτόν τον τρόπο να συνδέσουν την κυβέρνηση µε τις πράξεις της ευρωβουλευτίνας του Κινήµατος Αλλαγής.

Το επιχείρησαν, µάλιστα, χωρίς κανέναν ενδοιασµό, καθώς οι σχέσεις της Εύας Καϊλή µε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι χειρότερες, δεδοµένου ότι στο παρελθόν είχε πρωτοστατήσει στο επονοµαζόµενο «αντιΣΥΡΙΖΑ µέτωπο» µαζί µε την Αννα ∆ιαµαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη, φυσικά τον Ευ. Βενιζέλο και άλλα στελέχη που είχαν αναφορές στο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».

Μεγάλη φθορά

Προφανώς αυτό που απασχολεί τη συγκεκριµένη στιγµή τον Αλέξη Τσίπρα είναι κατά πόσον µπορεί πλέον να προχωρήσει το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Οχι γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα θέσει όρους που θα είναι ανασταλτικοί για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, αλλά γιατί κανείς δεν ξέρει πού θα σταµατήσει η φθορά που έχει υποστεί από αυτή την υπόθεση το ΠΑΣΟΚ.

Η αγωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τι τοπίο θα βρεθεί την επόµενη µέρα το ΠΑΣΟΚ. Μετά, δηλαδή, τις διαρροές προς άλλα κόµµατα, τι ποσοστά θα πάρει στις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να µπορέσει να γίνει ο κυβερνητικός εταίρος που αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Προβληματισμός

∆εν είναι πάντως λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν τον προβληµατισµό ότι η ιστορία της Εύας Καϊλή µπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, δεδοµένου ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοµµάτι του ΠΑΣΟΚ µπορεί να µετατοπιστεί στη Ν.∆. ∆ηλαδή, το κυβερνών κόµµα να καταφέρει µέσα από αυτή την υπόθεση να συγκεντρώσει ευκολότερα το ποσοστό εκείνο που του έλειπε προκειµένου να αποκτήσει την αυτοδυναµία.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.