Τα βασικά προτάγματα της επόμενης ημέρας από την ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη επιχείρησε να οριοθετήσει με ευκρίνεια από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη συγγνώμη του προς τις οικογένειες των θυμάτων και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για τον άδικο χαμό δεκάδων συμπολιτών μας («φταίμε όλοι, αλλά εμείς είχαμε το τιμόνι»), έδωσε σαφές στίγμα των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει εφεξής, προσαρμόζοντας το δίλημμα που μέχρι πρότινος επιστράτευε στον δημόσιο διάλογο στη νέα αναγκαιότητα, που έφερε με τρόπο βίαιο στο πολιτικό προσκήνιο η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων.

«Το δραματικό αίτημα “ποτέ ξανά”, που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: “Τώρα ή ποτέ”. Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας. Και η δική μας απάντηση είναι “τώρα” και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα. Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τα αλλάξω όλα», είπε χαρακτηριστικά για την τηλεδιοίκηση.

Εμφανίστηκε μάλιστα διατεθειμένος να κόψει τον… γόρδιο δεσμό διαχρονικών παθογενειών και υστερήσεων, κάνοντας λόγο για μικροπολιτικά τερτίπια: «Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω πίσω τώρα. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές».

Φάκελος «αποζημιώσεις»

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ένα πακέτο μέτρων στήριξης για τους οικείους των θυμάτων, των τραυματιών, αλλά και όλων όσοι επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές προϊδεάζουν για γενναίες αποζημιώσεις, αντίστοιχες, όπως λέγεται, του μεγέθους της τραγωδίας, αλλά και διευκολύνσεις, όπως κίνητρα για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και μετεγγραφές φοιτητών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα πλησίον του τόπου διαμονής τους. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν γραπτώς με τρόπο σεμνό και διακριτικό, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί κατ’ ουδένα τρόπο να… εξαγοράσει τη θλίψη και την οργή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση αναλύθηκαν διεξοδικώς οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες γύρω από τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και τις παρεμβάσεις ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προέβη σε μία αναλυτική ενημέρωση για τις κυβερνητικές ενέργειες, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πάντως ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν ενδιαφέρονται να κρύψουν ευθύνες και αβελτηρίες κάτω από το χάλι. Χωρίς να αναιρείται το γεγονός, σύμφωνα με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ότι το μοιραίο βράδυ συνέβη μία αλληλουχία τραγικών ανθρωπίνων λαθών προκειμένου να γίνει το κακό, καθώς, όπως προκύπτει, το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο σταθμαρχείο Λάρισας λειτουργούσε κανονικά.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/3