Aμηχανία, προβληματισμός, αλλά και φως στο βάθος του τούνελ. Στην Κουμουνδούρου, μετά το πρώτο «πάγωμα» από την τραγωδία των Τεμπών, προσπαθούν να διακρίνουν την επόμενη ημέρα. Αναμένουν τις δημοσκοπικές καταγραφές, χωρίς, όμως, να εδράζουν τις αναλύσεις τους αποκλειστικά σε αυτές. Στις κλειστές συσκέψεις επικρατεί μια αμηχανία για την επόμενη ημέρα. Και κυρίως την προεκλογική.

Η πλειοψηφία συμφώνησε στην «πολιτική σιωπή» των πρώτων ημερών. Όπως και στη σιωπηρή συμφωνία για τη χρονική μετάθεση των εκλογών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, όμως, που αντέδρασαν, θεωρώντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε να είχε καταθέσει τη συνολική της πρόταση και όχι να αντιδρά σπασμωδικά στην κυβερνητική αντιμετώπιση, επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τις δικές της ευθύνες». Υπονοώντας και τον Χρήστο Σπίρτζη...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα επεξεργάζονται διάφορους τρόπους αντίδρασης και πολιτικής - προεκλογικής τακτικής. Είναι γεγονός πως οι πρόσφατες συγκεντρώσεις επέφεραν μερικό ενθουσιασμό στις τάξεις του κόμματος. Αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επισήμαναν την «απογοητευτική συγκέντρωση του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο των Αθηνών», επιρρίπτοντας ευθύνες στο οργανωτικό γραφείο του κόμματος (sic υπάρχουν και αυτά)...

Δεν κερδίζουν

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μπαρουτοκαπνισμένοι διακρίνουν μια πτώση της κυβέρνησης και κυρίως την προσωπική φθορά του πρωθυπουργού, αλλά δεν θεωρούν πως «αυτόματα αυτό σημαίνει και την κόκκινη άνοιξη», εκτιμώντας πως η αντίδραση του κόσμου, με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τη δική τους δημοσκοπική άνοδο. «Υπάρχει μια λαϊκή οργή, η οποία, όμως, δείχνει αντισυστημικά χαρακτηριστικά», σημείωνε με ψύχραιμο ύφος εις εκ των παλαιότερων της Αριστεράς.

Το μεγάλο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το προνομιακό πεδίο της νεολαίας. Η ψήφος εκείνων που σταθερά τα τελευταία χρόνια ενίσχυε σημαντικά το πανελλαδικό ποσοστό. Στις εσωτερικές συσκέψεις αναζητείται η λύση στον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί. Αρκετοί θεωρούν πως υπάρχει ένα κενό μεταξύ των νέων ανθρώπων που ανήκουν στο ευρύτερο αντισυστημικό τόξο και εκείνων που στις τάξεις τους αναπτύσσεται μια γενική απαξίωση προς όλους. Μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η οργή στην πορεία

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, στο οποίο έγιναν μάρτυρες αρκετοί εκ των παρευρισκόμενων στη συγκέντρωση της Αθήνας: νέα γυναίκα, πλησιάζοντας το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενη προς τον κόσμο, τόνιζε με οργισμένο ύφος πως «και τα δικά σας χέρια έχουν αίμα». Συμβάν που συζητήθηκε και στις συσκέψεις αποτίμησης της πορείας.

Οι άξονες δράσης

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς. Το πρώτο και βασικό μέλημα είναι η τακτική στην αξιοσημείωτη, όπως εκτιμούν, φθορά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στις ηγετικές συσκέψεις σχεδιάζεται:
● Η επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Ενίσχυση των συχνών διαδηλώσεων. Η αφορμή των Τεμπών γίνεται προσπάθεια να αναδείξει τα λάθη της κυβέρνησης στην ενίσχυση των ιδιωτικών εταιρειών. «Το ανθρώπινο λάθος» βασίζεται στην κυβερνητική αδιαφορία και τη σκόπιμη πολιτική της κυβέρνησης προς όφελος της πλήρους ιδιωτικοποίησης του δικτύου. Πιστεύουν πως πίσω από τις εξαγγελίες κρύβεται η απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, έτσι ώστε μελλοντικά να δημιουργηθεί η ανάγκη της ολοκληρωτικής ενίσχυσης των ιδιωτών.
● Πλήρης κάλυψη των κυβερνητικών χειρισμών επί ΣΥΡΙΖΑ. Και σε συνολικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό. Στήριξη σε όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες που διαχειρίστηκαν την υπόθεση «σιδηρόδρομος».
● Ενίσχυση της λαϊκής οργής σε όλα τα επίπεδα. Μισθοί, συντάξεις, οικονομία, καθημερινότητα, κανόνες δημοκρατίας.
● Οι μη προνομιούχοι. Το παλαιότερο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου που απευθυνόταν στο σύνολο των «απογοητευμένων» επικαιροποιείται. Από τον «φτωχό και προλετάριο», στον «απογοητευμένο εργαζόμενο».
● Απόλυτη στήριξη της νεολαίας. Προσπάθεια να αναδειχθεί το κόμμα ως ο εκφραστής της άρνησης του πολιτικού συστήματος.
● Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για συζήτηση εντός της Ολομέλειας για το τραγικό δυστύχημα.
● Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύμα των λαϊκών αντιδράσεων, με σκοπό να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, μειώνοντας δραματικά τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

*Βαγγέλης Παπαδημητρίου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Μαρτίου 2023