«Ο Απρίλιος έχει φύγει από την ατζέντα των εκλογών, πιθανές ημερομηνίες είναι 21 ή 28 Μαΐου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως η τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει κοινωνικό και πολιτικό σοκ.

Παράλληλα, εκτίμησε πως το σοκ θα ξεπεραστεί, θα υπάρξουν κάποιες απώλειες, αλλά δεν θα αλλάξουν τη σειρά ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ο πλέον φυσικός σύμμαχος της Ν.Δ. είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέφερε πως μπορεί να συζητηθεί συνεργασία των δύο κομμάτων από την πρώτη Κυριακή.

Για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε πως θα το αποφασίσει ο ίδιος και ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το σενάριο για εκλογές τον Απρίλιο τελείωσε. Ο προγραμματισμός ο οποίος έχει ήδη γίνει σημαίνει ότι ο Απρίλιος έχει φεύγει από την ατζέντα για εκλογές. Θα έχω εικόνα εάν υπάρχουν νομοσχέδια και για μετά τις 23 του μηνός γιατί Μέχρι την ημέρα του Λαζάρου που θα κλείσει η Βουλή ξέρω τον προγραμματισμό, βάλτε και 15 μέρες άρα εκεί θα δούμε την ακριβή ημερομηνία αν θα είναι 21 ή 28 Μαΐου.

ΔΗΜ: Άρα πάμε για 21 Μάιου

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε μπροστά μας καταρχήν νομίζω πως ναι.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις μετά το δυστύχημα των Τεμπών

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ ακολουθώντας τη συμβουλή του πολιτικού μου πατέρα Ευαγ. Αβέρωφ ο οποίος μου είπε πει «σε περιόδους κρίσεων είτε ξαφνικών κρίσεων όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, είτε πολιτικών κρίσεων ποτέ δεν φοβηθείς τον λαό. Τον λαό δεν πρέπει να τον φοβάσαι, τον λαό πρέπει να τον σέβεσαι». Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή εγώ όλο αυτό το δεκαήμερο, βεβαίως σήμερα πχ είχα προγραμματίσει τη μεγάλη μου προεκλογική ομιλία βεβαίως την έχω ακυρώσει πλην όμως δεν έπαψα να προχωρώ στους δρόμους της Αθήνας. Με πλησιάζουν πάρα πολλοί άνθρωποι και έχω να σας πω το εξής συμπέρασμα. Από όσους είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν δεν βρήκα παρά μόνο 3 ανθρώπους που μου είπαν «θα σκεφτούμε αν θα σας ψηφίσουμε». Βεβαίως στενοχωρημένοι, βεβαίως σοκαρισμένοι γιατί αυτο που έγινε ήταν και κοινωνικό σοκ και πολιτικό σοκ αλλά όχι να μετατοπιστεί η ψήφος τους. Αυτό που έχω παρατηρήσει ταυτόχρονα είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί δεν θα πω μια μάζα κοινωνική που ήταν απολιτικ, εγώ δεν πιστεύω ότι όλος αυτός ο κόσμος ήταν απολιτίκ απλά δεν ασχολούνταν με τα κόμματα από 18 μέχρι 28 ετών, δεν γνωρίζω που θα διοχετεύσει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας την ψήφο του. Θα πει «όλοι ίδιοι είσαστε οπότε δεν θα έρθει να ψηφίσει», θα πάει σε αντισυστημική ψήφο προς τα μικρότερα κόμματα και εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Ευτυχώς που πήραμε αυτή την απόφαση και ψηφίσαμε το νόμο για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη αλλιώς φοβάμαι πάρα πολύ ότι ο Κασιδιάρης θα έμπαινε θριαμβευτικά στη Βουλή. Όχι γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι ομοϊδεάτες του Κασιδιάρη αλλά για να εκδικηθούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ εκτιμώ ότι το σοκ θα ξεπεραστεί, ότι θα υπάρξουν κάποιες απώλειες αλλά που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν τη σειρά ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών. Σίγουρα η στρατηγική μας για την αυτοδύναμη Ελλάδα μέσω της αυτοδύναμης κυβέρνησης δυσκολεύει αλλά αυτά θα τα πούμε την επόμενη της πρώτης Κυριακής. Δυσκολεύει η αυτοδυναμία αλλά εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που λένε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να έχουν ένα πλάνο κυβερνητικών συνεργασιών

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ ήμουνα πάντοτε υπέρ αυτού. Ο πλέον φυσικός σύμμαχός μας, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε ταυτότητα απόψεων, δεν έχουμε αλλά που σίγουρα είναι ένα αστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικό είναι το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι που κάνουν το σχεδιασμό μέσα στο Μαξίμου αυτό το plan B το έχουν κατά νου και το δουλεύουν και αν δεν το έχουν θα πρέπει να το βάλουν και να το δουλεύουν.

Ερωτηθείς αν θα έβλεπε ως ενδεχόμενο κυβερνητικό εταίρο τον κ. Βελόπουλο

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο κ. Βελόπουλος έκανε μια ομιλία την προηγούμενη εβδομάδα όπου μας έσυρε τα εξ αμάξης δεν νομίζω ότι έχει στο μυαλό του ούτε καν συζήτηση επ’ αυτού και από τη στιγμή που δεν το έχει εκείνος δεν έχουμε κανένα λόγο να το έχουνε εμείς.

ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι είναι πιο ευέλικτο

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι εγώ πιστεύω ότι οι πιθανότητες και οι δυνατότητες σε μια τέτοιου είδους συγκυβέρνηση και υπάρχουν και θα υπάρξουν από εκεί και πέρα αν στυλώσουν τα πόδια και πούνε όχι δεν θέλουμε καν να συζητήσουμε μαζί σας όταν θα είσαι το πρώτο κόμμα, όταν θα έχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στην περίπτωση που θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση αλλά την ευθύνη για αυτό δεν θα την έχει το πρώτο κόμμα.

Ερωτηθεί αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εάν οι αριθμοί εξυπηρετούν αυτό το συγκεκριμένο σκοπό προσωπικά δεν είμαι αντίθετος να συζητηθεί αυτό από την πρώτη Κυριακή αλλά νομίζω ότι τα ποσοστά δεν θα δίνουν αριθμητικά 151 μεταξύ των δύο κομμάτων. Αν είναι αριθμητικά εφικτό θα πρέπει να συζητηθεί και αυτό παρότι αυτό έρχεται σε κόντρα από τη βασική στρατηγική που είχαμε αυτοδύναμη Ελλάδα –αυτοδύναμη ΝΔ αλλά όλα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν δίνω μεγάλες πιθανότητες γιατί αριθμητικά δεν θα βγαίνει.

Ερωτηθείς αν θα συμφωνήσει η ΝΔ, στην ενδεχόμενη περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Ανδρουλάκης

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό αγγίζει τα όρια του πολιτικού σουρεαλισμού, δεν μπορεί να γίνει με τίποτα. Στην Ελλάδα ο κόσμος ναι μεν ψηφίζει το κόμμα της αρεσκείας του ξέρετε ότι ψηφίζει ταυτόχρονα ποιον πρωθυπουργό θέλει να τον κυβερνήσει. Σε καμία περίπτωση δεν ειμαι υπέρ αυτής της άποψης. Αν αυτό μπει ως βασική προϋπόθεση είναι σαν να βάζεις δυναμίτη στα θεμέλια της όποιας συνομιλίας.

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή σου σε σχέση με την υποψηφιότητα Καραμανλή

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το θέμα αυτό αφορά και πρέπει να επιλυθεί από δύο ανθρώπους ο ένας είναι ο Κώστας Καραμανλής και ο άλλος είναι ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ ο οποίος θα είναι και ο τελικός υπογράφων και για τους 450 υποψήφιους. Εγώ δεν προτίθεμαι να βγω δημοσίως και να λεω το μακρύ μου και το κοντό μου χωρίς να προσφέρω καμία απολύτως υπηρεσία και δεν νομίζω ότι το μείζον θέμα για τον ελληνικό λαό είναι αν θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής ή όχι. Είναι θέμα δικό του και του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόνο.

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εμένα με ενδιαφέρει πως θα ανατάξω το πολιτικό σοκ το οποίο έχει υποστεί το πολιτικό μας σύστημα. Αυτή η ψήφος που βλέπετε στις πλατείες ουαί και αλίμονο αν διοχετευτεί για εκδίκηση σε αντισυστημικά κόμματα θα είναι πλήγμα όχι για τη ΝΔ ή και για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι για το πολιτικό σύστημα και για τη Βουλή.