Ελλάδα και Κύπρος ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως τη «συμφέρει» να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό συμφώνησαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα με τη νέα του ιδιότητα. Αμφότεροι έστειλαν και μηνύματα στην Τουρκία, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε όνειρα για «μοιρασιά στο Αιγαίο», εκμεταλλευόμενος την ύφεση της έντασης.

Η «αυλαία» της διήμερης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα άνοιξε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και συνομιλία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τη συζήτησή τους μονοπώλησε η τραγωδία των Τεμπών, θύματα της οποίας υπήρξαν και δύο Κύπριοι φοιτητές. Ωστόσο, η κυρία Σακελλαροπούλου επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο τόνισε και ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα τη θεσμοθέτηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για μια διαδικασία οργανωμένου διακυβερνητικού διαλόγου, με αντικείμενο το Κυπριακό, την ενέργεια, τη ναυτιλία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την Τουρκία

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην Τουρκία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως «έπειτα από μια μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική συμπεριφορά. Στη στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στον διάλογο», συμπληρώνοντας πως ελπίζει ότι αυτή η βελτίωση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Άλλωστε, όπως είπε, «η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται τον 21ο αιώνα ούτε κατοχικό στρατό στην Κύπρο ούτε ξεπερασμένα συστήματα εγγυήσεων και δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων στις υποθέσεις της». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη. «Η επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας, μακριά από πολεμικές κορόνες και απειλές», τόνισε.

Χθες το απόγευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος παρέστη σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο αφιερωμένη στην ΕΟΚΑ, ενώ σήμερα συναντά τον υπουργό Εξωτερικών και φίλο του, Νίκο Δένδια, με το Κυπριακό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δύο πρώην ομολόγων. Η επίσκεψή του στην Αθήνα ολοκληρώνεται με συναντήσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/3